Dosarul „10 august”, referitor la protestul din 2018, urmează să fie clasat de către procurori!

Dosarul „10 august” cuprinde evenimentele de la protestul din 2018, când au avut loc ample demonstrații împotriva PSD, care au degenerat, având loc violențe, atât din partea jandarmilor cât și din partea civililor participanți la protest. După nu mai putin de doi ani de investigații, dosarul „10 August”, vizat de Parchetul Militar și ulterior declinat către DIICOT, urmează să  fie clasat, potrivit Gândul.

Informația nu a fost confirmată de Procurorul Judiciar, dar urmează a fi semnată și comunicată în mod oficial, în zilele în următoarele zile. Propunerea de clasare vizează atât violența jandarmilor asupra civililor, în încercarea de a reprima protestele, cât și cazul asupra căruia, un deputat PSD acuză partidele politice rivale că ar fi plănuit o „lovitură de stat” și că, în mulțime ar fi existat instigatori. El amintește în declarația sa și de jandarmerița bătută de mai mulți omeni.

Jandarmii care ar fi reprimat proteste în mod violent, sunt acuzați de abuz în serviciu, participație improprie la fals intelectual dar și participație improprie la uz de fals.

În cadrul anchetei au fost audiați peste 1. 300 de martori, atât din rândul protestatarilor cât și din rândul jandarmilor care ar fi fost agresați la rândul lor, în mod violent.

Dosarele între care există o legătură, vor fi judecate separat și apoi închise. De  asemenea, pentru acest caz, va fi sesizat și Parchetul Militar. Surse din interiorul DIICOT susțin că măsura penală luată în calcul este legată de faptele penale săvârșite de jandarmi.

Conform unor articole din Codul de Procedură Penală, un dosar poate fi clasat dacă:

  •  nu există probe că o persoană să fi săvârșit infracțiunea;
  •  fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege sau nu este prevăzută de legea penală;
  •  se constată că fapta nu există;
  •  este constatată existența unei cauze justificative sau de neimputabilitate;
  •  legea prevede faptul că există o cauză de nepedepsire;
  •  există autoritate de lucru judecat;
  •  au intervenit acte precum amnistia (adică înlăturarea răspunderii penale sau, mari rar, a executării pedepsei) sau prescripția, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică;
  • lipsește plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiție prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale;
  •  între părți a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condițiile legii, astfel fiind retrasă plângerea prealabilă. În cazul unor infractiuni, odată cu retragerea plângerii este retrasă și răspunderea penală;
  • potrivit legii, a intervenit un transfer de proceduri cu un alt stat.
Rob Daiana
Rob Daiana
Am 20 de ani și studiez Jurnalismul. Obișnuită cu scrisul și „ecosistemul” Mass-Media, am ales să scriu aici știri. La fel ca mama, sunt o fire de neînduplecat, dar răbdătoare. Intuiția și spiritul de inițiativă le-am moștenit de la tata. Talentul? Este doar al meu, îl cultiv încă de pe vremea când făceam liniuțe și bastonașe. Acum mă citești aici și sunt mândră de asta!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare