GO SOUTH!: Interviu cu Titus Banc, românul care călătorește pe 2 roți în America de Sud

Titus Banc este bistrițeanul cunoscut pentru implicarea ca antreprenor, fondarea Motonest și crearea site-ului donatorionline.ro. Menținându-și reputația de aventurier, Titus a dat startul unui solo trip pe 2 roți în America de Sud.

Asociația POV21 e mândra susținătoare a proiectului GO SOUTH!, căruia Titus îi dă culoare și am pregătit pentru voi o radiografie a vieții, motivației și secretelor care l-au determinat să plece în această aventură!

  1. Î: Ce te-a motivat să faci această călătorie?

R: Bineînțeles că totul a început de undeva. Călătoria asta a început practic de la un vis pe care îl aveam când eram copil, încă de la vârsta de 10 ani când am început eu să aflu despre Țara de Foc, America de Sud prin ochii lui Radu Tudoran, cel care a scris „Toate pânzele sus”, romanul după care s-a făcut și o ecranizare la Televiziunea Română. Toată povestea asta m-a făcut la vârsta de 10 ani foarte curios, mai ales că e și perioada în care începi să îți dezvolți anumite abilități, afli lucruri care îți plac, iar pentru mine ideea de a merge și a descoperi cred că a început să se dezvolte chiar un pic înainte de vârsta asta.

Coincidența face că pe vremea aia televiziunea română avea 2 ore pe zi de program și reușeam să văd diferite seriale de 3 ori pe săptămână, de cele mai multe ori în reluare. Așa s-a întaâmplat și cu ăsta. Dacă stau să mă gândesc care a fost primul impuls ever, ăsta a fost. Bineînțeles că creștem în vârstă, începem să înlocuim dorințele astea cu frici și să uităm visele copilăriei.

Ajuns la o etapă mai înaintată din viață am ajuns să realizez că viața nu e făcută numai din muncă, plata creditelor, creșterea copiilor și la un moment dat trebuia să încep să îmi aduc aminte de mine și să vreau să trăiesc. Atunci te întorci la momentul la care tu nu erai o mașină de făcut bani și tot ce făceai era din plăcere și îți aduci aminte de visele copilăriei. Sigur că toata treaba asta amestecată cu hobby-urile pe care le-ai descoperit de-a lungul vieții, așa cum e la mine motociclismul, ajung să se interpătrundă și acele vise ale copilăriei devin realitate, dar cu amprenta ta personală.

2. Î: Ce resurse ai avut la dispoziție pentru a crea „GO SOUTH!”?

R: Întrebarea asta poate fi împărțită în multe capitole. Bineînțeles, am avut nevoie de bani, pentru că prin intermediul lor mi-am asigurat transportul, echipamentul, cazările. Evident că banii sunt principala resursă fără de care această aventură nu ar putea fi realizată. Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă acumulăm bani și e decizia noastră ce facem cu ei: cumpărăm faianța în baie, mobila că cea de acum e veche, mașină la copii, etc. Astfel reușim să uităm de noi. În cea mai mare parte din timp nu investești banii în cel mai important element din viața ta: tu însuți. Practic tot ce faci este consumerism și nu investești în tine, uiți că tu ești cel care produce bani și îi folosești, nu invers.

Trebuie de asemenea să ai timp, să fii într-o stare fizică bună, la fel și psihică, în special în ceea ce am eu în plan, adică un solo trip. E într-adevăr greu să le enumăr, dar pentru a realiza o astfel de aventură ai nevoie de toate resursele. E necesară o perioadă destul de lungă de timp: trebuie să te rupi de tot ce știi timp de 3 luni și să îți consumi mare parte din aceste resurse.

3. Î: Ce sfaturi ai pentru cineva care ar vrea să urmeze traseul tău?

R: Să mă urmărească. Pe Blog, pe canalele de Patreon, YouTube, TikTok, pe paginile de Facebook, Instagram voi publica procesul de pregătire pentru aventură: cum m-am pregătit fizic, psihic, ce antrenamente am făcut, ce mi-am cumpărat, cum mă duc, de unde încep. Traseul este făcut în așa fel încât hărțile GPX vor oferi fiecare detaliu în legătura cu parcursul ales: de la punctul A la B voi urma exact traseul publicat. Vreau să transmit informațiile astea mai departe pentru că ce sperie în general cel mai tare este necunoscutul, nu știi ce înseamnă o călătorie de genul ăsta înainte să o începi dacă cineva nu o documentează sau nu aduni date din toate părțile. Eu sunt pregătit să împărtășesc întreaga experiență cu cei curioși, toate informațiile care sunt necesare atât prin intermediul tuturor canalelor mele, cât și prin tot ce se va posta pe canelele POV21. Primele episoade sunt deja disponibile de Patreon. Acolo puteți găsi inclusiv informații despre cum mi-am făcut harta, ce echipament folosesc, cum mi-am luat bilet și motivația din spatele fiecărei achiziții. E important pentru mine să știu că research-ul meu va ajuta și că voi fi disponibil pentru public cu răspunsuri la fiecare întrebare pe care ei o au.

4. Î: Cât de periculos este ceea ce faci?

R: Există mulți factori de risc, dar după research-ul pe care l-am făcut am încercat să evit zonele rău-făimate, sunt sigur că peste tot sunt oameni și chiar unii disponibili să mă ajute într-o anumită măsură. Sigur că există o doză de frică, dar ea te face să îți iei măsuri de siguranță, fie că e vorba de pericol în trafic, unul natural (furtună, etc.) și să fii prudent. Consider că m-am pregătit îndeajuns pentru orice situație și că frica este doar un motiv să gândești îndeaproape detaliile excursiei, nu să renunți la astfel de decizii.

5. Î: De ce calități crezi că are nevoie o persoană pentru a face această călătorie?

R: Cel mai important element pentru a face această călătorie, indiferent de mijlocul de transport, este să îți dorești cu adevărat. Dacă tu ai ingredientul ăsta, restul calităților vin de la sine, soluțiile se găsesc, oricine o poate face dacă și-o dorește cu adevărat.

6. Î: Cine ți-a insuflat pasiunea motociclismului și care a fost prima ta motocicletă?

R: Trecând printr-un moment tragic din viața mea, moartea tatălui meu, prietenii mi-au recomandat să încerc motociclismul. Nu regret, asta mi-a schimbat atunci perspectiva și m-a ajutat să îmi revin.

Prima motocicletă a fost R 1250 GS din 2005. Am și documentat prima călătorie cu ea: m-am oprit după primii 2 km că îmi tremurau picioarele, apoi peste 40, apoi dupa 50. Asta trebuie știut: toptul e un proces.

7. Î: Dacă ai putea vorbi cu motocicletele tale ce i-ai transmite?

R: Frumos zis „dacă”, eu de fapt chiar vorbesc cu motociclete mele. Pe cea cu care merg în America de Sud o cheamă Zebru, iar pe cea pe care o las acasă o cheamă Blue, fiecare cu povestea ei și lucrurile pe care mi le-a inspirat când le-am cumpărat.

Un prieten mi-a zis odată că „noi motocicliștii descoperim ce au descoperit alții cu calul” și chiar așa e, când ajung safe la finalul unei călătorii îi dau și o palmă peste rezervor și îi zic „bravo, Zebru, am ajuns acasă”. Și cred că aceste conversații vin și din faptul că tu pe motocicletă ești singur. Cine e companionul tău de drum? Motorul. Pentru mine e mai mult decât un instrument.

Vorbesc cu ele și le transmit mereu traseul, planurile, sigur voi face la fel și pe parcursul aventurii din America.

8. Î: Care sunt gândurile pe care le-ai transmite cititorilor?

