Care sunt beneficiile concediului?

Care sunt beneficiile concediului?

Statisticile ne arată că România are una dintre cele mai stresate populații europene. Potrivit unui studiu din 2014, țara noastră este în topul statelor unde angajații își fac cele mai multe griji la locul de muncă. Iar un alt studiu european din 2018 ne arată că românii sunt pe ultimul loc în ceea ce privește plecarea în vacanțe.

Care sunt riscurile stresului asupra corpului și minții noastre și cum o vacanță poate ajuta la diminuarea acestora?

Psihologul și autorul cărții „Take the stress out of my life”, Jay Winner, spune că „stresul nu doar că ne face să ne simțim oribil din punct de vedere emoțional, dar poate și să agraveze orice altă condiție medicală la care te poți gândi”, printre care se numără: bolile cardiovasculare, astm, obezitate, diabet, depresie și anxietate, moarte prematură și așa mai departe.

Don’t stress even more! Vacanța este aici să te salveze!

Un studiu realizat de către American Psychological Association concluzionează că concediul reduce stresul, deoarece îi îndepărtează pe oameni de mediile și activitățile pe care ei le asociază cu stresul si anxietatea.

Însă beneficiile nu se opresc aici!

Concediul ajută și la aspectele sociale ale vieții tale. În familie, concediul este recomandat deoarece a-ți petrece timp de calitate cu persoanele din familia ta, (frate, soră, șot, soție) ajută la modelarea unor legături și mai strânse, dar și pentru a trata problemele de cuplu și a ajunge la o coordonare mai bună și mai trainică.

Concediul te poate scăpa de fenomenul de burn out. Angajații care își iau vacanțe regulate au șansele mai mari să nu experimenteze acest fenomen, îi face să devină mai creativi și mai productivi decât colegii lor supra-munciți și stresați.

În concluzie, a-ți lua o vacanță de la mediul stresant al locului de muncă și a vieții de zi cu zi poate să-ți îmbunătățească sănătatea mentală și fizică, motivația, problemele în relație și performanța de la locul de muncă. O vacanță poate să îți dea un ,,restart” al vieții, deoarece îți poate aduce noi perspective, aspirații și multă încredere pentru a gestiona situațiile post-concediu care vor urma.

Înainte de a te gândi dacă vacanța pe care o plănuiești de ani buni chiar merită, puneți sănătatea pe primul loc și prioritizează-te!

Concediul nu e un moft, ci e un must!

 Bibliografie:
WebMD.

Autor: Andrei Lela

Fotograf: Robert (Jocoo)

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare