Influencerii români în goana disperată după bani și faimă.

Disclaimer: Ca și voi, și eu am influencerii mei favoriți. Fie că sunt youtuberi, tiktokeri, sau instagrammeri, mulți dintre ei chiar sunt oameni faini. Primele exemple care îmi vin în minte: Aluziva și LaMișto. Bineînțeles, mai sunt și alții. Ce vreau să înțelegeți este că, deși mă iau de o categorie de influenceri care, după părerea mea, nu își merită rolul pe deplin, nu înseamnă că am aceeași părere despre toți. Până la urmă, fiecare domeniu profesional e plin și de profesioniști și de „mâncători de cașcaval”.

Devine din ce în ce mai clar că „influensăreala” nu e ușoară. Ca în orice domeniu în care se învârte mult cash, tentația să fugi după el indiferent de riscuri e din ce în ce mai mare. Și după toate evenimentele de anul acesta, se poate spune că influencerii suferă o adevărată criză de PR.

Mai vreți rezumat sau v-ați săturat să auziți de ei?

Vara a început „fresh” cu „exposé-ul” brandului „Plush Bio”, care a distrus tenurile multor fete. Odată cu acest scandal, multe fețe cunoscute ale instagramului și nu numai au intrat în „moloz”. De ce? Pentru că s-a dovedit cât de tare pot renunța la profesionalism pentru bani. Oameni care nici nu foloseu produsele, le recomandau pentru acnee, o problemă foarte sensibilă pentru care doar un medic poate da sfaturi.

Next: Colo. Mare ursărie, mare nebunie. Bineînțeles, oameni împărțiți în două tabere: cei cu mai mult de 3 neuroni și ceilalți, care susțineau sus și tare că femeile merită violate. Undeva la limită, Mickey Hash, care îi recomandă public „o schimbare de content”, că „ar da bine la PR”.

Omul s-a ales cu interdicție la postat două luni, lumea a uitat. Și când credeam că totul a revenit la normal, dăm de primul scandal „Corona-related”: influencerii de la petrecerea mondenă din Olimp.

Și dacă stăm să ne gândim: se putea altfel?

În acest scandal sunt implicate mai multe vedete, dar cea mai „mocirlită” este Andreea Esca. Cumva, prin toate petrecerile de la mare, s-a găsit și un eveniment monden în cinstea unui nou hotel din Olimp. Au participat mulți influenceri, s-au făcut multe poze, ce doar, păi ori ne deschidem hotel ori nu ne mai deschidem! Dar motivul pentru care internauții au luat foc este lipsa oricărei măsuri de siguranță. Practic, Covidelul a fost uitat pentru o noapte.

Dar cel mai ciudat este că, după reacțiile fanilor, multe poze de la acel eveniment în care apărea Andreea Esca au fost șterse. Internauții au fost vigilenți și au bănuit ceva.

La scurt timp, s-a aflat că vedeta a contractat virusul.

Prezentatoarea a apărut într-un interviu la ProTv, direct din comfortul propriului fotoliu, povestind experiența. Totul bine și frumos, până a negat vehement faptul că ar fi luat Coronavirusul de la acea petrecere.

Vezi aici mai multe detalii despre experiența Andreei Esca.

Între cash și asumare e un fel de alba-neagra,

ceea ce e foarte trist. În fiecare din aceste scandaluri, influencerii respectivi par să nu conștientizeze că acele cifre frumoase sunt oameni. Că printre ei se află fie adolescente care vot disperat să scape de acnee, fie băieței de 12 ani uitați de părinți în fața calculatorului și școliți de alde-Colo. Dintre toți, individul a recunoscut vrând-nevrând că ce zice și ce face el e pentru cifre: vizionări, like-uri, bani. Comunicare e tratată că o știință exactă, generatoare de cifre și atât. Se cam uită de reacțiile de dincolo de like, share și follow.

E trist și că oamenii care sunt ca un pansament pentru urmăritorii lor stau sub eticheta murdărită de „influenker”. Că o meserie până la urmă de viitor e călcată în picioare de oameni care evident nu au ce căuta în breasla asta. Să fim sinceri: dacă auzim cuvândul „influencer” ne gândim la pipițe care se pozează cu maglavaițuri la oglindă, nu la adevărații formatori de opinii care chiar au ceva de spus. E ca și cum melodia „Change” de la Puya se mută de pe televizor pe internet. Și nu e fair.

Și la final, eu, plebea, rămân cu o întrebare. Onoarea chiar e distrusă de bani, sau doar stă pitită bine în spatele lor?

Călin Raluca-Ioana
Călin Raluca-Ioana
Helo! Eu sunt Ralu și tocmai mi-ai citit articolul :) Am 18 ani și sunt din județul Suceava, dintr-un orășel de care cel mai probabil nu ai auzit niciodată. Mare potterhead de mică, îmi place să citesc, ador psihologia și enigmele. Și ce să vezi: din când în când mai și scriu! Iar dacă ai ajuns până aici, aruncă un ochi la restul articolelor mele! Te asigur că nu vei regreta!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare