Interviu cu Oana Negru: „Legea se respectă pentru a te apăra”

Dacă în prima parte a interviului cu trei dintre membrii board-ului VeDem Just am discutat cu judecătorul Cristi Danileț, astăzi vom vorbi cu Oana Negru, consilier la cabinetul senatorului Florina Presada. În cadrul VeDem Just, Oana Negru este director de programe, fiind totodată unul dintre organizatorii taberelor juridice din vara lui 2019.

Pentru a citi prima parte a interviului, cea în care am discutat cu judecătorul Cristi Danileț, dați click chiar aici!

Î: De ce credeți că este nevoie de VeDem Just în România?

Oana Negru: Asociația VeDem Just a fost înființată de ziua Drepturilor Omului, pe 10 decembrie 2015. Scopul său este unul complex și include: promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Citez din Statutul Asociației Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just:

Pct. 6 Misiunea și valorile asociației

(1) Misiunea asociației este aceea de a contribui la progresul social și evoluția individuală promovând cultura democrației liberale, de a solidariza oamenii cu privire la drepturi și îndatoriri, de a contribui la relansarea curentului de cultură umanist și de a susține necesitatea conștientizării unei etici individuale.

(2) Valorile asociației sunt cu referire:

  • la societate – “Democrație, Atitudine și Civism”; 
  • la țară – “Datorie, Loialitate și Onoare”;
  • la indivizi – “Libertate, Demnitate și Etică”;
  • la sistemul de justiție – “Siguranță, Lege și Justiție”;
  • la instituții publice – “Responsabilitate, Transparență și Integritate”.

De 5 ani suntem în slujba comunității, reacționăm la derapajele din justiție și legislație și, mai mult decât atât, construim zi de zi premisele unei societăți mai responsabile și cu mai puțină infracționalitate pornind de la educarea juridică a tinerelor generații.

Din aceste considerente pot spune nu că este nevoie de VeDem Just, ci că este indispensabil să existe VeDem Just și acțiunile sale.

Poți afla mai multe despre VeDem Just accesând site-ul asociației!

Î: Ce schimbări a adus asociația în societate și în sistemul de justiție?

Oana Negru: Asociația noastră a schimbat paradigma înțelegerii conceptului de lege: legea se respectă pentru a te apăra, nu pentru a nu fi pedepsit și a promovat la nivel național educația juridică drept materie în școală.

De-a lungul celor cinci ani, am participat la cele mai importante evenimente din viața societății prin prezență fizică, reacții publice, opinii pertinente, presiune pe autorități, denunțuri și plângeri. Vezi: Roșia Montană, Colectiv, OUG 13, 10 august. Reacționăm ca asociație sau alături de celelalte organizații cu care facem front comun pentru a apăra drepturile societății civile, pentru a contracara derapajele autorităților.

Î: Până și numele este interesant, ce reprezintă EDUIURIS? În ce constă?

Oana Negru: EDUIURIS este un proiect de educație juridică dezvoltat de membrii asociației Vedem Just – Voci pentru justiție și Democrație, care are drept obiectiv familiarizarea elevilor cu noțiuni elementare de drept, necesare în viața cotidiană.

Există două tipuri de activități principale:

1.Educație non – formală

Se face prin rețeaua de voluntari formată din practicieni ai dreptului (magistrați, avocați, consilieri juridici, notari publici, mediatori, profesori de drept) și studenţi din cadrul facultăţilor de drept care, la solicitarea cadrelor didactice sau a elevilor, participă la întâlniri care se pot desfășura fie în unitățile școlare, fie în sediile instanțelor judecătorești.

Majoritatea voluntarilor implicați sunt instruiți cu privire la metodele și tehnicile de predare a educației juridice în stil nonformal.

2. Educație formală

Asociația susține introducerea în curriculumul școlar a disciplinei „Educație juridică pentru elevi”. Pentru aceasta, membrii asociației pun la dispoziția celor interesați programa disciplinei opționale, oferă în mod gratuit suportul de curs în variantă pdf și tipărită și materiale video tematice, organizează cursuri acreditate de instruire a cadrelor didactice care predau această materie.

Pentru mai multe informații despre acest proiect, dă click chiar aici și accesează site-ul EDUIURIS!

În momentul de față, aceste ore se țin în peste 100 de școli și licee din România. Noi ne dorim ca în curând  să se țină și în ciclul primar, iar din toamnă, peste 3000 de elevi din toată țara vor beneficia de educație juridică ca materie opțională.

Î: Care este cel mai frumos moment din tabăra de ed. juridică pe care vi-l amintiți?

Oana Negru: Este cea mai dificilă întrebare. Fiecare secundă a Legal Academy a fost specială: din momentul haosului începerii organizării până la lacrimile de plecare și despărțire de la final. Voi da două exemple din cele două sesiuni, sunt speciale dar nu sunt etalon.

La Turda, la începutul taberei, când încă nu se cunoșteau între ei și nici noi nu îi cunoșteam, copiilor le-au fost încredințate niște ouă de care să aibă grijă până la final.

Îi învățam astfel lecția responsabilității. La finalul taberei am făcut echipă cu ei astfel încât colegii mei, profesorii și organizatorii taberei, au avut o mare surpriză. Când i-au chemat să aducă ouăle, ei au venit cu puișori pufoși de o zi spunând că au ieșit din ouăle lăsate în grijă ca metaforă a faptului că deja cele învățate în tabără au început să dea roade.

