Sighetu Marmației a fost capitala folclorului în acest sfârșit de săptămână

În Sighetu Marmației, județul Maramureș, a avut loc cea de-a XXV-a ediție a festivalului-concurs „Am fost, ș-om fi”. Aflat la o ediție jubiliară, evenimentul a găzduit 20 de ansambluri folclorice, atât din țară, cât și din străinătate, care au luat parte la concurs. Juriul care a acordat trofeul și premiile obținute de participanți a fost format din profesioniști, printre care și interpreta de muzică populară Cornelia Rednic.

Foto: salutsighet

Sighetu Marmației a fost epicentrul folclorului în acest weekend. Festivalul Internațional pentru Copii și Tineri „Am fost, ș-om fi” a ajuns la cea de-a XXV-a ediție, la care au luat parte ansambluri folclorice din întreaga țară, dar și din Ucraina. Evenimentul, organizat de Clubul Copiilor din Sighetu Marmației, a început încă de miercuri, cu ateliere de creație și un vernisaj.

Foto: Cornelia Neaga

Sâmbătă, 3 iunie, a avut loc parada portului popular, care a debutat din centrul orașului și s-a desfășurat până la scena amplasată în Parcul Morii, unul dintre punctele importante ale urbei. 20 de formații de copii și tineri au performat în fața juriului, prezidiat de cunoscuta interpretă de muzică populară, Cornelia Rednic, jurată a emisiunii „Vedeta Populară”, de la TVR 1. În calitate de sigheteancă, interpreta a adresat câteva cuvinte în cadrul ceremoniei de deschidere a concursului, întâmpinată cu aplauzele puternice ale participanților. Mesajul ei a fost unul de susținere, de apreciere și de mulțumire față de tinerii care păstrază vii tradițiile românești:

Îi mulțumesc lui dumnezeu ca m-am născut aici[…]  AM ÎNTÂLNIT FOARTE MULȚI TINERI CARE SUNT FOARTE BINE ÎNDRUMAȚI, TINERI CARE IUBESC MUZICA, MUZICA POPULARĂ, TINERI CARE IUBESC TRADIȚIILE NOASTRE, ȘI UN LUCRU S-A AȘEZAT ÎN INIMA MEA ȘI ÎN SUFLETUL MEU, ȘI ANUME CĂ NU VOM PIERI NICIODATĂ, PENTRU CĂ SUNTEȚI VOI TOTI, AICI CARE DUPĂ NOI, DUPĂ CE NOI NU VOM MAI FI, VEȚI FI VOI SĂ DUCEȚI MAI DEPARTE TOT CE AVEM MAI CURAT ȘI MAI FRUMOS[…] îmi doresc să fiți fericiți cu toții, cei care veți lua premii, și cei care nu veți lua premii, deoarece câștigători suntem toți,care astăzi participăm la acest eveniment extraodrinar.

Mai mult, la festival au luat parte ansambluri folclorice sosite din toate colțurile țării, din județe precum Olt, Hunedoara, Brăila, Arad, Bistrița-Năsăud, Sălaj sau Bihor.

Foto: Cornelia Neaga

Foto: Clubul Copiilor Sighetu Marmației

 

Sursa: eMaramures

Foto: Clubul Copiilor Sighetu Marmației

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare