RECENZIE: Seria fenomen, Culpables, tendința verii 2023

Trilogia, Culpables, care a intrat rapid sub pielea miilor de adolescenți este scrisă de Mercedes Ron și se găsește la editura Bookzone.

  1. Păcatul meu/Culpa mía – însumează 496 de pagini și a fost inspirația pentru filmul care probabil a detronat seria After, Culpa mía;
  2. Păcatul tău /Culpa tuya – însumează 480 de pagini;
  3. Păcatul nostru /Culpa nuestra – însumează 480 de pagini;

PREZENTAREA SERIEI

„Păcatul meu”:

Spre rușinea mea, am văzut întâi filmul, dar acest lucru a avut o parte bună pentru că am putut să văd cu alți ochi acțiunea cărților: mi-am putut imagina acțiunea cu personajele din film, care, fie vorba între noi, au fost alese foarte bine.

Povestea de dragoste interzisă a celor doi frați vitregi, frumoasa și curajoasa Noah, în vârstă de 17 ani, căreia viața nu mereu i-a surâs și misteriosul și aventurosul Nicholas, care în curând împlinește 22 ani, m-a captivat fără doar și poate. Cei doi au devenit peste noapte frați vitregi după ce mama lui Noah, Raffaella Morgan și tatăl lui Nick, William Leister s-au îndrăgostit și au decis să trăiască împreună, în vila Leister din California.

From hate to love. Așa se descrie relația pe care o au Noah și Nick. Dacă l-a început Nick nu voia decât ca Pistruiata de Noah (porecla pe care i-a pus-o Nick datorită celor 28 de pistrui de pe față) să dispară din viața lui, în final acesta și-ar fi dat și viața pentru ea. De asemenea, Noah nu a fost de acord cu decizia mamei ei de a se muta și de a își lăsă iubitul, prietenii, școala, în țara natală, însă nu a avut de ales. Pe de o parte, a fost un lucru bun pentru că Noah a văzut adevărata față a oamenilor care au fost cândva familia ei și a reușit să își facă prieteni noi, pe Jenna și Lion, prietenii cei mai buni ai lui Nick, care formează un cuplu.

Noah a fost fata care l-a făcut pe Nick să vadă și să simtă dragostea adevărată, intensă, și să înțeleagă că nu toate femeile sunt ca mama lui, care l-a părăsit când el era foarte mic pentru o avere și mai mare. Noah era o fată specială datorită simplității și purității ei. Nu era ca celelalte fete, care ar fi dat orice pentru a fi măcar în preajma lui Nick, din contră, îl voia mort și îngropat, iar acest lucru l-a intrigat și captivat pe Nick.

Însă, chimia dintre ei era prea puternică pentru ca cei doi să îi facă față, astfel îndrăgostindu-se unul de altul, după ce au trecut prin multe încercări împreună. Așadar, contextul în care relația celor doi s-a dezvoltat este unul fabulos, dar și periculos: de la curse ilegale până la lupte unde miza era totul sau nimic, în anturajul nepotrivit a lui Nick.

Cât despre filmul realizat după roman, am adorat faptul că respectă destul de mult scenele din carte, actorii care sunt minunați și bine aleși pentru toate rolurile din film și că vine cu aspecte în plus ce oferă originalitate filmului. Ceva neașteptat, dar și plin de încărcătură emoțională.

„Păcatul tău”:

Din punctul meu de vedere această carte duce toxicitatea la un alt nivel. Cu toate că Nick și Noah sunt împreună, încrederea este cea care lipsește. Noah nu vrea încă să împărtășească cu Nick problemele cu care se confruntă, iar acest lucru le afectează viața de cuplu. Nici Nick nu e mai prejos, însă o să vedeți singuri de ce.

Sunt și foarte multe momente frumoase între cei doi, însă lipsa comunicării se observă chiar și atunci. Însă cel mai dureros lucru la această carte este finalul. Unul poate neașteptat, prea dur, copleșitor care pe mine m-a făcut să mă apuc imediat de cea de-a treia carte deoarece nu puteam accepta un sfârșit atât de crud.

„Păcatul nostru”

Aceasta este cartea împăcării și redescoperirii, după mine. Cartea descrie drumul pe care l-au avut de parcurs protagoniștii pentru a se regăsi unul pe celălalt, ajutați și sprijiniți de priteni. Se pune accent pe faptul că Nick, în ciuda a tot ce s-a întâmplat în „Pacatul tău”, a reușit sa o ierte pe Noah și sa formeze împreună o familie fericită.