R: Locul din care îți tragi adrenalina poate fi și constructiv. Faptul că te pregătești pentru o călătorie de genul ăsta te învață să fii organizat, mai rezistent, să te pregăteși fizic și psihic, inclusiv să exersezi cunoștințele despre geografie sau mecanică, ca exemplu. În general acum e la modă să îți tragi adrenalina din droguri, jocuri video, din activități statice care nu ne învață prea multe. În schimb, într-o astfel de călătorie ai șansa să cunoști lumea, să descoperi cum trăiesc alți semeni de ai tăi, alte culturi, înțelegi că poate sunt lucruri pe care să le schimbi la tine dar și abilități pe care poți să ți le dezvolți sau pe care le poți prelua. Și frumusețea este că își poți trage adrenalină cât încape dintr-o astfel de călătorie. Le recomand tinerilor care citesc POV21 să viseze cât pot ei de mult, de acolo pleacă totul. De la un vis.

Dacă vrei să urmărești îndeaproape aventura lui Titus stai cu ochii pe platformele POV21, unde vom posta materiale în exclusivitate.

Episoade din aventura GO SOUTH! vor fi publicate pe canalele lui Titus de Patreon, Youtube, Facebook, Instagram, TikTok și Blog.

Ghinea Mădălina
Redactor al Revistei POV21 și membru activ din ianuarie 2021. Plină de ambiții și idealistă convinsă, scriu constant despre altceva, dar întotdeauna despre evoluție. Descoperă mai multe în celelalte articole semnate de mine!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

GirlUp România a anunțat desfășurarea unui protest împotriva abuzurilor și discriminărilor din sistemul educațional

Pe 27 mai, GirlUp România, organizație non-guvernamentală de activism și egalitate de gen, a anunțat printr-o postare pe Instagram faptul că pe 10 iunie,...

O nouă tranșă de bani va fi încărcată pe cardurile de alimente în 15 iunie

Cardurile sociale pentru alimente și mese calde vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei la jumătatea acestei luni. Peste 2,4...

Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii

Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii. Pentru că...

Un nou serial românesc, disponibil pe Netflix

Serialul "Adela", produs de Ruxandra Ion și difuzat pe Antena 1 în perioada anilor 2021-2022, poate fi vizionat pe Netflix. Până în acest moment,...

Calendarul zilelor festive, aniversărilor și comemorărilor culturale ale lunii iunie 2023

Conform calendarului cultural furnizat de către Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, în timpul acestei luni vor avea loc numeroase zile festive, aniversări și...

Sighetu Marmației a fost capitala folclorului în acest sfârșit de săptămână

În Sighetu Marmației, județul Maramureș, a avut loc cea de-a XXV-a ediție a festivalului-concurs „Am fost, ș-om fi”. Aflat la o ediție jubiliară, evenimentul...

Regele Charles al III-lea a ajuns în România și s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ajuns astăzi, 2 iunie, în România, unde a venit...

Clujul se confruntă cu probleme sociale care necesită atenție și soluții concrete. Iată inițiativa care sprijină copiii și tinerii defavorizați din zona Clujului

Conform Raportului economic și social de mediu, în anul 2022, Direcția de Asistență Socială și Medicală a contribuit la implementarea proiectului „PROTECT(ie)...

INTERVIU. De la pictura în ulei la colaje bazate pe cultura anime. Postică Ioan-Vasile: „Vreau să reușesc să produc imagini prin care să prezint...

Postică Ioan-Vasile are 23 de ani și este originar din Chișinău. A locuit acolo până la vârsta de 18 ani și a studiat pictura...

EVENIMENT PENTRU COPIII DIN TOATĂ ȚARA LA MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Ziua Internațională a Copilului a reprezentat un prilej pentru cei mici și nu numai de a trece pragul Ministerului Afacerilor Interne. Pe 31 mai...