Acum ceva timp am avut oportunitatea să petrec opt zile în Grecia, într-un proiect Erasmus+ dedicat ecologizării și sustenabilității: YE Reawakening. M-am gândit că este o experiență pe care merită să v-o împărtășesc.
În primul rând, ce este Erasmus+?
Dacă privim definiția oficială, Erasmus+ este un program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport.
Adică se organizează diferite proiecte, care abordează diferite teme, în cadrul cărora tineri din mai multe țări europene participă împreună la o serie de activități. Este o modalitate de educație non-formală, care atinge dezvoltarea mai multor competențe, precum lingvistice, sociale, civice. La finalul proiectelor se primește un certificat care garantează acele competențe menționate.
Pe lângă aceste proiecte culturale, Erasmus+ oferă și alte posibilități, precum voluntariat de lungă durată, sesiuni de formare, schimburi de experiențe sau programe de învățământ superior.
Aveți acces și detalii despre mobilitățile Erasmus pe site-ul lor. Eu am aplicat la proiectul meu prin grupul de Facebook Erasmus+ România, dar vă recomand să cereți cât mai multe detalii despre proiectele găsite, înainte să vă cumpărați biletele de avion, pentru a fi mereu în completă siguranță.
Acum că am clarificat chestiunile oficiale, putem reveni la experiența mea.
Cum am menționat mai sus, tema proiectului meu a fost mediul, dar și consolidarea echipei a jucat un rol important. Ignorând prima și ultima zi, care au fost strict despre sosire și plecare, programul celorlalte zile a inclus cele două obiective. Am lucrat în fiecare zi, cu mici excepții, cu oameni noi, care mi-au împărtășit din cultura, obiceiurile și personalitățile lor. Fiecare zi a început cu un energizer, un mic joculeț care să seteze atmosfera acelei zile.
A doua zi a fost dedicată în întregime socializării și formării unui spațiu sigur, în care pe parcursul zilelor următoare să ne exprimăm opiniile fără rețineri. Ne-am împărtășit așteptările, am jucat jocuri de cunoaștere și am avut un workshop de echipă. O tehnică pe care vreau să v-o descriu este Kamishibai Theater, o activitate în cadrul căreia ne-am descris, prin trei desene, interacțiunea noastră cu Erasmus+. A fost surprinzător de profund să ne folosim creativitatea în procesul de cunoaștere.
A urmat o zi mai serioasă, în care am vorbit despre aspectele informative pe care vi le-am prezentat deja și puțină birocrație; urmate de o serie de prezentări în care ne-am descris fiecare țara și atitudinea ei față de problemele de mediu. Ziua s-a încheiat cu o seară interculturală, în care am descoperit Grecia și Serbia.
Ziua patru ne aduce o nouă tehnică de învățare interesantă: World Caffe. Fiecărei echipe i se atribuie un cuvânt cheie topicului, urmând să contribuie la înțelegerea acestuia cu o definiție, un desen, o statistică. Pe urmă se interschimbă subiectele. La final s-a prezentat ce am descoperit cu toții legat de fiecare subiect în parte. În a doua parte a zilei am luat interviuri localnicilor și am observat bune și rele obiceiuri locale, pentru a afla mai multe despre atitudinea comunității asupra problemelor de mediu, apoi am împărtășit rezultatele. În a doua jumătate a zilei am descoperit orașul în care eram cazați: Nea Anchialos. Am luat interviuri localnicilor despre acțiunile lor pentru mediu și am căutat bune și rele practici în jurul nostru. Seara interculturală a fost a Macedoniei de Nord și a Turciei.
Următoarea zi a fost liberă și am avut șansa să descoperim Volos, orașul cel mai mare din apropierea locației noastre. Am încercat bucătăria grecească, ne-am folosi de mijloacele de transport public și am luat orașul la pas, fascinați de unicitatea acestui peisaj, în care muntele atinge marea. Grecia este cu adevărat superbă, muntele și marea se întrepătrund, puteți culege mandarine și rodii direct din copac și, dacă aveți noroc, puteți zări țestoase plimbându-se printre cactuși și alte tufe.
Ziua următoare am aflat despre Earth Overshoot Day, ziua în care populația a consumat resursele alocate acelui an, zi care a fost în iulie, de altfel. Apoi ne-am calculat amprenta de carbon și am discutat despre obiceiurile ecologice pe care le are fiecare, înțelegând de ce numerele variază de la 1.5 la 8 (de câte planete am avea nevoie să trăiască fiecare în ritmul propriu). Am discutat despre obiceiurile noastre, învățând bune practici unii de la alții și identificând moduri de a le corecta pe cele nefaste. În a doua Seara interculturală a fost dedicată Portugaliei, Spaniei și Republicii Cehă.
Următoarele zile am făcut videoclipuri și postere pentru familiarizarea cu elementele pe care le-am discutat în zilele anterioare: amprenta de carbon, reciclarea, resursele naturale, printre altele. Ultima seară interculturală a fost a României și Bulgariei.
Pe lângă acestea, am încheiat experiența cu un proiect complex, pe care l-am prezentat și celorlalte echipe prezente la locație. Astfel, pe lângă faptul că am adăugat și vorbitul în public printre skill-urile dobândite, am avut ocazia să ne aflăm despre activitatea altor mobilități Erasmus+. Acest proiect final a constat în redactarea unui plan pentru o afacere sustenabilă, ținând cont de aspecte precum unicitatea și finanțarea brandului, comercializarea sa și prezentarea întregului brand unor „investitori”.
Foarte pe scurt, câteva rezultate ale echipelor mele:
- o companie de transport care să facă legătura dintre fermieri și restaurante, furnizând alimente proaspete și colectând resturile spre compostare, pentru a încuraja afacerile locale și pentru a reduce risipa alimentară: Think Global, Eat Local
- un poster care să crească vizibilitatea problemei risipei de resurse naturale: Dance, don’t Waste
- un videoclip care prezenta cum ar fi fost viața pe pământ dacă resursele noastre nu ar mai fi fost disponibile după Earth Overshoot Day: fără mașini, căldură/electricitate în case, apă potabilă sau hrană
Ce am învățat?
Multe.
Evident că sunt multe informații utile care s-au discutat, despre reglementările țărilor europene, tehnici individuale și consecințele acțiunilor noastre. Câteva idei cu care aș vrea să rămâneți:
- Orice achiziționăm trebuie utilizat la capacitate maximă. Îl reutilizăm până nu se mai poate, după care îi dăm un nou scop, abia la final îl reciclăm. Și evident, cel mai indicat ar fi să nu cumpărăm mai mult decât avem nevoie. De exemplu, avem clar nevoie de haine, dar ne cumpărăm 3 tricouri, nu 50. Le purtăm până se rup. Când se uzează considerabil putem facem cârpe din ele. Și, la final, le reciclăm într-un centru de specialitate. Plasticul, hârtia, sticla de asemenea.
- Sunt câteva aspecte pe care le puteți lua în calcul din viața de zi cu zi care pot avea un impact considerabil asupra mediului, dar care nu vă afectează calitatea vieții. De exemplu, puteți alege să cumpărați alimente de la furnizori locali, cadouri de la mici întreprinzători, produse de igienă de la companii românești (vegane și care nu testează pe animale), pentru a evita transportul îndelung și a nu susține afacerile neglijente. Puteți să alegeți să luați autobuzul în zilele în care nu vă grăbiți (se deplasează chiar satisfăcător) sau să mergeți pe jos pe distanțele zilnice scurte. Puteți comanda la easybox, folosi săculeți de pânză în loc de pungi de plastic, achiziționa sticle/paie reutilizabile și machiaje cu doze de reîncărcare. Și lista poate continua. Nu totul trebuie făcut brusc și enorm, e vorba despre micile gesturi pe care ni le însușim treptat.
- Educația este foarte importantă. Ecologia și sustenabilitatea sunt subiecte despre care trebuie vorbit adesea și continuu, copiilor le trebuie inspirate aceste valori verzi încă din prima clipă, pentru că este mult mai greu să combați o mentalitate neprietenoasă cu mediul, decât să crești cu una direct eco-friendly. Inițiativa „Săptămâna verde” din școlile românești este una remarcabilă, care trebuie apreciată și utilizată la maximum.
Recomand o asemenea experiență?
Cu siguranță da! Și dacă este să ignorăm avantajele pragmatice precum dezvoltarea în domeniu și certificatul de pus în CV, a fost o experiență cu adevărat copleșitoare, care îți umple sufletul. Să descoperi puncte comune și să aveți glume personale cu un grup de 10-15 oameni de vârste, culturi și naționalități diferite este un sentiment unic. Am format legături afective de care nu știam că sunt capabilă după doar o săptămână, iar eu nu sunt cel mai sociabil om.
Dacă vă bate gândul, dar vă e frică din diverse motive, vă garantez că nu este cazul. Nici statutul financiar (transportul este majoritar decontat, cazarea și mâncarea asigurată), abilitățile lingvistice, nici introvertismul, nici cunoștințele reduse în domeniul abordat nu reprezintă o problemă. Oamenii sunt răbdători și euforia momentului vă scapă de orice inhibiție. Este printre puținele contexte în care chiar vorbești cu inima și oamenii își vor da silința să înțeleagă – fiindcă nu au nimic altceva de făcut, doar să fie prezenți în moment și să profite de acesta. Este singurul context pe care l-am trăit și despre care vorbesc atât de siropos (doar mă știți mai cinică de atât). Va trebui să aveți încredere în mine și să aplicați la cât mai multe proiecte aveți șansa.
Dacă eu nu v-am convins, vă las câteva gânduri din partea colegelor mele de echipă, pe care cu această ocazie le salut și îmbrățișez cu drag:
„Grupul Erasmus+ Grecia, Noiembrie 2022, a reprezentat familia de care nu știam ca aveam nevoie. Datorită lor am înțeles existența unei noi posibilități de a te dezvolta. Erasmus+ este cea mai buna cale prin care poți acumula experiența profesională, cât și personală.” – Andreea
„Când am fost selectată pentru acest proiect am spus da fără a ezita și nu o să regret niciodată. Timp de o săptămână, am participat la diverse activități, am făcut cunoștință cu oameni din diferite țări, am aflat lucruri noi despre tradițiile și mâncărurile tradiționale din alte țări. Am învățat multe informații despre ecologie, pe care le voi aplica în viața mea de zi cu zi. Erasmusul e o oportunitate unică pentru studenți și trebuie să profităm, cât încă nu avem un job stabil, familie sau credite. Vreau să-i mulțumesc acestui proiect pentru emoțiile care le-am trăit, prieteniile care le-am format și pentru șansă, care am avut-o, să vizitez Grecia.” – Nicoleta
„Pot spune că în experiența mea Erasmus m-am simțit ca acasă alături de oameni pe care abia i-am cunoscut, am împărțit tradiții, cultură, mâncare și am legat prietenii frumoase. Această experiența m-a făcut să fiu mult mai independentă, să știu să mă descurc în orice situație și să îmi administrez propiile decizii. Am învățat într-o perioadă scurtă o mulțime de lucruri noi. Aș vrea să recomand mobilitatea Erasmus+ oricărei persoane deoarece, deși este o provocare pe măsură, te ajută să devii mai bun, să te cunoști pe tine însuți și să crești în experiență.” – Mihaela
Deci, ce mai așteptați?