Aici nu vreau să spun prea multe deoarece vreau să vă las să descoperiți singuri tainele seriei Culpables.

DESPRE AUTOARE

Mercedes Ron este o tânără scriitoare argentiniană care a triumfat pe Wattpad, unde are peste 321 de mii de urmăritori. În prezent locuiește în Spania și studiază comunicarea audiovizuală la Universitatea din Sevilla. Visul ei este să scrie și să cânte. Dar și-a îndeplinit deja prima dorință, trilogia ei #CulpaMia având peste 40 de milioane de citiri.

OPINIA PERSONALĂ

Am adorat această serie de la prima până la ultima pagină. Mi se pare că totul s-a îmbinat perfect în cele trei cărți, iar de aceea nu aș schimba absolut nimic. Sunt foarte bucuroasă că a ajuns să fie publicată, dar și ecranizată (au fost anunțate în viitorul apropiat următoarele ecranizări ale Culpa Tuya și Culpa Nuestra). Cine ar fi crezut că de pe Wattpad va ajunge să aibă un asemenea succes și să impresioneze o lume întreagă…

Personajul meu preferat este Noah. Este un personaj complex, care reușește să treacă peste traumele trecutului, să rămână neschimbată și să înceapă o viață nouă alături de Nick și de noi prieteni. Puterea ei de convingere, determinarea, curajul, încăpățânarea sunt câteva dintre calitățile care o fac un personaj unic. Mă bucur că în finalul seriei vor forma o familie fericită, însă până acolo a fost un drum lung pavat de întuneric. În ceea ce îl privește pe Nick el are parte de o transformare radicală. Va da uitării anturajului nesănătos și se va dedica cu totul pentru binele relației dintre el si Noah. Nicholas va învăța să ierte, să iubească și să devină o persoană mai bună.

În plus, lecția pe care seria o transmite este una de ținut minte: pe de o parte că iubirea poate apărea oricând, oriunde – Nick a devenit mai bun, mai matur pentru Noah, iar ea s-a redescoperit și vindecat datorită lui – și pe de altă parte, că în viața noastră mereu vor apărea peroane care să umple golurile din trecut. Adrenalina și pasiunea sunt cele două stări care domină acțiunea cărții. Mi-a plăcut mult că acțiunea este relatată din ambele părți, astfel încât se poate vedea evoluția celor două personaje.

Chiar dacă pare imposibilă, iubirea dintre cei doi este una sinceră și reală. Un alt aspect al acestei serii care m-a captivat este că cei doi îndrăgostiți au luptat mereu unul pentru celălalt, în ciuda bârfei și a zidului pe care cei din jur îl ridicau între ei. Chiar dacă sunt frați vitregi, acest lucru nu i-a împiedicat să își dea frâu liber sentimentelor.

Mi-a plăcut că autoarea a avut grijă să împletească frumos iubirea celor doi tineri în scene pline de suspans, detaliate, amănunțite, intense, perfecte, pentru setea de lectură a cititorilor.

CITATE CARE M-AU IMPRESIONAT

Aceste citate m-au impresionat prin încărcătura emoțională pe care o au, prin cuvintele simple, dar spuse în cele mai bune momente, prin sarcasmul, dar și prin fericirea fără bariere pe care o exprimă.

„- Nu-ți face griji pentru asta: îmi plac femeile, nu fetițele cu cozi împletite și pistrui.
– Eu nu-mi fac niciodată cozi împletite, idiotule.
Am izbucnit în râs, încercând să mă relaxez. Fir-ar să fie, acum voiam să o văd cu cozi împletite.”

„Culoarea mierii sclipea sub genele ei, iar pistruii presărați pe obraji și pe nas erau adorabili.”

Niciodată n-am mai simțit așa ceva pentru cineva și mă sperie, mă sperie pentru că am impresia că-mi pierd mințile.

„Să te iubesc este cel mai frumos lucru pe care l-am făcut în viața mea.

Și, odată cu aceste cuvinte, universul meu s-a scufundat într-un întuneric profund, tenebros și solitar… o închisoare făcută anume pentru mine, dar o meritam, de data asta chiar o meritam.

„Nu te mai teme: eu o să-ți luminez mereu întunericul, iubito.”

„Pentru el nu mai existam.”

„Sunt îndrăgostit de Sophia de când am cunoscut-o, din prima clipă în care am văzut-o… Și îmi pare rău, Noah, dar cu ea, totul e mai ușor. Fără drame, fără probleme. Sophia e femei, nu o copilă.”

Nick îi spusese de o mie de ori lui Maddie că noi două eram fetele lui, fetele lui preferate și că ne iubea la nebunie.”

„Nick era acest om, era jumătatea mea, iar acum trebuia să învăț să trăiesc fără el.”

„ – O Noah în miniatură mi-ar pune răbdarea la încercare, pistruiato.”

„ – Mini Tu s-a transformat în Mini Eu.”

„ – Pentru că, dacă dragostea ar fi o crimă… noi ne declarăm vinovați”

Vă recomand din tot sufletul această serie pentru lecțiile de viață pe care le prezintă, pentru acțiunea interesantă și pentru personajele fantastice. Sunt sigură că o veți îndrăgi până la final.

Tudoran Ana Maria
Bună! Dacă ai ajuns aici, înseamnă că apreciezi munca depusă de mine și vrei să mă cunoști așa că-ți mulțumesc. Sunt o fire ambițioasă, lupt să-mi îndeplinesc dorințele, prietenoasă și plină de energie. Am făcut dansuri timp de câțiva ani, iar noua mea ocupație este scrisul, dar și cititul și călătoria. De asemenea, pot spune că am găsit oameni foarte tari prin intermediul redacției POV21 și vă îndemn și pe voi să vă alăturați acesteia, dacă aveți aceeași poftă de a scrie ca și mine.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Ghid complet pentru înscrierea în programul Erasmus!

Urmărești și tu studenți străini pe Tik-Tok sau Instagram și te-ai gândit măcar o dată cum ar fi să studiezi și tu în altă...

Bursele școlare pentru lunile septembrie și octombrie vor fi plătite abia pe 15 noiembrie, după cum anunță Ministrul Educației

Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost trimisă spre publicare la Monitorul Oficial, iar bursele școlare vor fi primite de elevi abia peste...

Cursuri gratuite de latină și greacă veche pentru elevii de gimnaziu și liceu, organizate de Facultatea de Limbi Străine a Universității din București

Facultatea de Limbi Străine a Universității din București organizează cursuri gratuite de limba latină și greacă veche. Orele vor începe pe 7 octombrie și...

Vor fi acordate burse de merit pentru toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii peste 9.50 și pentru primii 30% din fiecare clasă,...

Vor fi acordate burse de merit pentru toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii peste 9.50 și pentru primii 30% din fiecare clasă,...

Ce se întâmplă cu bursele de merit? Ministrul Educației a cerut școlilor să trimită numărul elevilor cu media mai mare sau egală cu 9,50,...

Ce se întâmplă cu bursele de merit? Ministrul Educației a cerut școlilor să trimită numărul elevilor cu media mai mare sau egală cu 9,50,...

CFR Călători anunță că din 3 septembrie nu mai acordă nicio reducere studenților pe tren, deși Autoritatea Feroviară anunța că reducerile actuale vor fi...

CFR Călători anunță că din 3 septembrie nu mai acordă nicio reducere studenților pe tren, deși Autoritatea Feroviară anunța că reducerile actuale vor fi...

Interviu cu Popescu Bianca Maria, despre programul FLEX, o experiență unică în viața unui adolescent

Întotdeauna ți-ai dorit să trăiești propriul „vis american”? Să călătorești până în SUA, să cunoști locuri, experiențe și oameni noi, să descoperi tradiții și...

Recenzie – „Războiul macului”, de R. F. Kuang.

Recenzie - „Războiul macului” Macul roșu – simbol adoptat după Primul Război Mondial, semnificând comemorarea celor care și-au dat viața pentru protejarea țărilor respective. INTRODUCERE „Războiul macului”...

„Drumul către libertate” – o lectură inedită

O descoperire pe care am făcut-o recent în materie de literatură este cartea „Drumul către libertate", scrisă de Yeonmi Park, o tânără din Coreea...

Burse de studiu în SUA: Elevii de liceu care vor să învețe un an în SUA, în cadrul programului FLEX, se pot înscrie în...

Burse de studiu în SUA: Elevii de liceu care vor să învețe un an în SUA, în cadrul programului FLEX, se pot înscrie în...