Cursurile online: Noua paradigmă de predare – învățare 

Cursurile online. În ultimele luni, viețile noastre s-au schimbat. Fie că am fost nevoiți să ne primim diploma de absolvire pe e-mail sau doar să renunțăm la vacanța de la mare, fiecare dintre noi a simțit, mai mult sau mai puțin, efectele pandemiei. 

Totuși, unul dintre conceptele care a prins cea mai mare amploare în acestă perioadă sunt cursurile online. 

Orele elevilor, cursurile studenților, training-uri pe diferite subiecte… majoritatea s-au mutat astăzi pe Zoom, Google Meet sau Skype. Cu toții ne-am găsit, cel puțin o dată în ultimul an, așezați în fața ecranului plin de fețe serioase, purtând cămașa cea bună și pantalonii de pijama. 

Cum ne modifică această tranziție virtuală viețile? Care sunt avantajele și dezavantajele cursurilor online? Ce părere au elevii și profesorii despre situație? 

Te invităm să parcurgi următorul articol pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări și simte-te invitat să ne spui care este punctul tău de vedere. 

  1. Avantaje  
  2. Dezavantaje 
  3. Testimoniale 

1. Avantaje

a) Siguranța 

Principalul motiv pentru care trecerea în mediul online a fost necesară este, de asemenea și unul dintre cele mai mari avantaje. Măști, dezinfectante, mănuși de unică folosință? Nu ai nevoie de niciunul dintre aceste lucruri la biroul din sufrageria ta.  

Chiar dacă unul dintre colegii tăi de clasă a fost testat pozitiv pentru noul virus, nu ai niciun motiv de îngrijorare când ultimul contact pe care l-ați avut a fost tema pe care ți-a trimis-o pe WhatsApp vinerea trecută. 

 b) Economisirea timpului 

Probabil cel mai apreciat avantaj de către elevi și studenți este ora la care se trezesc. Diminețile începute pe întuneric, la ora 6:10, sunt acum, pentru majoritatea, doar o amintire. Dacă clopoțelul sună la 8:00, 15 minute sunt suficiente pentru a-ți pieptăna părul și a aprinde computerul.  

Mai mult decât atât, îți poți planifica programul de după-amiază imediat după terminarea orelor, întrucât nu mai ai nevoie de 45 de minute pentru a-ți strânge lucrurile și străbate orașul până acasă. 

 c) La un click distanță 

Nu a fost niciodată mai ușor să intrăm în contact cu persoane care locuiesc în celălat capăt al țării sau, de ce nu, continentului. Ți-ai dorit dintotdeauna să urmezi cursul acelui profesor universitar din Bruxelles?  

Sunt șanse foarte mari ca acesta să își fi mutat, de asemenea, activitatea în mediul online și să ai acces, printr-un simplu link, la prezentarea sa.  

Tinerii își finalizează studiile la instituții de renume, chiar din dormitoarele lor. Stanford, Harvard și Georgia Institute of Technology sunt doar câteva dintre universitățile care oferă, de curând, cursuri online gratuite.  

Discutând puțin și despre alte evenimente pentru care kilometrii nu mai reprezintă o problemă, Metallica susține un concert acustic, live, cu bilete începând de la doar 15 $, pentru toții fani dispuși să îi urmărească online. Nu mă crezi? Va avea loc pe 14 noiembrie: https://nugs.tv/assets/nugstv/metallica.html și poți privi din primul rând. 

 d) Economie 

Un aspect mai puțin vizibil, dar care merită menționat este economisirea banilor. Nu mai ești nevoit să plătești pentru abonamentul la mijloacele de transport, cafeaua este mai ieftină în bucătăria ta, iar măștile și dezinfectantele pe care le-ai cumpărat ar fi fost de mult consumate, dacă te aflai în fiecare zi la școală, la facultate sau la locul de muncă. 

Chiar și masa de prânz te costă mai puțin, atât timp cât programul îți permite să înlocuiești meniul zilei cu mâncare gătită de tine.  

Factorul latte, făcut cunoscut de către autorul David Bach, are la bază un concept simplu: analizează micile lucruri pe care cheltui zilnic bani și gândește-te cât ai economisi dacă ai renunța la ele. Un exemplu din cartea lui Bach, pe care o poți răsfoi aici, este povestea lui Nancy Ocampo, care a realizat că lăsa, zilnic, 13 $ la restaurantul de lângă locul său de muncă, unde servea micul dejun și prânzul. După un calcul simplu, într-un an cu 250 de zile lucrătoare, femeia cheltuia 3250 de dolari, echivalentul a puțin peste 13 000 de lei.  

Dacă orele sale de muncă ar fi fost făcute de acasă, mă îndoiesc că suma ar fi ajuns, la cel mult, jumătate din această valoare. 

 f) Revoluționarea sistemului de educație 

În ciuda faptului că circumstanțele nu sunt cele mai plăcute, ultimele luni au contribuit masiv la digitalizarea educației, proces care este în plină dezvoltare, de ani buni, în alte țări europene.  

Predarea materiei în mod virtual aduce multe beneficii: 

  • copiii învață să folosească platforme care le vor fi de folos în viitor; 
  • copiii învață să tehnoredacteze documente, abilitate esențială care nu este, întotdeauna, predată la școală; 
  • apariția lecțiilor interactive, ca tehnică de învățare nonformală; 
  • economisirea materialelor: fișe de lucru, culegeri, dosare etc, prin prezentarea și salvarea lor direct în computer.

2. Dezavantaje

a) Socializarea 

Factorul social este, probabil, cel mai discutat dezavantaj al cursurilor online. Contactul uman care se realizează prin ecrane este incomparabil cu o strângere de mână, o îmbrățișare sau, pur și simplu, un acord din priviri între profesor și elevul său.  

Care este soluția? Pornește-ți camera. Nu lăsa profesorul să vorbească cu un ecran plin de bulinuțe colorate, care au microfonul oprit și, eventual, părăsesc, din când în când, conferința. Răspunde la întrebare. Oferă feedback, fie el pozitiv sau negativ. Fii, pe cât posibil, la fel de atent cât ai fi fost dacă ora de curs se desfășura fizic. 

Ceea ce ne duce la următorul punct… 

 b) Eficiența

Conform unor studii, mai mult de 60% dintre elevii care au participat la orele online, susțin că nu pot fi la fel de eficienți de acasă. 

De ce? Suntem lipsiți de motivație și tentați de orice ne înconjoara, deoarece asociem mediul de acasă cu relaxarea. Înainte, aici ne refugiam după o lungă zi de școală pe care acum trebuie să o ducem la bun sfârșit din același loc.  

O soluție ar fi gestionarea eficientă a timpului. Stabilirea unui program riguros, prin care să nu ne putem ridica de la birou decât, spre exemplu, pentru pauza de prânz, poate avea rezultate benefice. Mai mult, psihologii susțin că menținerea unei rutine constante poate afecta în mod pozitiv felul în care ne desfășurăm activitatea. Astfel, chiar dacă poate părea ciudat, continuă să îți ondulezi părul și să îți pregătești ghiozdanul, dacă asta obișnuiai să faci în fiecare zi de școală. 

 c) Excluziunea 

O problemă întâlnită, din păcate, destul de des în România, este excluziunea anumitor categorii sociale defavorizate din procesul de învățare. Lipsa accesului la curent electric, a conexiunii la internet sau a unui dispozitiv inteligent (smartphone, tabletă, laptop etc.) poate încetini, sau chiar opri participarea elevului/ studentului la orele de curs. 

Există numeroase proiecte caritabile care vin în ajutorul celor care nu își permit să ia parte la această digitalizare a școlii. Câteva dintre ele sunt IT4Kids, G4Media, #DoneazăContează, în care te poți implica și tu. Dacă ești din Timișoara, EducaTM te așteaptă la sediul lor pentru a lăsa aparatură veche, de care se poate bucura un elev din mediul rural. 

3. Testimoniale

Ce părere au, totuși, cei implicați în acest proces? Am întrebat mai mulți elevi și profesori cum s-au adaptat la schimbarea apărută în sistem și acestea au fost răspunsurile lor:  

,,Pentru mine, școala online a fost o sabie cu două tăișuri. 

Pe de-o parte, mi-a permis, într-o oarecare măsură, să fentez sistemul, să îmi focalizez atenția numai pe lucrurile care pentru mine contează cu adevărat.  

Pe de altă parte, tocmai asta este problema. A avut loc o înstrăinare față de lucrurile pe care învățământul românesc le consideră importante, de informația multă și nu întotdeauna utilă. 

Toată situația aceasta m-a făcut să mă simt puternică, să simt că am control asupra deciziilor și acțiunilor mele, dar, totodată, vinovată față de cei ce depuneau efortul să atragă atenția (profesorii) și pierdeau mereu în fața celei mai apropiate distracții.” – Ana, elevă în clasa a XII-a. 

Care este părerea ta? Cum te afectează pe tine această tranziție și ce impact crezi că va avea asupra viitorului? Lasă-ne un comentariu, promit că le citim pe toate. 

Autor: Diana Ulita

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare