Dragă cititorule, dacă vrei să afli cum poți scrie versuri mai bune, chiar și dacă nu ai inspirație, dacă vrei să începi să scrii versuri pentru o trupă sau ești doar curios cum scrie un tobar versuri, te invit să citetești mai departe și să afli cum decurge procesul meu de scriere.
Dacă te interesează, mai degrabă, lecții de tobe, aruncă un ochi aici!
Pentru trupele în care sunt (Ungolianth și Blacklist) scriu versuri algoritmic (sau cum îmi mai place să-i zic, non-flow). Mai precis, setez tematica melodiei împreună cu membrii și eventual mai stabilim câteva idei. Stabilim puncte cheie sau sentimente pe care trebuie să le ating ori evoc prin versuri. După ce am intenția setată clar, apoi îmi aștern șantierul de idei prin notițe.
Mă rog, în mare asta fac, dar cine-i curios poate să se alăture POV21 printr-un mesaj pe Facebook sau Insta. Acolo mai organizez uneori și ateliere de scris poezii pentru când nu ai inspirație.
Practic, metoda asta o folosesc să scriu indiferent dacă am inspirație sau nu, ca să nu fiu nevoit să aștept o perioadă indefinită, până când mă lovește aleator momentul ăla de inspirație, adică momentul de flow. Bine, în multe cazuri mă aflu și în perspectiva de semi-flow, adică atunci când doar o parte din versuri îmi vin foarte natural, ca din inspirație, fără să mă gândesc și să le răsucesc prea mult.
Pentru referință, aici poți vedea videoclipul ultimei piese pe care am lansat-o cu Ungolianth:
Ba mai mult, chiar scriind algoritmic ajung și în semi-flow sau chiar în flow uneori. Acum, eu prefer să scriu cu muzicalitate, iar asta de cele mai multe ori îmi iese prin ritm și rimă. Așa poți controla muzicalitatea cel mai evident și ușor, chiar dacă nu toate poemele cu ritm și rimă sunt muzicale. Da, există situații în care nu-s ok la ureche unele versuri scrise la modul ăsta. Sincer, nu știu cum reușesc unii oameni să facă asta, dar cred că nici nu voi afla. Bine, acum am și momente în care scriu fără rimă, dar ritmat și îmi reușește o muzicalitate similară rimei ritmate. Astea sunt totuși cazuri destul de rare și încă nu știu cum îmi ies sau de ce-mi ies, deci de explicat, nici nu mai vorbim. Și probabil că nici n-o să le pot explica prea curând.
În fine, ca să fac un rezumat a tot ce fac mai exact pentru a scrie versuri: setez intenția, aștern ideile pe hârtie și apoi le „traduc” în versuri. Mai departe, îmi storc creierii și poate mai caut sinonime pe google și alte chestii prin dicționarele de rime. Sper că te-a ajutat ce ai citit și sunt curios ce ți-a ieșit, așa că mi-ar plăcea să-mi trimiți aici, pe insta.