Stima de sine în relațiile de cuplu. Psiholog Bogdan Morar: Fiecare critică este o dorință neîmplinită

Stima de sine în relațiile de cuplu – și aici facem referire la nivelul acesteia, influențează aproape fiecare decizie pe care partenerii o iau cu privire la evoluția relației lor și până la viața sexuală. O mulțime de studii arată că atunci când stima de sine crește, cresc și șansele ca mariajul să reziste în timp. Stima de sine și satisfacția sexuală sunt în strânsă legătură una cu cealaltă ceea ce automat influențează viața sexuală a partenerilor. Un studiu realizat de Hale și Strassberg, a raportat rezultatele unui experiment pentru a testa efectele stimei de sine sexuale scăzute și a arătat că excitarea sexuală a participanților de sex masculin a fost afectată în mod semnificativ și negativ de stima de sine sexuală scăzută.

Bogdan Morar – psiholog clinician, psihoterapeut și sexolog, va pune punctul pe relația dintre stima de sine și viața sexuală, ajutându-ne să înțelegem mai bine tot acest circuit și influența pe care o are stima de sine în viața sexuală. 

„Cu toții intuim la un anumit nivel ce înseamnă stima de sine. Cei mai mulți dintre noi traducem acest concept prin încrederea de sine, însă stima de sine e mai mult decât atât. În psihologie, când vorbim de stimă de sine vorbim de fapt despre felul în care ne evaluăm pe noi înșine. E vorba despre o evaluare personală și subiectivă a propriei persoane, a propriei valori, capacități și calități. Când avem o evaluare pozitivă atunci putem vorbi în general de o stimă de sine bună iar atunci când ne evaluăm mai puțin favorabil discutăm probabil de o stimă de sine mai scăzută.

Stima de sine joacă un rol important (de factor mediator) în relațiile de cuplu, deoarece poate influența direct satisfacția față de relație. Atunci când avem o stimă de sine scăzută introducem în relație propriile noastre insecurități. Acestea afectează negativ modul în care interacționăm cu partenerii noștri. Putem dezvolta gelozii și lipsă de încredere în partener, spre exemplu, ceea ce se traduce deseori prin certuri, critici, suspiciuni, control și monitorizare. Desigur, toate aceste modificări de dinamică vor avea un efect și asupra vieții sexuale. Cu cât cresc în frecvență și intensitate conflictele, cu atât poate fi mai tare afectată viața sexuală”, spune Bogdan Morar.

E dificil să găsești dorința erotică într-o relație în care există tensiuni și disconfort. La fel cum e dificil să cauți apropierea sexuală atunci când te simți inconfortabil în propriul corp.

Orice relație sănătoasă de cuplu se sprijină pe câțiva piloni, iar acești piloni reprezintă secretul din spatele unei relații sincere, sănătoase și de succes. Este un proces care se întinde de-a lungul vieții și presupune autocunoaștere, cunoașterea nevoilor tale și ale partenerului, respectiv cunoașterea nevoilor voastre ca și cuplu. Orice relație se construiește cu multă muncă, efort depus zi de zi pentru a menține ceea ce ai construit și multă încredere. Există mai multe tipuri de relații sănătoase după cum ne va spune în continuare Bogdan.

„Există mai multe tipuri de relații sănătoase. Mai ales astăzi când relațiile dintre oameni îmbracă atât de multe forme, de la monogamie clasică la relații deschise. Însă în general putem vorbi despre sinceritate, încredere, respect și o bună comunicare. Aceștia ar fi principalii piloni ai unei relații sănătoase.  Desigur, măsura în care aceștia depind de nivelul stimei de sine cu care se identifică partenerii diferă de la caz la caz. Și aici nivelul stimei de sine va media succesul și ușurința cu care vom comunica sincer și deschis cu celălalt, măsura în care avem încredere în noi și în celălalt și așa mai departe”, afirmă psihologul Bogdan Morar

 O relație de cuplu funcțională se diferențiază de relațiile toxice prin câteva aspecte. Cuplul traversează etape importante spre evoluție și există o mulțime de factori declanșatori care sunt luați drept provocări în evoluția acestuia. Acceptarea propiului sine pentru a-l putea accepta pe cel de lângă tine este un pas foarte important pentru a sădirea unei relații sănătoase.

Psihologul Bogdan Morar spune că nivelul stimei de sine într-o relație de cuplu poate fi crescut „prin a menține relația într-o zonă stabilă, sănătoasă și funcțională. Prin a-l respecta și aprecia pe celălalt. Prin a-l accepta așa cum este, fără a încerca să-l schimbăm. Foarte important pentru o stimă de sine bună într-o relație de cuplu este să știm cum să ne certăm fiindcă conflictul este inevitabil în orice relație. În acest sens e înțelept să evităm critica și blamarea. Să înțelegem că e mai puțin relevant cine nu a dus gunoiul afară și mai important cine se simte abandonat în relație.”

Mai exact este despre proces, nu despre conținut. Fiecare critică este o dorință neîmplinită.

Rămâneți aproape pentru partea a doua: stima de sine la adolescenți.

Thomas Agud
Thomas Agud
Thomas Agud este student la psihologie. A intrat în lumea jurnaliștilor în toamna lui 2020, an în care a avut primele apariții în presă. A lucrat ca redactor la Ziarul Profit. A colaborat cu redacții precum Bihoreanul, Logopaper și Inclusiv. În prezent este redactor și PR la POV21.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare