Donarea de sânge poate salva vieți, ieși și donează!

Cum să devii un erou adevărat?

Donarea de sânge este un tip de caritate incredibil de important și accesibil. La fiecare trei secunde, cineva din lume are nevoie de sânge sănătos și doar 450 de mililitri (cantitatea de sânge pe care o poate dona un om) pot salva trei vieți.

Disclaimer: Prin acest articol vrem să vă spunem de ce merită să vă alăturați acestei mișcări, de ce merită să fii un erou care poartă o altfel de uniformă.

România, țara indiferenței

În România, țara frumoasă în care trăim, doar 1.7% din populație efectuează acest gest minor pentru noi, eroic pentru alții. Donatorii actuali asigură doar 65% din totalul necesar de sânge, comparativ cu Danemarca, Anglia și Olanda, țări care donează în mod frecvent. Țara, aflată pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea de sânge, astfel încât foarte multe intervenții sunt amânate, acordă o foarte mare indiferență sănătății.

Doriți să aflați mai multe despre situația românului cu sănătatea? Aici avem soluția!

Poate te gândești că nu ai de ce să o faci, dar știai că statistic vorbind, în această viață un om are nevoie cel puțin o dată de sânge sau de substanțele din acesta?

Dacă tu ai nevoie, ajută și tu când poți să fii ajutat la nevoie.

De ce să devii donator de sânge?

Donarea de sânge trebuie să devină pentru fiecare o acțiune menită să salveze vieți. Foarte des auzim cum prietenii ne spun că nu vor dona sânge. Se tem de durere sau chiar cred că sângele lor nu este potrivit.

Toată lumea trebuie să înțeleagă că donarea de sânge nu este deloc dureroasă și absolut nicio boală nu poate fi contactată prin acest proces. Chiar mai mult de atât, pentru a se asigura că sângele donat este sănătos, se efectuează numeroase analize înainte de a fi colectat.

Sângele donat va trece prin multe teste care asigură puritatea acestuia și grupa sanguină, pentru a se putea alege un potențial om gata să îl primească.

Ce beneficii obții în urma donării?

Donarea nu creează dependență, nu dăunează corpului uman și este absolut sigură, deoarece centrele de transfuzie folosesc doar echipamente sterile și au grijă de sănătatea fiecărui donator.

Organismul învață să se recupereze mai repede după ce a pierdut sânge, și în consecință o să aveți o imunitate mult mai puternică și rezistentă la diferite viroze și gripe. Să nu mai vorbim de o detoxifiere a organismului ce este bine venită după o perioadă sigură de timp.

Ca recompensă, în România, fiecare donator primește după fiecare donare mici bonusuri precum tichete de masă și eliberare de la muncă, sau studii pentru o zi.

Iar dacă asta nu era de ajuns, în semn de recunoștință pentru eroii lumii, Organizația Mondială a Sănătății a desemnat ziua de 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Cum devii donator de sânge?

Mulți pot dona sânge, dar, din păcate, nu toți. Există contraindicații legate de sănătate, indiferent de durata bolii și de succesul tratamentului. Acestea includ infecția cu HIV, hepatita virală, sifilis, tuberculoză, boli de sânge, oncologie, boli organice ale sistemului nervos central, astm bronșic, ciroză a ficatului și unele boli cardiovasculare.

Toate centrele de donare a sângelui au propriile site-uri unde puteți să vă asigurați că vă pliați pe cerințele clinicilor.

Studiați programul și cerințele pentru donare, veniți la centrul de transfuzie cu buletinul și dispoziție bună, doar puteți salva o viață.

Un om ce are nevoie de o transfuzie în urma unui accident, în urma unei operații sau a unei boli cum este cancerul, se bazează pe tine. Poți pierde o zi din viața ta pentru a-l ajuta.

Cum are loc procesul de donare?

După ce te-ai asigurat în mare parte că totul e în regulă, te-ai documentat în legătură cu acest subiect, ajungi la centrul de donare, unde, la registratură primești un document pe care trebuie să îl semnezi. Acel document este acordul propriu că accepți să îți donezi sângele și că ești apt din punct de vedere medical.

Ajungi să faci un mic control pentru a vedea dacă ești în condiții bune pentru donare, iar mai apoi primești o fișă cu datele tale și multe coduri de bare ca sângele tău să nu fie încurcat.

Ești condus într-un cabinet special amenajat, unde primești un container pentru sânge și poți să iei loc într-un fotoliu confortabil, unde o să aibă loc procesul.

După ce donezi, poți merge să îți iei bonusurile și să te bucuri de faptul că ești un adevărat erou și că azi, tu, ai salvat o viață.

Autori: Eugen Hvostenco

Laura-Ștefania Bîrgăoanu

Bîrgăoanu Laura-Ștefania
Bîrgăoanu Laura-Ștefaniahttp://Laura-Stefania
Studentă în anul 2 la Jurnalism în cadrul facultății FSPAC (Universitatea Babeș-Bolyai-Cluj), fostă elevă a Colegiului Național de Informatică din Piatra-Neamț. În viitor îmi doresc să devin un jurnalist foarte bun. Cu toate acestea îmi doresc să lucrez și în domeniul Resurselor Umane. Sunt o persoană comunicativă și gata să ajut oricând. În plus, consider că scrisul este cea mai bună soluție, care îmi permite să inspir oamenii din jurul meu, fiind o eliberare de la cotidian.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare