Top 5 cărți de citit pe timpul carantinei

 

ATENȚIE, ATENȚIE! A VENIT SFÂRȘITUL LUMII! VĂ RUGĂM SĂ STAȚI ÎN CASĂ PÂNĂ VOM AVEA SITUAȚIA SUB CONTROL! Acum, problema este următoarea: ce naiba faci cu atâta timp liber? Mersul în club e deja misiune imposibilă, iar spartul semințelor în casă nu are niciun farmec… Dacă ești norocos și ai spațiul necesar, ai putea recurge la un grătar, dar, din păcate, nu toți oamenii au o stea norocoasă. Totuși, dacă te afli printre ghinioniștii obligați să stea în casă sau acest deliciu devenit tradiție nu este pe gustul tău, nu dispera! Ai venit unde trebuie! Așa că lasă semințele de-o parte pentru că azi îți prezentăm top 5 cărți de citit pe timpul carantinei. Enjoy!

1. La răscruce de… dresuri, Louise Rennison

Gen: comedie

– la început a fost doar un titlu promițător, pe parcurs s-a transformat într-o lecție de viață –

Ți-ai luat friendzone recent și crezi că nimic nu-ți poate ridica moralul? Suferi de crize existențiale regulate? Simți nevoia de o lectură ușoară care să te facă să râzi cu lacrimi? Nu, nu e teleshopping și nici nu îți prezint simptomele pentru Coronavirus, dar am găsit soluția problemelor tale: La răscruce de dresuri. Dacă mă întreabă cineva ce m-a atras la această carte, cu mâna pe inimă spun că, n-am nicio idee. Știu doar că am început să o citesc și două zile nu am lăsat-o din mână. Este genul de carte pe care o simți la orice vârstă, fie că ești adolescent cu tulburări de personalitate, fie că ești doar un spirit tânăr, această carte îți va aduce zâmbetul pe buze. Ești pregătit să evadezi puțin din lumea asta monotonă și din plictiseala cauzata de auto-izolare? Aventurează-te împreună cu Tallulah Casey. Nu o să regreți.

Încă nu te-am convins să citești nebunia asta de carte? Doar uite ce copil zăpăcit o narează. Nu ai cum să nu râzi!
„Uau. Asta e. Asta înseamnă c-am crescut. Pe cont propriu, la Şcoala de Arte. Deci rămâi cu bine, Tallulah, fată şuie, şi hellooooo, Lullah, star pe scenă şi… opaa. O. Pa.”

La răscruce de dresuri

2. Jacob se hotărăște să iubească, Cătălin Dorian Florescu

Gen: Ficțiune

-un trecut fictiv, dar care pare prezent-

Acest roman, des necunoscut sau chiar ignorat de cititorul de rând, m-a făcut să trăiesc un catharsis serializat, care, din punctul meu de vedere, ar merita toate premiile existente și inexistente de pe lumea asta. Aici, ni se face cunoștință cu un băiat- Jacob. Acesta trăiește drama de a se căuta pe sine, gând care încolțește în mintea fiecăruia, cel puțin o dată. Colegii săi nu îl înțeleg, nu se poate identifica în ei.

Dar părinții? Să fim serioși, ne aflăm în secolul XX: familia este formată din bărbat și cele două umbre ale sale. Tatăl își dorește un fiu vrednic, asemenea sieși, însă pus față în față cu progenitura, îl renegă convins. Acest ideal visat de părinte, este visat și de copil. Dar cum să-i ceri unei nuielușe să devină arbore? Astfel, în momentele sale de cumpănă, firavul Jacob se își trage suflul între cei care și-au aflat deja finalul poveștii.

„Morții erau cuminți și primitori ca întotdeauna. Ședeam de o oră printre ei. Nu era prima oară că îmi ofereau protecție. De fiecare dată când se revărsase furia tatei, fusesem bine-venit acolo. Dar niciodată nu avusesem mai multă nevoie de ei ca în acea zi de 14 ianuarie 1945.”

Jacob se hotărăște să iubească

3. Vocea lui Archer, Mia Sherdian

Gen: roman psihologic

– o avalanșă de emoții, o simfonie de sentimente-

Dacă ai ajuns până aici, chiar te plictisești și ai nevoie de o carte bună care să-ți aline singurătatea. Deși nu sunt o adeptă a poveștilor de dragoste, Vocea lui Archer e mai mult de atât. Este un roman psihologic despre oameni distruși de traumele din copilărie care se regăsesc pe ei înșiși prin iubire. Pe scurt, te face să realizezi că există lucruri mai aiurea în viață decât un mesaj lăsat cu seen. De ce am ales să vă recomand această carte? Pentru că este diferită. Nu prezintă o poveste clișeică de dragoste și nu e nici pe departe plictisitoare.