Citește despre experiența unui participant la tabăra de educație juridică de la Suceava chiar aici!

În tabăra de la Suceava, am jucat jocul ,,Democrația”. Ei erau împărțiți în mai multe echipe. Fiecare echipă trebuia să își construiască casa visurilor. La final, din toate acestea, era nevoie să aleagă elemente astfel încât să ajungă la o singură casă a visurilor. Aveau la dispoziție resurse puține (carioci, lipici, foarfece, hârtie) pentru care era nevoie de negociere. Deși nu apucaseră să se cunoască foarte bine în cele câteva zile pline de tabără, în mai puțin de o oră au reușit sa fac o singură echipă, să organizeze alegeri, să se coaguleze și să construiască casa visurilor în care să locuiască toți. Deși au lucrat sub presiune, au lucrat ireproșabil.

A fost lecția copiilor pentru noi, adulții, că trebuie să avem încredere în ei și resursele lor. A fost lecția copiilor pentru noi, adulții, că trebuie să avem încredere în ei și resursele lor.

Jocul Democrația din tabăra de educație juridică de la Suceava, august 2019

Nu vreau să trec mai departe fără să mulțumesc, să le spun că sunt recunoscătoare pentru această experiență și să îi menționez pe cei cu care am organizat și desfășurat tabăra: Cristi Danileț, Lucian Checheriță, Oana Marchiș, Andriana Coșciug, Lorina Culic, Adrian Crișan, Dragoș Plesa, dar și minunaților copii participanți – Ambasadori ai Educației Juridice și părinților lor care au avut încredere în noi. Eforturile noastre au fost susținute și le mulțumim și pe această cale de către Ambasada Olandei, Centrul Rațiu pentru Democrație și Ștefan Mandachi – Hotel Mandachi.

Î: Cum vedeți sistemul de justiție românesc în momentul de față?

Oana Negru: În acest moment sistemul românesc de justiție își caută propria dreptate după profunda zdruncinare din era Dragnea, eră în care Legile Justiției au fost măcelărite după nevoi subiective și politice. Sper ca de acum încolo să cuprindă acei profesioniști care să îl readucă la sistemul de valori născute în reforma justiției din 2005, dar actualizat la 2020 și Europa. Reamintesc aici câteva dintre valorile extrase din Codul de Conduită de la Bangalore: Independență, Imparțialitate, Integritate, Etichetă, Egalitate, Competență și străduință, dar și cele cuprinse în Legea Fundamentală a României, art. 124 privind Autoritatea Judecătorească: (1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii; (2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

Î: Cum v-ați dori să arate justiția în România peste 10 ani? Care sunt șansele ca acest ideal să devină realitate?

Oana Negru: Spuneam că sper, dar am și certitudinea că sunt șanse mari să trăim și vremuri drepte, cu o justiție care să aibă rolul meritat, poate chiar mai devreme de 10 ani. Mă uit la tinerii din Legal Academy care au început să intre la facultățile de drept, dar și la voluntarii noștri din asociația VeDem Just, profesioniști tineri care dau dovadă de verticalitate și determinare. Ei mă fac să îmi schimb perspectiva de la speranță la realitate.

Î: Sunt oameni care spun că nu au încredere în judecători, procurori ș.a.m.d. Atunci când au de-a face cu justiția, pleacă din start de la premisa de corupție, de neîncredere. Ce le transmiteți?

Oana Negru: Autoritatea judecătorească este una dintre cele trei puteri în stat. Este formată din profesioniști care au ajuns magistrați, avocați ș.a.m.d. pentru că au petrecut mult timp studiind, fiind parte din sistem, experimentând realitatea concretă din cazurile aflate pe rol. Vorbesc doar despre profesioniști, nu despre cei care nu fac cinste sistemului și, slavă Domnului, aceștia din urmă sunt puțini.

Pe cei care pleacă de la premisa că sistemul este corupt, nu au încredere, îi sfătuiesc să plece de la propria persoană: să fie ei drepți în cauza lor, obiectivi și sinceri mai întâi cu ei înșiși, să își facă propria documentare accesând direct informații de calitate și nu din auzite. În cazul în care simt că li se face nedreptate să apeleze la căile de atac și instituțiile abilitate, nu să rămână doar în faza de văicăreală între prieteni și pe rețelele de socializare, perpetuând în mod defectuos pentru ceilalți această senzație de neîncredere.

Î: În final, aveți vreun mesaj pe care doriți să-l adresați tinerilor pasionați de drept (și nu numai)?

Oana Negru: Am făcut Facultatea de Drept din pasiune. Am iubit fiecare curs și examen. Tinerii pasionați de drept să se documenteze bine înainte să meargă la admitere la facultate. Pot apela la asociația noastră pentru informare, la specialiști, să meargă în instanțe, să vadă efectiv cum se întâmplă lucrurile, să își facă o proiecție sănătoasă asupra a ceea ce își doresc să devină. Sfatul meu este să aleagă cu sufletul și cu propria decizie și să pornească cu încredere în sistem. Acolo unde simt nevoia să schimbe, să propună soluții concrete și să lupte până se implementează.

Dacă aș avea o mie de vieți aș alege aceeași facultate, dar de fiecare dată altă profesie juridică pentru a mă bucura de toate.


Sursă foto: EyeGraf Portraits – by Ioana Mardare

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare