Judecătorul Cristi Danileț: Aș digitaliza justiția aproape complet: citațiile să fie făcute prin SMS, audierile prin videoconferință, hotărârile date pe formulare, dosarele să nu mai existe fizic.
Ce este VeDem Just?
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) este un ONG apolitic înființat în 2015. Potrivit site-ului asociației, scopul său este unul complex și include: promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Întreprinde acțiuni de tip think tank, watchdog și advocacy, toate legate de sistemul judiciar și legislativ. Mai pe românește, oferă gratuit informații despre sistemul de justiție, alertează opinia publică cu privire la anumite legi și susține implementarea altora.
Vrei să afli mai multe despre VeDem Just? Click aici!
Citește interviul cu membrii board-ului VeDem Just mai jos
În următoarele zile vă vom prezenta un interviu cu trei dintre membrii board-ului VeDem Just, organizatori ai taberei de educație juridică de la Suceava. Aceștia sunt: Cristi Danileț (judecător, membru fondator VeDem Just), Lucian Checheriță (consilier juridic, președintele asociației) și Oana Negru (consilier la Senat, membru în board-ul VeDem Just).
În prima parte a interviului vom discuta cu domnul judecător Cristi Danileț.
Î: De ce credeți că este nevoie de VeDem Just în România?
Cristi Danileț: VeDem Just este o asociație tampon între sistemul juridic și cel de învățământ din România. Membrii noștri sunt, pe de o parte, juriști activi sau în devenire și, pe de altă parte, cadre didactice și elevi. Conlucrăm pentru a atenționa publicul atunci când acțiunile oficialilor publici deraiază de la principiile de libertate, democrație, bună guvernare, respect al statului de drept, dar și pentru a dezvolta proiecte comune care au ca scop educarea micului cetățean în spiritul legilor. Aș putea spune că asociația VeDem Just are un profil unic în România.
Î: Ce schimbări a adus asociația în societate și în sistemul de justiție?
Cristi Danileț: În cinci ani de când ne-am înființat, am publicat comunicate de presă prin care ne-am expus punctul de vedere la principalele modificări de acte normative vizând educația sau justiția, am făcut coaliții cu alte organizații pentru a strânge puncte de vedere pertinente, am demarat programe ample naționale de educație juridică, am monitorizat presa în scopul dezavuării știrilor fake. Cumva am devenit un furnizor de expertiză, dar și un observator uneori incomod al acțiunilor guvernamentale.
Î: Până și numele este interesant, ce reprezintă EDUIURIS? În ce constă?
Cristi Danileț: Cel mai cunoscut program al nostru este EDUIURIS – EDU de la educație și IURIS care este forma conjugată de la IUS, ce înseamnă DREPT în limba latină. Sub această denumire dezvoltăm mai multe proiecte: lecții de educație juridică non-formală pe care profesioniștii dreptului le țin în școli, vizite ale elevilor în tribunale, sesiuni de instruire a profesorilor care predau formal educația juridică, manualul „Elevul și Legea” de educație juridică adresat adolescenților, procese simulate pentru elevi, tur virtual în tribunal, concurs de educație juridică, tabără de educație juridică pentru elevi, respectiv pentru profesori etc.
Click chiar aici pentru a afla mai multe despre EDUIURIS și pentru acces la toate resursele din acest proiect!
Î: Care este cel mai frumos moment din tabăra de ed. juridică pe care vi-l amintiți?
Cristi Danileț: Anul trecut, pe vremea aceasta, am organizat două tabere de vară: una la Turda pentru elevii din Ardeal și una la Suceava pentru elevii din Moldova. În fiecare zi am organizat activități de instruire în domeniul juridic și civic, dar nu am uitat nici de distracții, evident. Cred că ultima seară a fost cea mai emoționantă, în momentul în care am îmbrățișat tineri responsabili care au descoperit la sfârșitul unei săptămâni intense că legea e făcută să ne protejeze, că justiția este aproape de om și că noua generație merită să se implice în construirea viitorului.
Poți citi despre experiența unui participant la tabăra de ed. juridică chiar aici!
Î: Cum vedeți sistemul de justiție românesc în momentul de față?
Cristi Danileț: Sistemul de justiție este asaltat, în mod periodic, de oameni politici și de jurnaliști plătiți de politicieni sau afaceriști. Ne atacă în mod nemeritat, pentru că suntem o nouă generație de judecători și de procurori pe care nu o mai pot corupe. Ei speră că ne pot intimida sau afecta legislativ cariera. Acum justiția se bucură de atenție și protecție din partea societății civile, ceea ce mă bucură enorm. Cât despre funcționarea justiției, i-aș da nota 7 – probabil dacă procesele ar merge mai repede și pedepsele pentru cei vinovați de infracțiuni grave ar fi mai aspre, ar urca în notarea mea.
Î: Cum v-ați dori să arate justiția în România peste 10 ani? Care sunt șansele ca acest ideal să devină realitate?
Cristi Danileț: Aș digitaliza justiția aproape complet: citațiile să fie făcute prin SMS, audierile prin videoconferință, hotărârile date pe formulare, dosarele să nu mai existe fizic. Totul desfășurat în condiții de maximă transparență și eficiență, ieftin și bine (jurisprudența să fie unitară, adică soluțiile să fie identice în cazuri similare, grație unor programe care să utilizeze inteligența artificială). Cred că pandemia deja ne duce în această direcție.
Î: Sunt oameni care spun că nu au încredere în judecători, procurori ș.a.m.d. Atunci când au de-a face cu justiția, pleacă din start de la premisa de corupție, de neîncredere. Ce le transmiteți?
Cristi Danileț: Oamenii se tem de ceea ce nu cunosc. Justiția este la finalul unui drum pe care se află legile, menite să ne ocrotească drepturile. Eu cred că, dacă cetățenii s-ar informa încă de mici cu privire la drepturile și obligațiile lor, dar și cu privire la procedurile de urmat pentru valorificarea drepturilor sau repararea celor încălcate, ar fi mai curajoși să apeleze la justiție dacă este cazul și ar fi mai îndrăzneți când se află în fața oamenilor legii. Magistrații nu sunt călăi și nu torturează, ci sunt oameni plătiți de la bugetul de stat să asigure triumful legii în societate, să protejeze indivizii și să garanteze ordinea publică.
Î: În final, aveți vreun mesaj pe care doriți să-l adresați tinerilor pasionați de drept (și nu numai)?
Cristi Danileț: Urmați-vă visul! Cei care optează pentru a deveni apărători ai legii să dea admitere la facultatea de drept, să învețe foarte bine patru ani și apoi să intre în sistemul de justiție.
Pentru cei care se orientează către alte cariere, îi rog să aibă în vedere că legea se adresează oricărei persoane, indiferent că are sau nu studii juridice. Or, având în vedere că în România sunt în vigoare nu mai puține de 10.000 de acte normative și că încă de la 14 ani răspundem penal pentru încălcările grave ale legii, este bine să ne informăm din timp cu privire la ce avem voie să facem pentru a nu încălca legea. Pentru aceasta, urmăriți-ne pe educatiejuridica.ro și pe contul de FB ori de Instagram, unde vă ținem la curent cu noutățile legislative și cazurile din justiție. Pentru cei care urmați Dreptul, aștept să ne vedem! Pentru ceilalți, sper să nu ne vedem decât la orele de educație juridică 🙂
Rămâneți cu noi pentru următoarele părți, în care vom discuta cu Lucian Checheriță și Oana Negru!
Sursă foto: Facebook