De vorbă cu Andreea, o tânără iubitoare de folclor

 În vârstă de 15 ani, Andreea Marincaș este o solistă vocală de muzică populară din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj. Este membră a Ansamblului Folcloric „Barcăul”, unul dintre cele mai remarcabile și cu vechime grupuri din zonă. Repertoriul său muzical este reprezentativ zonei etnografice a Barcăului și Sălajului, de la doine și până la cântecele de joc. De-a lungul anilor a participat la numeroase festivaluri și concursuri din țară, iar primul ei videoclip muzical a fost lansat în 2021.

Foto: Facebook/ Andreea Marincas

 

Folclorul autentic nu mai are aceeași valoare, iar interesul tinerilor pentru tradiții este unul din ce în ce mai mic. Cu toate acestea, Andreea a continuat să-și valorifice talentul, încă de la o vârstă fragedă: „Pasiunea mea spre o carieră muzicală a început de mică, mai exact de la 5 ani. Tatăl meu asculta muzică populară și am început să cânt și eu. După un timp, părinții mei s-au gândit să mă ducă la un club din Șimleu, unde să am o profesoară bună care să mă pregătească”. Ansamblul din care face parte își desfășoară activitatea la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei, unde a susținut o probă de canto pentru a studia, pentru a-și confirma talentul și dragostea pentru folclor :    „Mi-am dat seama că am talent când am susținut probele pentru a intra în ansamblu. Încă de pe atunci doamna profesoară mi-a spus să mă țin de muzică și să muncesc mult, pentru că am șanse să devin un artist. Mi-am impus să nu mă opresc niciodată pentru că este lucrul pe care îl iubesc enorm de mult”. Un artist are mereu în spate un mentor care să-l antreneze, să-i șlefuiască talentul și valoarea.  Andreea îi este recunoscătoare profesoarei care a pregătit-o și i-a conferit încrederea că va ajunge sus: „Mentorul meu este doamna Cornelia Neaga, o profesoară extraordinară din toate punctele de vedere. Dumneaei mi-a oferit curajul și încrederea, iar munca pe care am depus-o și rezultatele obținute le datorez ei.  Dacă doamna profesoară nu și-ar fi pus contribuția în formarea mea ca artist, nu aș fi reușit să ajung unde sunt astăzi.

Participarea la festivaluri și concursuri naționale sunt o dovadă a talentului și pasiunii cu care Andreea se prezintă astăzi. De-a lungul anilor a obținut premii importante la unele dintre cele mai renumite competiții din România. Festivalul-concurs „Lină Chiralină” de la Brăila este o dovadă că munca ei nu a fost în zadar, unde a obținut premiul al doilea: „Participând la acest concurs mi-am dat seama că drumul meu se leagă cu muzica. Am obținut premiul al doilea, venit din partea unui juriu strict și numeros. Nu mi-a venit să cred, deoarece numărul concurenților a fost unul mare. De atunci mi-a crescut încrederea de sine”.

Concursul „Lină Chiralină” Brăila, 2022

Piesele interpretate sunt un simbol al unui artist, de la rădăcini, versuri și până la mesajul transmis. Cântecele și costumul popular al Andreei își au origini sălăjene, din zona Barcăului, un tezaur al folclorului autentic și al obiceiurilor. Costumul o face să se simtă „completă”, iar câteva dintre cântecele sale sunt special compuse pentru ea. Două dintre ele au și titluri sugestive, precum „Nealcoșe-i măicuța mea” si „ Sălăjeancă-s olecuță”, fiind cele care i-au adus o ploaie de premii. Mai mult, și-a făcut apariții la emisiuni televizate, de la Etno TV sau Hora TV, unde s-a simțit în largul ei: „M-am simțit minunat în prezența gazdelor și le mulțumesc pentru tot ceea ce au realizat!”. Piesele interpretate sunt acompaniate de Orchestra Jidvei România, a cărei dirijor a fost regretatul Stelian Stoica. Colaborarea cu instrumentiști de renume o face să se simtă onorată.

Orice artist are o sursă de inspirație, ce poate reprezenta un model de urmat. Este și cazul Andreei: “Un interpret de muzică ce mă inspiră este Vlăduța Lupău, deoarece nu s-a dat bătută și n-a luat gurile rele în seamă”.

Munca e intensă, repetiții multe, iar astfel, timp liber puțin. Este elevă în cadrul Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” din Zalău, un liceu cu renume. Pe lângă cariera muzicală, Andreea visează să devină învățătoare. Cu toate acestea, reușește să-și gestioneze timpul: “Pentru mine timpul este unul din cele mai complicate lucruri. Programul școlar este unul foarte încărcat, însă gestionându-l concret, mă descurc”.

Andreea este o dovadă că un vis poate deveni realitate prin muncă, dăruire, sacrificii, precum gestionarea timpului, dar și perseverență. Mai mult, Andreea poate fi un exemplu, întrucât își ia în serios mentorul care i-a deslușit valoarea artistică și nu renunță la pasiunea sa în detrimentul altor activități.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare