Miami Bici – visul româno-american din carantină

Dacă acum vreo două luni mi-ar fi zis cineva că voi ajunge să fac recenzii la comedii, i-aș fi zis să bea un pahar cu apă și să se calmeze. But here I am: închisă în casă, stând învelită ca un burrito și scriind despre probabil cea mai bună comedie de anul acesta: „Miami Bici”.

Da, am avut și eu preconcepțiile mele pe care le aveți și voi probabil.

„E doar încă un film făcut de influenceri, care nu are treabă cu arta cinematografică. Influencerii ăștia cred că au lumea la picioare și pot face orice. Ce au ajuns și filmele, să fie făcute fără actori…”

Știm și din cauza cărui film avem cu toții aceleași preconcepții. Sincer, când am dat de el pe Netflix, eram doar foarte plictisită și am zis „Hai, dacă tot nu m-am uitat la 5Gang, măcar cu ăsta să îmi omor neuronii. Și așa stau de o oră să caut filme.” Am fost destul de sceptică și mă bucur, pentru că am rămas surprinsă.

Atâta românism autentic n-am mai văzut în niciun film. Mai ales că e 90% din întâmplări se petrec în Miami. Iar când spun românism autentic, știți și voi la ce mă refer. Nu știu de câtă cercerare de teren a fost nevoie, și de cât stalkerit influenceri prin live-uri pe Facebook, dar cert e că au făcut-o cum trebuie.

Filmul înfățișează multe valori sincere ale românilor de astăzi

De la „să fim în rând cu lumea”, sau altfel spus „să nu plângă bebelușul că suntem singurii din bloc fără termopane”, până la veșnica shaorma (deja simbol, nu avea cum să lipsească).

Iar povestea merge pe un fir pur românesc. Ca personaje principale, avem doi prieteni din copilărie Ion (Matei Dima) și Ilie (Codin Maticiuc). Ei nu duc chiar o viață roz. Asta, bine înțeles, până dau de cineva care îi poate băga într-o combinație de succes. După ce se întâlnesc cu Albanezu’ (Florin Piersic Jr.), o iau la drum spre paradisul din Miami. Nu înainte de a se opri la „Doamna Mamaie”, o microbistă care, în momentele culminate, se dovedește a fi cea mai de ajutor, chiar dacă nu e prezentă. De aici încolo, începe visul româno-american. De ce românesc? Pentru că urmărește visul oricărui român: banii făcuți rapid și fără vreun efort. Ei, banii au venit și au plecat, dar eroii noștri au avut niște chestii interesante de învățat, într-un mod… neconvențional. Și i-au învățat și ei pe alții. Bine înțeles, cu mai mult sau mai puțin succes, înjurăturile clasice românești au fost nelipsite.

Totuși, filmul nu e lipsit de clișeele specifice unui film de comedie.

Apare dragostea la prima vedere în slow motion, tipul bun care de fapt e rău, schimbarea de look și așa mai departe. Dar chestiile astea nu sunt deranjante, nu iau din calitatea filmului.

Un alt fun fact

Filmul nu este o producție 100% românească. Pentru autenticitate se vorbește, evident, în română, engleză și spaniolă, dar asta nu e tot. Pe lângă multitudinea de actori străini, chiar regizorul filmului, Jesús del Cerro, e spaniol. Dar e familiarizat cu românașii, de asta a și știut să îi pună în valoare. A mai regizat filme românești cunoscute la vremea lor, printre care „Ho Ho Ho 2” și „Nașa”.

Per total, filmul „Miami Bici” e prefect pentru a vă scoate din monotonia carantinei. Dacă pe vreme normală merge o comedie bună, pe vreme de criză e perfectă. Așa că dacă nu știți ce să alegeți din amalgamul de filme și seriale de pe Netflix, „Miami Bici” e răspunsul câștigător. Cu plăcere.

Și dacă filmul a trezit cinefilul din tine, click aici pentru mai multe recomandări de filme. Și așa stai în casă.

Atât vă mai spun: My pen is blue!

Călin Raluca-Ioana
Călin Raluca-Ioana
Helo! Eu sunt Ralu și tocmai mi-ai citit articolul :) Am 18 ani și sunt din județul Suceava, dintr-un orășel de care cel mai probabil nu ai auzit niciodată. Mare potterhead de mică, îmi place să citesc, ador psihologia și enigmele. Și ce să vezi: din când în când mai și scriu! Iar dacă ai ajuns până aici, aruncă un ochi la restul articolelor mele! Te asigur că nu vei regreta!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare