Ghid complet pentru înscrierea în programul Erasmus!

Urmărești și tu studenți străini pe Tik-Tok sau Instagram și te-ai gândit măcar o dată cum ar fi să studiezi și tu în altă țară? Cum ar fi să experimentezi un alt sistem de învățământ? Te pasionează o limbă străină, dar totuși n-ai avut ocazia să o exersezi în realitate? Și dacă ai avea posibilitatea să studiezi un semestru sau chiar un an întreg în altă țară, iar la final să poți echivala activitatea în România?

Pentru toate aceste întrebări, răspunsul este simplu: o mobilitate Erasmus!

1. Ce este programul SEE Erasmus și care sunt avantajele mobilității de studiu?

Programul SEE (Spațiul Economic European) Erasmus oferă studenților oportunitatea de a experimenta o nouă cultură academică și de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu internațional. Acesta include țări membre UE, precum și Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Totodată poți alege dintre diverse programe, cum ar fi SEE, Erasmus+, Erasmus BIP sau SMS, fiecare având caracteristici specifice, destinații și universități diferite. Obiectivele programului includ îmbunătățirea cunoștințelor academice, dezvoltarea personală și explorarea diferitelor culturi străine.

2. Câte tipuri de burse există?

Bursele în cadrul programului SEE Erasmus variază în funcție de programul ales, țara de destinație și factori precum nivelul de trai al țării gazdă. Acestea pot fi cuprinse între 500 și 1200 de euro. Detalii specifice despre bursele disponibile pot fi obținute de la biroul de relații internaționale al universității tale.

3. Care sunt etapele procesului de înscriere și condițiile de participare?

Poți afla despre aceste oportunități de pe site-ul universității tale, de la profesori sau de la Biroul de Relații Internaționale din cadrul universității.

Pentru a te înscrie în programul SEE Erasmus este necesar să urmezi câțiva pași, precum:

 • Interviu și selecție: Universitatea ta va organiza un interviu pentru a evalua motivarea și pregătirea ta pentru program.
 • Evaluarea limbii: Poți fi solicitat să susții un test de limbă sau să prezinți un certificat echivalent cu IELTS sau Cambridge pentru a-ți demonstra competența lingvistică.
 • Alte condiții: Universitatea poate stabili și alte cerințe specifice pentru a te înscrie în program, precum notele sau mediile la diferite discipline.

4. Ce ar trebui să conțină dosarul de înscriere?

Fiecare universitate poate solicita diferite documente, însă cele mai comune documente pentru dosarul de înscriere sunt:

 • Curriculum Vitae;
 • Scrisoare de motivație sau intenție;
 • Atestat de limbă/certificat de competențe lingvistice;
 • Extras din foaia matricolă.

5. Ce urmează după admiterea la facultate?

Ai aflat că ai fost admis, iar acum, ce ai de făcut? După admitere, vei completa un dosar pentru facultatea gazdă. Majoritatea universităților din străinătate au o listă cu documente comune de care vei avea nevoie, însă ele pot să difere de la o facultate la alta, iar cel mai sigur este să cauți pe site-ul universității la care ai fost admis. La Universitatea din Volda, Volda University College, vei avea nevoie de:

 • Formular de aplicație VUC;
 • Learning Agreement – Acordul de învățare (completat și semnat);
 • Foaia matricolă;
 • Copie a pașaportului;
 • Copie a cardului european de asigurare de sănătate sau echivalent;
 • Scrisoare de motivație (dacă este cerută în descrierea cursului);
 • Portofoliu (dacă este cerut în descrierea cursului, de exemplu pentru cursurile de animație);
 • Curriculum Vitae (dacă este cerut în descrierea cursului).

După confirmarea admiterii, următorii pași includ:

 • Găsirea cazării sau aplicarea la căminul universității la care ai ales să studiezi (care este cea mai comună opțiune, dar și cea mai convenabilă, mai ales din punctul de vedere al cheltuielilor);
 • Alegerea și înscrierea la cursuri;
 • Pregătirea traseului, precum: achiziționarea biletelor de avion/autobuz sau cu mașina personală. De cele mai multe ori, universitatea îți va deconta suma de bani cheltuită pe drum sau îți poți rezerva o sumă de bani din bursa pe care o primești.

Pentru detalii specifice, poți vizita site-urile oficiale ale universităților gazdă, precum:

Această călătorie va fi cu siguranță una memorabilă, plină de oportunități și descoperiri. Profită la maximum de această experiență unică în viață! Câte șanse ai să vizitezi o altă țară și să studiezi pe banii altora? Nu rata o astfel de șansă care îți poate schimba, nu doar viața, ci și întregul tău mod de „a fi”! Uneori iarba e mai verde în altă parte! Mai ales în Norvegia, unde plouă toată ziua! Chiar e mai verde! Dar mai multe despre vreme, cursuri și viața de student vom vorbi în articolele ce urmează.

Nu rata să urmărești mai multe tips & tricks și insights din experiența mea de exchange student pe Facebook, Instagram și Tik-Tok!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare