Cum mi-a schimbat internetul viața în bine

Nu vreau să vorbesc în acest articol despre părțile negative pe care le constituie accesul la rețea, pentru că fiecare cunoaște riscurile și incertitudinile existente în momentul în care luăm contactul cu necunoscuți. Vreau să vorbesc despre cum mi-a schimbat internetul viața în bine.

Este foarte important să rămânem conectați cu oamenii dragi, sau cu persoane cu care avem de colaborat în anumite scopuri. Deși nici o tehnologie nu va putea înlocui interacțiunile umane, internetul oferă totuși acest avantaj.

Dar ce se întâmplă în momentul în care realizezi că în fața ta se deschid porți spre informații, spre lucruri pe care nu le-ai fi aflat, poate, în alt context?

O să vorbesc strict din propria experiență. Dincolo de momentele în care am căutat pe Google diferite informații pentru școală, sau orice altceva aș fi vrut să știu; Facebook-ul m-a surprins plăcut. De ce? Pentru că am găsit, fără să caut. După ce aveam diferite păreri despre viață cu care rezonam, am început, în mod surprinzător, să găsesc oameni care îmi împărtășeau opiniile.

Care mă făceau să îmi pun întrebări. Care prin manifestările și postările lor din mediul online, îmi vorbeau indirect despre atâtea lucruri care au stat la baza formării mele ca om…

Am întâlnit și am adăugat la prieteni scriitori, medici, jurnaliști, psihologi, artiști; și mulți alți oameni din diferite domenii, la care am avut acces prin intermediul lor. Așa am aflat de ce iubirea și nevoia de a fi iubit nu sunt același lucru; de ce felul în care părinții tăi se raportează la tine te va defini în viitor.

Așa am aflat de ce e esențial să mergi la psiholog și să ceri ajutor. De ce prejudecățile sunt periculoase. De ce depresia nu e un moft. De ce majoritatea mâncării de pe piață este periculoasă și multe altele. Tot de pe internet am aflat cum se scriu anumite cuvinte/ propoziții sau de ce sistemul românesc de învățământ este unul învechit.

Am avut acces la o varietate de domenii. Am găsit muzică bună și recomandări de cărți care mi-au shimbat perspectiva.

Am vorbit cu oameni faini care mi-au dat feedback-uri sănătoase, care m-au înțeles și cu care am intrat în lungi dezbateri benefice.

Internetul mi-a schimbat viața prin faptul că am învățat lucruri de la persoane aflate la sute sau mii de kilometri depărtare, însă care prin această carte de vizită online și-au expus gândurile. Nu vreau să vorbesc aici despre manipulare, deși poate se întâmplă; deși poate nu ne dăm seama.

Nu spun că tot ce citim pe facebook sau pe internet, în general, este adevărat și ne poate ajuta; dar aici intervine experiența și conștiința fiecăruia. Avem datoria de a căuta și de a ne informa în continuare. Avem datoria de a încerca mereu să fim mai buni, mai deștepți, mai activi în viața socială.

Această platformă online despre care am vorbit are, bineînțeles, părțile sale negative care sunt variate și distructive, uneori; însă nu despre asta vreau să vorbesc în acest articol; ci despre beneficiile directe pe care le-am resimțit eu de-a lungul a câtorva ani de când citesc, caut, mă informez și intru în contact cu oameni de la care am de învățat.

Am spus și înainte: niciodată tehnologia nu va putea înlocui interacțiunile umane.

Asta pentru că, în general, realitatea este deformată. Asta se întâmplă pentru că în mediul online fiecare își construiește o imagine cât mai favorabilă. Însă chiar știind toate acestea, nu pot să nu recunosc că ceea ce am citit, m-a ajutat mult.

Bineînțeles, trebuie să fim selectivi, să nu ne încredem prea mult în cei cu care vorbim, să nu luăm adevărat de-a dreptul ceea ce vedem; însă dacă putem să învățăm ceva, de ce să nu o facem?

Trăim un timp în care accesul la informație este vital și piedicile nu sunt atât de existente ca în trecut. Eu am înțeles asta încă de când am văzut că mă regăsesc în anumite lucruri sau că mă cizelez datorită perspectivelor dobândite în online.

Deci la întrebarea „Cum mi-a schimbat internetul viața în bine?” răspunsul e simplu:

„Dincolo de timpul petrecut în fața ecranelor, pot spune că internetul mi-a schimbat viața într-un mod pozitiv care nu am crezut că este posibil.”
Cordoș Andreea
Cordoș Andreea
Studentă în anul I la Publicitate, în cadrul „FSPAC” - Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB) - A fost elevă la „Colegiul Național Liviu Rebreanu”, Bistrița - Scrie de când se știe - Preocupată de relațiile interumane, psihologie, comunicare - Este membru activ al echipei POV21 din decembrie 2017 și își dorește să-și dezvolte spiritul de echipă și să contribuie la evoluția comunității din care face parte.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare