White privilege?! Libertate de exprimare? Hai, mă lași!

De ceva vreme, am tot auzit urlându-se diferite idioțenii despre albi, cum că ar fi privilegiați de la naștere, doar pentru că sunt albi. În primul rând vreau să clarific termenul de „privilegiu”, ca să spun de ce ipoteza „White Privilege” e de fapt o altă formă de „Să moară și capra vecinului!”.

Disclaimer

Nu sunt deloc de acord cu rasismul, dar uneori chiar mișcările împotriva a ceva atât de oribil pot exagera. Iar pentru cei care vor să mă calomnieze de rasism, recomand să citiți mai cu atenție finalul articolului.

În primul rând, privilegiu înseamnă drept sau avantaj excepțional, cu mult peste normalitate.

Am să-ncep cu idioțeniile pe care le-am tot auzit despre „White Privilege” și anume:

1) Probabil cea mai amuzantă a fost ipoteza că hărțile sunt rasiste, prin simplul fapt că distorsionează țările din emisfera nordică să pară mai mari decât cele din emisfera sudică.

Da, merci Mercator pentru principiul păstrării unghiurilor în proiecțiile hărților 3D pe suprafețe 2D. Principiu care chiar ține cont de „White privilege”, să știi! Că de! Matematicii chiar îi pasă de rasă! Merci pentru că ai revoluționat hărțile și că până în ziua de azi folosim Proiecția Mercator. Sau ar trebui să-și ceară scuze pentru că a sacrificat dimensiunile unor țări doar ca să putem noi naviga în mod corect? Să propun petiție să-și ceară omu’ (mort) scuze că a făcut o invenție super utilă chiar până azi? Asta în condițiile-n care distorsiunile (de minim un fel) sunt inevitabile când proiectezi ceva 3D pe un plan. Luați drept exemplu un cub desenat. Unghiurile diferă față de 3D.

Nu de alta, dar eu nu mă simt deloc privilegiat că țara mea pare mai mare decât e, pe când o țară africană pare mai mică decât e. Ca să nu mai spun că oricum toate țările europene apar mai mici pe hartă decât cele africane. Oricât de distorsionate ar fi ca mărime, tot sunt mai mici. Ironic, nu?

2) Idioțeniile de pe testul de „White Privilege” de pe Buzzfeed.

Cel puțin una din ele m-a amuzat teribil: primești +1 punct de privilegiu rasial (de alb, desigur) dacă lumea nu te-a întrebat vreodată „Wow! Ăla e părul tău real?!”. Gen felicitări, numa’ „negrii” pot avea extensii? Sau împletituri? Sau mai știu eu ce…

Dacă asta ți se pare ceva rasist, te invit să mergi într-un sat mai izolat din Africa, unde cel mai probabil ar veni copilașii la tine să îți atingă părul/fața/mâinile, pentru că n-au mai văzut așa ceva și e o curiozitate normală. Sunt interesați.

3) Aș putea continua indefinit cu exagerările lucrurilor care nu sunt rasiste, dar ăsta nu-i scopul meu acum, să expun analfabetismul funcțional al unor mase mari de creduli.

Acum, dacă normalitatea pentru unii oameni înseamnă dezavantajări, iar normalitatea adevărată li se pare privilegiu, atunci fac ceva similar cu crab mentality. În română ar fi „să moară capra vecinului”. Adică îi trag în jos pe cei care au avut „tupeul” să încerce să-și depășească condiția, similar unui crab dintr-o… găleată cu crabi.
Image may contain: food, text that says 'phrase "if I can't have it, neither can you"'

Genul ăsta de mentalitate e poate unul dintre efectele cele mai detrimentale ale incapacității de rațiune.

Adică, pe bune, a apărut o întreagă mișcare prin care persoanele albe ar trebui să se umilească în fața celor de culoare, doar pentru că au pielea mai deschisă la culoare, iar strămoșii lor (atenție, nu ei) au făcut acele atrocități față de persoanele de culoare? Să dărâmi monumente clădite de oameni care au avut la un moment dat legături cu comerțul de sclavi, doar pentru asta? Păi ar trebui să demolezi cam juma’ de lume după „logica” asta! Ce-i cu revizionismul ăsta?! Cu ce ajută și ce câștigă victimele rasismului!? Poți alege foarte bine să comemorezi un om pentru lucrurile bune pe care le-a făcut sau să nu-l comemorezi deloc, dar nu să impui altora să nu-l comemoreze strict pentru lucrurile bune.

Da, ok, sunt conștient că dacă te naști om de culoare în America ai șanse foarte mari să te naști într-un cartier sărac și ca atare să ai parte de o educație precară, pentru că acolo sistemul educațional este foarte stupid din punctul meu de vedere, pentru că elevii sunt alocați școlilor cele mai apropiate de locuințele lor și nicidecum școlilor pe care și le doresc. Spre deosebire de România, unde există o evaluare națională, iar locurile sunt ocupate în ordinea notelor și nicidecum pe criterii de unde locuiește elevul.

Acum, probabil că și tu, dragă cititorule, probabil ai fi înclinat să dai crezare stupidelor ipoteze despre „privilegiul de a fi alb”.

Probabil. Când, de fapt, problema adevărată, pe care (din nou probabil) ai observat-o (Sau nu. Nu știu.) este că, indiferent de rasă, persoanele cartierelor sărace vor primi o educație precară. Faptul că sunt ei de culoare este oarecum contingent. Adică oarecum întâmplător. Iar dacă se năzare careva mai rasist să-mi zică că opinia mea despre subiect nu contează, pe motiv de apartenență etnică/rasială, îl invit să vadă ce spune acest om „neprivilegiat”.

 

Acum că, istoric vorbind, ei au fost defavorizați pe criterii rasiale, din nou e altceva, care într-adevăr a contribuit la situația actuală, dar propun un exercițiu de imaginație. Dacă America nu ar fi fost construită pe sclavie? Dacă în toate cartierele, erau oameni de etnii/rase/culori diferite în proporții cam egale? Ce privilegiu ar mai fi fost? Ar mai fi existat mentalitatea de „să moară capra vecinului”? Ideea la care eu am ajuns este că situația e strict contingentă, iar problema nu este neapărat una rasială, ci una de (in)competență organizatorică, ceea ce e mult mai grav decât rasismul.

Și mai vreți să știți ce-i poate chiar mai grav decât asta? Incapacitatea de a gândi rațional. Asta ne duce pe noi de râpă, ca specie.

De ce, dacă un om spune „All lives matter” e rasist?

Ce te doare pe tine ce zic eu? All (tot/toate) nu implică automat o mitigare a problemelor persoanelor de culoare din America. Ci atragerea atenției și asupra problemelor celor ce urmează menționați. Plus că situația persoanelor de culoare din America e cumva comparabilă cu cea a fermierilor albi din Africa, care au nevoie de cursuri pentru a se apăra de atacuri armate, dacă vor să cultive pământ african. Nu mă crezi? Caută „White farmers in South Africa live in fear of attack” pe YouTube.

Dacă ai nevoie de un atribut rasial înainte de „lives matter”, cel mai probabil tu ești rasist. Unde e incluziunea cu care te lauzi când e vorba de musulmanii Uyghur persecutați cu adevărat sistematic în China? Unde îți e compasiunea când știi că Israelul invadează fâșia Gaza de peste 30 de ani? Dar când este vorba de poporul din Nepal când e persecutat de China? Iar aici clar nu mai e vorba de „White privilege”, când alții sunt persecutorii. De data asta în adevăratul sens al cuvântului! Dar ce să mai zic de alte popoare despre care probabil nici eu nu știu, pentru că media urlă doar despre oamenii de culoare din America? Oameni care nu pățesc relele neapărat din cauza apartenenței etnice, ci mai degrabă din cauza incompetenței sistemului.

Ah și, dacă încă credeți că mișcarea #BLM vă spune tot adevărul, aflați de aici cum Palestina a dispărut pur și simplu de pe hărți! Cum v-ați simți dacă țara v-ar fi brusc înlocuită cu o alta?

La final, nu aș spune că sistemul (american) e rasist neapărat sau că rasismul e sistematic, ci mai degrabă că-i doar bolnav sau… inconsistent și pe alocuri rasist. Da, nu-i ok că încă există unele legi rasiste, precum cea care permite poliției să verifice persoane de culoare care par suspecte. Cred că ar trebui votată pentru a fi eliminată, ori rescrisă încât să se aplice indiferent de culoare.

Totuși, dacă sistemul era (în întregime) rasist, nu mai scria în Constituție despre drepturile egale ale tuturor cetățenilor și nu mai exista dreptul la egală protecție. Caută pe Wikipedia Right to equal protection dacă nu mă crezi! Ah și… Să nu mai spun că a presupune că „a te naște alb implică automat un privilegiu/superioritate” e rasist în sine! Vă urez o zi! Sau seară, ce-o fi ea.

Bencze Robert Valentin
Bencze Robert Valentinhttp://www.facebook.com/ClockworkIgor
Bencze Robert este absolvent al Facultății de Electronică din Universitatea Politehnica din București - Toboșar autodidact - Profesor de tobe - Programator - Scrie versuri din clasa a șaptea - Pasionat de psihologie - Caută să-și întreacă limitele prin a-și doborî sau a-i fi doborâte ideile vechi, reclădindu-le cu argumentele nou obținute - Face parte din echipa POV21 din mai 2018 și dorește să educe lumea prin cultivarea rațiunii - Consideră că pornind de la definiții se poate ajunge la concluzii nebănuite.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare