Recenzie: „Al Cincilea Val” de Rick Yancey

Desigur că a trebuit să fac și o recenzie despre Al Cincilea Val, fiind una dintre cărţile care m-au făcut să mă apuc de citit. Nu am cum să nu vă povestesc și despre ea. 

Îmi amintesc prima dată când am început să citesc această carte și îmi amintesc de asemenea, cât de captivată am fost de poveste.  

Am terminat-o foarte repede, iar eu nu eram pregătită să se termine

Oricum, celelalte două cărți m-au salvat din dezamăgirea pe care o simțeam la momentul respectiv. 

Povestea lui Rick Yancey începe cu sosirea unei nave-mamă uriașă, extraterestră, pe orbita Pământului. (Totuși, oare de ce nu este niciodată o navă-tată? Bad joke.)  

Sursă: Pinterest

Locuitorii săi nu dau nici un semn de viață, lăsând omenirea să speculeze asupra intențiilor lor, apoi începe haosul.

Spun „haosul” pentru că Yancey nu se mulțumește cu un singur brand de Armageddon și oferă apocalipsa cu multă plăcere. (De aici și „valurile” titlului.)  

Primul val: scapă lumea de toată puterea și lumina, așa că avioanele au căzut din cer, iar mașinile au încetat să funcționeze. 

Al doilea val: extratereștrii (numiți ceilalți) aruncă tije enorme „de două ori mai înalte decât Empire State Building și de trei ori mai grele” pe liniile de falie ale Pământului, provocând tsunamiuri masive, care omoară trei miliarde de oameni. 

Al treilea val: este un virus aviar care distruge 99% din populația rămasă, fiind o ciumă atât de îngrozitoare încât plângi sânge, iar când mori, sângele îți explodează din nas, ochi, urechi și din gură. 

Al patrulea val îl reprezintă oamenii smulși de trup, implantați cu conștiințe extraterestre, care îi urmăresc pe cei câțiva supraviețuitori rămași. 

Pe cel de al cincilea val îl voi lăsa deoparte ca să puteți afla voi la ce se referă, fiind chiar ultimul dintre toate. 

Sursă: Pinterest

Acțiunea romanului se rezumă la patru personaje principale: Cassie (de la Cassiopeia, nu Cassandra sau Cassidy), fata îndrăzneață și sub apreciată de 16 ani; Sam, fratele ei super adorabil; Ben, vedeta fotbalului din liceu pe care Cassie îl venera din depărtare; și Evan, omul misterios care arată ca „o versiune adolescentă a tipului cu prosoape de hârtie Brawny”(Sper că știți la ce tip cu hârtie mă refer). 

După ce părinții ei mor – mama ei din cauza ciumei, în al treilea val; tatăl ei împușcat cu sânge rece de aceiași soldați care l-au dus pe frățiorul lui Cassie în presupusa siguranță- Cassie, înarmată cu un M-16, pornește într-o căutare pentru a-și găsi fratele. 

Rănită de un lunetist extraterestru nevăzut, ea este salvată de Evan.

Cei doi își unesc forțele, chiar dacă explicația lui despre felul în care a supraviețuit nu pare plauzibilă. 

Nu departe, Ben, torturat de amintirile despre abandonarea surorii sale mai mici, este recrutat pentru a conduce o unitate de copii soldați pentru a merge în căutarea celor „infectați” – oameni ai căror trupuri au fost infectate de inamic. 

Opinie personală 

O mare parte a succesului cărții se datorează stilului narativ unic și convingător al său. 

În timp ce descrierea cărții sugerează că aceasta este povestea la persoana întâi a lui Cassie, de fapt este o aventură din punct de vedere alternativ care o implică nu numai pe Cassie, ci și pe fratele ei Sammy și alte două personaje interesante.  

Desigur, Cassie este vedeta cărții, eroina noastră.

Ea este îngrozită și atât de singură, dar inteligentă, amuzantă și atât de hotărâtă să-și țină promisiunea și să se îndrepte către Sammy, încât disperarea ei este sfâșietoare.  

Sursă: Pinterest

Această determinare și acest instinct de supraviețuire sunt, pentru mine, ceea ce o face pe Cassie atât de memorabilă.

Au fost atât de multe momente în care putea să se prăbușească sau să renunțe, dar nu a făcut-o niciodată.  

O cunoști. Fata dulce și drăguță care (mulțumită niciunei acțiuni sau inteligențe proprii) reușește să salveze ziua și să seducă tipul hot al visurilor sale fără a FACE ceva sau a trebui să-și murdărească mâinile. 

Nu, Cassiopeia are sânge pe mâini.

Deși se încurcă într-un pic de prostii romantice, povestea ei nu este despre salvarea ei de către The Hot Mysterious Guy – este despre promisiunea ei față de fratele ei mai mic și despre furia ei fierbinte față de cei care au ucis tot ce iubește. 

Mi-a plăcut că Cassie își ține capul sus și pune mereu întrebări, fără să-l accepte vreodată pe Evan cu toate avansurile sale. Și, în timp ce acțiunea se îmbină cu vindecarea lui Cassie și atacul iernii, narațiunea este contracarată frumos de acțiunea pe care o vedem cu pregătirea personajului nostru soldat și conștientizarea treptată a adevărului. 

În general, cred că această carte a fost foarte bine gândită și este o lectură excelentă pentru fanii ficțiunii precum „Jocurile Foamei” și „Divergent”.  

Dacă ar fi să evaluez această carte din cinci stele, i-aș acorda nota de 5 stele din 5 pentru că este foarte bine scrisă, deși ar fi putut exista mai multe informații despre starea lumii înaintea extratereștrilor. Cu toate acestea, pentru mine această carte a însemnat pentru extratereștri ceea ce Twilight a însemnat pentru vampiri. 

Citate favorite 

„Am greșit totul”, spune el. „Înainte să te găsesc, m-am gândit că singurul mod de a rezista era să găsesc ceva pentru care să trăiesc. Nu este așa. Pentru a rezista, trebuie să găsești ceva pentru care ești dispus să mori.” 

„Știi cum uneori îți spui că ai de ales, dar într-adevăr nu ai? Doar pentru că există alternative nu înseamnă că acestea se aplică în cazul tău.” 

„Poți numi pe cineva nebun doar dacă există altcineva care este normal. Ca binele și răul. Dacă totul ar fi bine, atunci nimic nu ar fi bine.” 

„Nu este vorba despre distrugerea capacității noastre de a lupta, ci despre zdrobirea dorinței noastre de a lupta.” 

„Există o mie de moduri în care acest lucru ar putea merge prost și o singură modalitate de a merge bine.” 

Cartea poate fi găsită aici!

Clapa Denisa-Iulia
Clapa Denisa-Iulia
Salut! Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că s-ar putea să te fi făcut curios în legătură cu una dintre lucrările mele. Ei bine, sunt Denisa, o fată căreia îi place să citească, dar și să își exprime gândurile pe hârtie, sau în cazul de față, online. Pe lângă faptul că mă vei găsi de obicei cu o carte în mână, îmi place și să cânt - dar numai pentru mine - și să joc jocuri video ;)

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare