Genocidul din Palestina: Ce putem face să ajutăm?

Cu scuzele de rigoare pentru întârziere, a venit momentul să vorbim despre genocidul din Gaza, așa zisul conflict dintre Palestina și Israel. Mai exact, este timpul să vorbim despre ce putem face pentru a ne arăta solidaritatea față de palestinieini.

Pasul zero când vrem să ne arătăm susținerea față de o cauză socială este să ne informăm. Istoria este lungă și apăsătoare, dar tot ceea ce trebuie să știți este că nu vorbim despre un război, ci despre un genocid. Singura statistică pe care trebuie să o știți este că, din 7 octombrie 2023, au murit peste 35 000 (35 de mii) de locuitori, civili, din Fâșia Gaza, bombardați de Israel. Ca termen de comparație, România a pierdut în Primul Război Mondial aproximativ 300 000 de cadre militare. În doi ani. Acestui număr inimaginabil de civili morți li se adaugă condițiile inumane de trai. Israelul a izolat total fâșia Gaza, accesul la hrană, apă, adăpost, medicamente este total limitat. Nu mai spunem de conexiunea cu lumea, șansa de a cere ajutor.

Nimic, dar nimic, nu justifică așa ceva. Niciun fel de drame istorice și conflicte teritoriale nu justifică încercările de eradicare a unui întreg popor.

Vă las câteva surse dacă vreți mai multe detalii: aici și aici, dar vă rog să nu uitați că atunci când Ucraina avea nevoie de ajutorul nostru nu a avut nimeni nevoie de argumente.

Acestea fiind spuse, ce putem face pentru a ne arăta solidaritatea față de Palestina?

În primul rând, este nevoie de implicare politică pentru a reduce, chiar stopa puterea statului Israel.

Este nevoie să punem presiune pe autoritățile locale și instituțiile publice să înceteze colaborările politice sau economice cu acesta și să își declare solidaritatea neîndoielnică față de Palestina.

Un grup de studenți ai Universității din București au campat în semn de protest pașnic în campusul Rectoratului UB, pentru a pune presiune pe acesta să rupă tăcerea și să se poziționeze ferm de partea Palestinei. A fost un encampment liniștit, l-am vizitat și eu de câteva ori, am dus flori și lumânări, am participat la un workshop și am auzit povești. Timp de 5 săptămâni, revendicările le-au fost ignorate și s-au lovit de ostilități din partea staff-ului UB, inclusiv intervenții din partea jandarmeriei. Mâine, 28 iunie 2024, este ultima zi de campare, astăzi de la 20:30 este ultima cină, la care vă încurajez pe toți să mergeți dacă aveți posibilitatea. Efortul depus de ei este uriaș și are nevoie de toată susținerea noastră.

Vă las contul lor de instagram, pentru a fi la curent cu toate inițiativele lor viitoare, prima fiind un bloc de doliu, sâmbătă, amenajat la Pride, în Parcul Izvor.

Totodată, comunitatea Solidaritate România-Palestina organizează lunar marșuri de protest. Sunt și acestea tratate cu reticență din partea autorităților locale, dar este dreptul nostru să ne arătăm nemulțumirile, deci nu trebuie să vă lăsați intimidați. Din experiența mea, dacă sunteți colaborativi, veți fi în siguranță în fața jandarmilor. Vă recomand totuși să nu participați singuri și, evident, să nu aveți obiecte care ar putea reprezenta un pericol asupra voastră, precum bâte sau cuțite.

În al doilea rând, implicarea poate fi realizată și prin donații.

Din punct de vedere financiar, puteți dona la Palestine Children’s Relief Fund sau iF charity, amândouă fundații în care am încredere. Pentru alte surse, vă recomand să o urmăriți pe Oana Dorobanțu, implicarea ei în această cauză este cel mai bun exemplu din România pe care vi-l pot da, alături evident de Silviu Faiăr și Zlăvog.

În ceea ce privește donațiile materiale, situația este puțin complicată, din cauza izolării de care vă spuneam mai sus. Însă Asociația Aluziva, alături de Asociația Voluntari fără Frontiere au avut o campanie dedicată pentru refugiații din Fâșia Gaza ajunși în România. Puteți să îi aveți în vedere pe viitor.

Într-un final, puteți decide să nu faceți nimic efectiv, doar să vă însușiți în obiceiuri să vorbiți despre acest genocid.

Să dați like și share la postările de susținere, unfollow la celebritățile care își arată susținerea față de Israel, precum Lana del Ray sau Mayim Bialik, să boicotați companiile care donează armatei israeliene, precum McDonald’s, Starbucks, Pizza Hut, Burger King, Carrefour, Puma sau Disney. Totodată, puteți folosi diverse sunete și filtre pe aplicații de socializare, precum TikTok. Să nu vă fie frică să vă impuneți în fața zioniștilor.

Nu voi fi ipocrită să spun că nu am mâncat niciodată la Mc sau că nu port ghete de la Puma achizioționate înainte să aflu, dar este important ce facem din momentul în care aflăm.

Este important să ne asumăm responsabilitatea oricând putem, mai târziu este mereu mai bine decât niciodată.

Acestea fiind spuse, spor la facerea de bine!

Barsan Andreia Crista
Barsan Andreia Crista
Studentă la Matematici-Aplicate, întotdeauna am avut o pasiune combinată între artă și știință. Odată cu trecerea timpului, am adăugat dorința de a face bine, de a soluționa conflictele, de a simplifica viețile tuturor. Și așa s-au născut aceste articole!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare