The Guardian: Peste 6.500 de muncitori morți în Qatar în pregătirile pentru Cupa Mondială din 2022

În ultimul deceniu, peste 6500 de muncitori care au migrat din Nepal, India, Bangladesh, Pakistan și Sri Lanka au decedat în Qatar, scrie The Guardian.

În urma câștigării dreptului de găzduire al turneului final pentru Cupa Mondială din 2022, Qatar a declanșat o serie de proiecte: șapte stadioane noi, zeci de proiecte de infrastructură finalizate sau în curs de finalizare, un nou aeroport, sisteme de transport în comun, hoteluri și un nou oraș. Orașul va găzdui finala Campionatului Mondial.

Potrivit datelor adunate de ,,The Guardian”, cu ajutorul surselor guvernamentale, încă din 2010, câte 12 muncitori migranți au decedat în fiecare săptămână în Qatar, iar în perioada 2011-2020 un număr de 5927 de muncitori migranți din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka au murit. Ambasada statului Pakistan din Qatar a oferit date din care reiese faptul că 824 de morți ale muncitorilor pakistanezi au avut loc în intervalul 2010-2020.

Numărul total al deceselor se crede că este mai mare, deoarece nu au fost incluse decese ale muncitorilor care au venit din alte țări, în afară de Nepal, India, Bangladesh, Pakistan și Sri Lanka, ca forță de muncă în Qatar, iar bilanțul nu cuprinde și decesele care au avut loc în ultimele luni ale anului 2020.

Din numărul total de morți, 37 sunt ale muncitorilor care au avut legătură directă la construcția stadioanelor, 34 dintre acestea fiind considerate că au avut loc în afara programului de lucru.

Descoperirile care au fost făcute de către publicația ,,The Guardian” scot la iveală faptul că Qatar nu și-a protejat forța de muncă străină, care a ajuns la un număr impresionant de 2 milioane de oameni, dar nici nu a investigat rata mortalității ridicate a muncitorilor.

Datele oficiale prezintă cauzele morții muncitorilor din Qatar ca fiind: cădere de la înălțime, asfixiere prin spânzurare, cauze necunoscute din cauza descompunerii, moartea din cauza naturale. Moartea din cauze naturale, potrivit datelor obținute de sursa citată, dezvăluie faptul că 69% dintre decesele muncitorilor veniți din India, Nepal sau Bangladesh au fost considerate ca producându-se din cauze naturale, fără a fi făcută o autopsie, iar de cele mai multe ori nu au fost explicate motivele care au dus la deces.

Pe lângă motivele morții din rândul muncitorilor din India, Nepal și Bangladesh, alte cauze sunt accidentele rutiere (12%), accidentele la locul de muncă (7%) sau sinucidere (7%).

Descoperirile făcute de ,,The Guardian” au fost susținută de cercetările realizate de Organizația Internațională pentru Muncă din cadrul ONU, care au arătat că într-un an, cel puțin patru luni muncitorii au parte de condiții dificile în momentul în care ei lucrează afară.

Fiind întrebat despre morții de pe șantier, Comitetul care se ocupă de organizarea Cupei Mondiale în Qatar a susținut că regretă aceste tragedii și au spus că fiecare incident a fost investigat.

Fetinca Gheorghe Florin
Fetinca Gheorghe Florin
Salut! El este Florin și îți mulțumește pentru ca i-ai citit articolul. Pasionat încă de mic de arta scrisului, el compune poezii și își exprimă opinia în scris despre ceea ce simte, iar mai nou se ocupă de știri. A absolvit Colegiul Național ,,George Coșbuc" Năsăud, profil Mate-Info, iar acum studiază Ingineria Economică în cadrul UTCN. Multă lume l-a întrebat cum de a ales să studieze științele reale, având înclinația spre a scrie, astfel că motto-ul lui în viață este: ,,Fii schimbarea ce vrei s-o vezi în lume"!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare