Recenzie – „Caraval”, de Stephanie Garber

Recenzie – Caraval”, de Stephanie Garber.

Introducere

Caraval! Nu Carnaval”. Încă din titlu suntem curioși să aflăm dacă s-a produs o eroare de tipar, sau dacă noi suntem aceia care am știut în tot acest timp termenul greșit. Consider asta să fie o strategie foarte bună pentru atragerea cititorului în domeniul plin de intrigi și jocuri ale cărții, un preludiu la ce are să urmeze odată ce începi să te aventurezi printre pagini.

Scarlett Dragna este un suflet simplu, care are un singur scop: Să o țină pe sora ei, Tella, în siguranță. Pentru aceasta nimic nu e mai presus decât viața surorii ei și ar face orice, inclusiv să se căsătorească cu un conte misterios pe care nu l-a întâlnit niciodată, ca să o poată proteja.

Crescută pe insula cucerită Trisda din universul fantastic al cărții, Scarlett s-a confruntat ani la rând cu abuzurile tatălui ei, un guvernator devenit absolut crud după dispariția iubitei lui soții și mamă a fetelor. Ea trece peste dispariția mamei și se pune dreaptă ca un zid împotriva curentului răvășitor al tatălui ei, care pare pornit să-și disciplineze fetele cu forța, chiar dacă asta înseamnă învinețirea obrajilor bietei Tella.

Însă situația ia o întorsătură neașteptată când surorile primesc bilete la cel mai mare spectacol, la care nici nu-și imagina că ar putea participa vreodată, Caraval. De acolo urmează o perioadă încărcată de tensiune și dezbateri îndelungate între ea și Tella: Ce ar putea să sacrifice? Nunta și viitorul aranjat, ori șansa de a-și îndeplini cel mai mare vis, anume să joace jocul organizat de șeful Caravalului, vestitul Legend?

Decizia este luată pentru ea atunci când Tella și Julian, un tânăr misterios apărut de nicăieri în cursul agitat al cărții, găsesc o modalitate de a o lua pe Scarlett pe Insula Viselor, unde avea să se desfășoare evenimentul. Văzându-se pusă în fața faptului împlinit, Scarlett decide să participe.

Sursă foto: Pinterest
Sursă foto: Pinterest

Până la urmă, Legend a invitat-o ca oaspete special. Iar ea dorește să afle de ce.

Prin urmare, își permite să rămână o zi, o singură zi, în care să se reunească cu sora ei, de care fusese despărțită în toată agitația, și să nu-și rateze propriu-zis șansa de a vedea Caravalul măcar o dată în viață.

Problema apare când n-o mai găsește pe Tella, iar ea și Julian se trezesc dintr-o dată într-o alt fel de cursă, în care timpul poate fi folosit ca monedă de schimb pentru cumpărarea rochiilor pompoase și toată lumea află care este premiul din acel an. O dorință. O dorință în scopul găsirii fetei numite Donatella Dragna.

Sursă foto: Pinterest

Regulile jocului se schimbă, iar dintr-o simplă distracție lucrurile devin serioase pentru Scarlett. Se aventurează într-un tărâm necunoscut, cu băieți cu trandafiri tatuați pe brațe și amenințarea constantă a istoriei întunecate a jocului, care amintea de o moarte sinistră într-unul dintre ani, iar dintr-un motiv anume acea moarte tinde să se lege de ea. Între ea și Julian începe să înflorească un sentiment necunoscut pentru Scarlett, care se împotrivește gândului de a se îndrăgosti.

Ea descoperă cât de schimbători sunt oamenii, cât de ușor te pot duce de nas și cum lucrurile se pot dispersa într-o mie de nuanțe înainte să-și dezvăluie culoarea adevărată.

Și când nu o să mai știe ce să mai creadă, iar totul i se va părea o mare iluzie, va trebui să-și amintească zicala: Ține minte, e doar un joc!

Sursă foto: Pinterest

Alte detalii

  • Număr de pagini: 336;
  • Editura: RAO
  • Despre autor: Stephanie Garber n-a intenționat niciodată ca această carte să devină parte dintr-o serie, ori să aibă parte de o poveste de dragoste. Autoarea s-a confruntat cu mai multe refuzuri din partea agenților literari până să aibă parte de succesul întâlnit cu Caraval, care avea să fie urmat de volumele „Legendar” și „Finalul”.În momentul de față este scriitor, iar în timpul liber predă cursuri de scriere creativă la universitate și lucrează la restul cărților din universul cunoscut al Caravalului și nu numai.

Părere personală

Când am pornit să citesc seria eram pregătită de un roman young adult, cu acțiune antrenantă și personaje interesante, și pot spune că nu am fost dezamăgită. Cu siguranță poate fi citită la orice vârstă, indiferent dacă apreciezi romanele fantasy sau nu, deoarece să fii purtat prin călătoria lui Scarlett este o experiență relaxantă.

Relația dintre Scarlett și sora ei este una pătrunzătoare și foarte bine transpusă în rânduri, am fost convinsă de dorința lor reciprocă de a se proteja una pe alta, indiferent de orice.

Mulți au comentat asupra faptului că acest roman e cu siguranță o lucrare impresionantă din punct de vedere al imaginației, însă nu include însemnătăți mai profunde. Nu consider că asta e o problemă – până la urmă fiecare are gustul propriu în materie de cărți.

De asemenea, am apreciat felul de a descrie al lui Stephanie Garber, prin perspectiva lui Scarlett, care-și resimte mereu emoțiile sub formă de culori. Din când în când întâlneam aceste epitete cromatice și mi s-a părut ceva diferit și interesant, care adăuga la atmosfera vibrantă a cărții.

Cu toate acestea, e de menționat că m-aș fi așteptat la ceva mai grandios când vine vorba de Caravalul propriu-zis, de ceea ce se petrece în cadrul acestuia. Nu s-a pus mult accent pe restul jucătorilor, deci nu avem de unde să știm dacă au fost revoltați sau nu de deznodământ.

Nici lumea în care se desfășoară acțiunea nu e foarte dezvoltată, dar ținând cont că face parte dintr-o serie de trei cărți, mai este timp.

În concluzie, primul volum din serie a fost o citire ușoară și plăcută, pe care o recomand tuturor celor care îndrăgesc romanele fantasy și nu numai.

Află aici prețul!

Mihail Maria Alexandra
Salut! Mă bucur că ai citit până aici <3 De asemenea, dacă ești interesat de mai multe recenzii de acest fel și alt content legat de cărți, te invit și pe contul meu de bookstagram @alecssreads. 📖 Scriu, mă uit la filme, citesc, iar uneori vorbesc despre ceea ce am citit cu alți oameni pasionați de aceleași subiecte. Câteva din genurile mele favorite sunt SF, mister, young adult, etc., iar printre cărțile mele preferate se numără "Anna Karenina" și seria "Jocurile foamei". Sunt mereu deschisă la recomandări de cărți și filme noi <3

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

Concurs despre cultura europeană pentru elevii de gimnaziu, anunțat de Reprezentanța Comisiei Europene în România

Concurs despre cultura europeană pentru elevii de gimnaziu, anunțat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.Reprezentanța Comisiei Europene în România anunță un nou concurs, destinat...

TOP 5 SERIALE TURCEȘTI PE CARE TREBUIE SĂ LE VIZIONEZI

TOP 5 SERIALE TURCEȘTI PE CARE TREBUIE SĂ LE VIZIONEZISunt genul de persoană care gustă orice gen de film sau serial: Science fiction (sf),...

Go South!: După trei luni, aventura lui Titus a ajuns la final

Acum 3 luni, Titus ajungea în sudul Americii de Sud, la Puerto Natales, în Chile, pentru a începe o călătorie pe 2 roți către...

Recenzie – „Caraval”, de Stephanie Garber

Recenzie - „Caraval”, de Stephanie Garber. Introducere Caraval! Nu „Carnaval”. Încă din titlu suntem curioși să aflăm dacă s-a produs o eroare de tipar, sau dacă noi...

Cum să treci de Valentine’s Day dacă ești singur

Amploarea Zilei Îndrăgostiților, cunoscută sub denumirea de Valentine's Day, care este sărbătorită în fiecare an pe 14 februarie, devine din ce în ce mai...

Lecții de schi gratuite pentru copii, în Cluj, pe Pârtia Vârtop, între 22-23 februarie

Lecții de schi gratuite pentru copii, în Cluj, pe Pârtia Vârtop, între 22-23 februarie.În perioada 22-23 februarie, monitorii de schi ai Jandarmeriei Alba oferă...

Cum scrii versuri pentru o trupă: discuții cu un baterist

Dragă cititorule, dacă vrei să afli cum poți scrie versuri mai bune, chiar și dacă nu ai inspirație, dacă vrei să începi să scrii...

Update GO SOUTH!: Titus a ajuns în Columbia

După ce a intrat în Columbia, Titus a poposit în orașul Pasto, în sudul țării, la aproximativ 100 de km distanță de granița cu...

Cursuri de vară gratuite în Statele Unite ale Americii pentru elevii de liceu

Cursuri de vară gratuite în Statele Unite ale Americii pentru elevii de liceu.Biroul de Diplomație al Ambasadei S.U.A a anunțat că elevii de liceu...

Trupa Eufobia din Bulgaria a lansat un nou videoclip

Trupa de Death Metal Eufobia din Bulgaria a lansat un nou videoclip. Piesa „Wolf Among the Sheep” este al doilea single de pe ultimul...