E intensă, plină de acțiune, suspans, sentimente derutante. Este genul de carte greu de lăsat din mână. Desigur, asistăm și la niște scene mai fierbinți dintre Bree și Archer, dar toți avem nevoie de puțină acțiune uneori, nu? E exact cartea de care ai nevoie când te simți singur și crush-ul nu-ți răspunde la mesaje.

„Amândoi reacționaserăm diferit într-un moment teribil și totuși amândoi sufeream încă. Poate că, atunci când vine vorba despre durere și despre ce cum se învinovățește fiecare, lucrurile nu pot fi privite în bine sau rău, alb sau negru, ci în nenumărate nuanțe de gri.”

Vocea lui Archer

4. Ciuma, Albert Camus

Gen: Ficțiune filosofică

-o paradigmă interpretabilă: oare chiar trăim?-

Luând în considerare că am fost forțați să ducem o luptă de pe canapeaua din living, cartea asta trebuie musai menționată, întrucât noi i-am devenit personaje.
„În timp ce concetățenii noștri încercau să se împace cu acest neașteptat exil, ciuma punea paznici la porțile orașului și schimba direcția vapoarelor care erau în drum spre Oran. De la închiderea porților niciun vehicul nu intrase în oraș. Începând din această zi, toți au avut impresia că automobilele începuseră să se învârtească într-un cerc. Portul oferea și el, pentru cei care îl priveau de la înălțimea bulevardelor, o înfățișare ciudată. Obișnuita animație care făcea din el unul din primele porturi de pe coastă, se stinsese brusc. (…)

În ciuda acestor priveliști ieșite din comun, concetățenilor noștri le era, pe cât se pare, greu să înțeleagă ceea ce li se întâmpla. Existau sentimentele obișnuite ca despărțirea sau frica, dar toți continuau totodată să pună pe primul plan preocupările personale. Nimeni încă nu acceptase în realitatea ei, boala. Cei mai mulți erau sensibili mai ales la ceea ce le deranja sau le atingea obiceiurile ori interesele lor. Îi sâcâia sau îi irita și acestea nu sunt sentimente cu care poate fi înfruntată ciuma. Prima lor reacție, de pildă, a fost să învinuiască administrația.

Răspunsul prefectului față de criticile al căror ecou se făcea presa (“Nu s-ar putea lua în considerație o înmuiere a măsurilor preconizate?”) a fost destul de neprevăzut. Până atunci, nici ziarele, nici agenția Ransdoc nu primiseră o comunicare oficială a statisticilor bolii. Prefectul le comunica, zi de zi, agenției, rugând-o să le dea publicității printr-un anunț săptămânal.”

Înțelegi unde bat? O epidemie trecută cu vederea, devenită tragedie din cauza nepăsării. Morți peste morți. Confuzie și păreri împărțite care produc alte victime- ale propriilor convingeri. Cu siguranță, vom mai putea fi martori ai acestei situații și cu alte ocazii.

„De ce aș citi așa ceva dacă o pot vedea live, uitându-mă pe geam sau deschizând televizorul?”

Răspunsul e simplu. Din punctul meu de vedere, prostia și inteligența se întrepătrund într-un univers plăsmuit de narator cu multă chibzuință. Cu cât ești mai inteligent, cu atât vei vedea mai multe nuanțe și posibilități. Nu ești curios unde te încadrezi?

Ciuma

 

5. Cartea pierdută a vrăjitoarelor – Deborah Harkness

Gen: Fantasy

-o poveste romantică captivantă, plină de suspans, creată în căutarea cheii unui trecut misterios și a unui viitor nesigur-

Sinceră să fiu, am ajuns să citesc această serie de cărți datorită serialului bazat pe povestea ei. Înainte să mă ardeți pe rug pentru că nu am citit întâi cărțile, să știți că am un motiv bine întemeiat: numele lui e Matthew Clairmont. Trecând peste ochii albaștri și pătrățelele protagonistului, cărțile chiar au o poveste fascinantă. Ce m-a surprins, pe lângă suspansul lăsat de fiecare capitol, este talentul de a scrie al autoarei. Printre sutele de termeni din domeniul științei, al alchimiei, magiei și ocultismului, Deborah a reușit să creeze un cadru fantastic, o poveste de iubire plină de mister și niște personaje atât de controversate încât am cumpărat a doua carte doar ca să văd dacă personajele mele preferate rămân împreună. Cartea asta mi-a provocat lacrimi la 3 dimineața, crize de râs, puls accelerat, a fost prima mea iubire după primele două pagini.

„La început a fost absență și dorință.
La început a fost sânge și teamă.
La început a fost o descoperire a vrăjitoarelor.”

Cartea pierdută a vrăjitoarelor

Acestea au fost 5 dintre cărțile noastre preferate. Încă nu te-ai decis ce vrei să faci ca să omori plictiseala? Ai aici Top 5 filme de văzut în perioada de autoizolare!

 


Autori: Aderov Sofia și Fodor Andra-Maria

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare