DoR (Decât o Revistă) își va înceta activitatea la treisprezece ani de la apariția primului număr

Publicația de jurnalism narativ DoR (Decât o Revistă) își va înceta activitatea la treisprezece ani de la apariția primei povești transmise publicului.

Scopul DoR de a cultiva empatia și soluționarea problemelor în societatea românească se va opri oficial la cel de al 50-lea număr, în urma unor dificultăți financiare, anunțate încă din luna iunie.

Cristian Lupșa a ales, din nou, transparența

Editorul fondator al DoR a transmis printr-un text starea generală a redacției dată de diverse incertitudini. Numărul de cititori care intrau pe site, cel de susținători și dezabonările de la newsletter-ul Concentrat sunt doar câteva aspecte care au dus la înjumătățirea redacției.

Reacțiile din urma anunțului făcut

Una dintre cele mai importante reacții este cea a lui Emanuel Iavorenciuc, fondatorul paginii Istoria pe Răzătoare și scriitor la O mie de semne, ambele platforme de promovare a culturii:

Închiderea unei reviste culturale în România este o palmă pe care trebuie să o primim cu vârf și îndesat. Un astfel de demers încheiat (prematur, bineînțeles), ne arată încă o dată că nu dăm doi bani pe cultură, dar ne place la nebunie să primim. 

Cititorii, la fel de mișcați

Am urmărit nașterea DOR, v-am citit poveștile, am participat la evenimente și am găsit atât de multe resurse și ponturi prețioase.

E o melodie plină de onestitate și bucurie. Speranță și mulțumire. În ea se regăsesc toate lucrurile pe care m-ați făcut să le simt de-a lungul timpului.

DoR nu este doar o poveste de succes pentru jurnalismul românesc, ci pentru jurnalismul din lume.

Conform scrisorii adresate cititorilor de către Cristian Lupșa: 

  • Încă de la început de septembrie publicăm săptămânal poveşti noi pe dor.ro. Vom continua în ritmul ăsta până la finalul anului, inclusiv într-un DoR #50 de colecţie.
  • O să ne poţi citi şi în Concentrat, care deocamdată e plănuit şi el să se oprească odată cu DoR. 
  • Echipa de acum îşi va urma misiunile personale: unii se vor odihni o vreme, alţii vor face freelancing, alţii vor începe joburi noi.
  • ONG-ul care ne-a fost umbrelă juridică rămâne activ.
  • Redacţia o vom păstra până la finele contractului de închiriere, ca un spaţiu de lucru, de întâlniri şi de cursuri. 

Impactul jurnalismului DoR

Rezultatele atinse de către DoR au traversat atât România privată cât și publică, astfel că materiale precum Satul Mădălinei sau Dincolo de zid au contribuit la elaborarea unor politici publice pentru combaterea sărăciei.

Un alt articol care a adus schimbări este Cutremur în orașul vulnerabil, datorită căruia Fundația Comunitară București finanțează anual cu 100.000 de euro organizațiile responsabile cu pregătirea populației în caz de cutremur.

De asemenea, articolul Frica era aici și înainte, a creat discuții importante în familii, legate de siguranța fetelor și nu numai, în urma crimelor din Caracal.

The New York Times a recomandat portretul Simonei Halep – Campioana fiecărui punct, fragmente din DoR au apărut la subiecte la examenul de BAC, iar reconstituirea incendiului de la Colectiv a primit Premiul Special al European Press Prize.

Echipa de redactori DoR și-a asumat însă acest risc mortal de finalizare al proiectului despre care a declarat că O încheiere deschide un imens spațiu de incertitudine, care ascunde însă numeroase posibilități dacă ai curaj să cauți.

Cum văd eu această încetare a DoR-lui? 

Ca pe o pierdere mare care pare că trece aproape neobservată. Prin excelența acronimului și a contextului în care este folosit, într-un alt univers aș fi spus că mă bucură. Dorul de DoR se va resimți, iar noi, ca și oamenii din culisele acestei publicații, trebuie să ne asumăm riscul mortal, dar de negare al acestui gen jurnalistic.

Redactor fiind nu pot decât să regret gravitatea mișcării, să sper că voi contribui cândva la un astfel de proiect pentru societate și că nivelul de interes din partea publicului se va dilata odată cu subiectele expuse.

 

 

 

 

Anca Mocănaşu
Anca Mocănaşu
Studentă la Jurnalism, scrie poezie, proză și recenzii de cărți sperând că va reuși să transmită emoție - orice tip de emoție. Se consolează cu reggae și bețișoare parfumate.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare