Pentru că toate minunile se întâmplă pe TikTok, mi-a atras atenția recent o persoană care avea o opinie puternică despre outfit-urile de festival. Vă las clipul aici doar ca să știți că nu inventez, deloc cu intenția de a invita la hate sau la a promova.
Videoclip-ul începe cu o știre despre ținutele de la Untold, după care amintim citatele:
„… măi copii, care participați la astfel de festivaluri, cine vă lasă să ieșiți în halul ăsta îmbrăcați din casă? Oare vă văd părinții voștri? Nu știu, oare-s mulțumiți de cum v-au educat?”
„Dacă aveți impresia că veți impresiona pe cineva cu aceste ținute sau că o să agățați bărbați să știți că vă înșelați grav.”
„… trebuie să vă amintiți că mergeți la un festival unde se consumă tot felul de substanțe interzise, da? Așa că să vă bucurați dacă n-ajungeți să fiți chiar violate. Pentru că voi invitați bărbații să vă trateze ca pe niște obiecte.”
„N-au luptat atâția ani de zile femeile ca să obțină drepturi egale ca voi să vă îmbrăcați acum în tanga.”
Înainte de toate trebuie să înțelegem cum funcționează moda.
Îmbrăcămintea se schimbă de la generație la generație și stilul este unic de la persoană la persoană. Atâta timp cât ținuta este potrivită contextului și nu este traumatică, oricine e liber să poarte orice.
Iar un festival este locul în care să te simți confortabil și extravagant. Îmbrăcămintea de festival nu are limite. Ai plătit o căruță de bani intrare, cred și eu că nu o să te rezumi la un trening. Și și dacă așa te simți confortabil, e perfect în regulă.
Probabil sunt părinți pudici, șocați de alegerile odraslelor.
Dar într-o lume ideală, libertatea de exprimare într-un mediu libertin ar trebui să primeze valorilor vechi. Nu e nimic rău dacă arăți piele sau porți sclipi (subiectul se arată supărat din cauza unui bărbat care purta un body și a unei femei în tanga și lanțuri). Cu atât mai mult cât locul nu are un dress code. Poate la o nuntă nu arăți decolteu fiindcă nu vrei să eclipsezi mireasa, sau la școală nu te dai peste cap ca să nu rușinezi copiii fără posibilități, dar la festival nu e cazul de asemenea comparații.
Și vreau să subliniez tupeul. Eu v-am mai spus că unele persoane publice și-au luat lumea în cap.
E în regulă să demaști o mentalitate nesănătoasă și dă o dezbați în spațiul public. Dar acuzi pe baza unor dovezi pertinente. Iar hainele unei persoane nu sunt dovada unei educații de niciun fel. Și chiar dacă aceasta lipsește, tu ca formator de opinie nu ai dreptul s-o reproșezi. Poți vorbi despre generalități care declanșează mentalități problematice și despre bune/rele practici. Și să educi în direcția asta. Dar raționamentul de „la mă-ta acasă așa e?” nu e nici util, nici educativ, nici justificat.
Cum ar fi fost să merg la Buhnici și să îl întreb dacă mama lui l-a învățat să își învârtă soția în fața camerelor ca pe o bucată de carne?
Absurd și neprofesional. Și el a greșit cu ceva. Oamenii care s-au simțit bine la festival nu. Nu te interesează cine în ce mediu trăiește atât timp cât miza sunt chiloți cu sclipici.
Trecând mai departe, vreau doar să subliniez că a purta haine de impact nu e același lucru cu a dori să agăți.
Majoritatea oamenilor cu o relație sănătoasă cu ei înșiși, poartă haine spre confortul lor. Dar probabil că la un festival îți dorești poate să descoperi lucruri noi, să ieși din zona de confort, să fi extravagant. Și e în regulă. Dar să îți dorești să cucerești/șochezi mulțimea nu e echivalent cu a dori să ți-o tragi. Gândiți-vă la artiștii care cântă pe scenă la festival: își doresc să ne impresioneze, dar asta nu înseamnă că vor ejacula peste public.
Mai departe, observăm cum lucrurile devin problematice.
Îmbrăcămintea sau substanțele ilegale nu sunt o scuză pentru un viol. Înțeleg că ea încearcă să sublinieze nevoia de a fi precaut. Dar ea nu asta spune. Ea blamează victimele unui viol. Și, cum aflăm de la creatoare de conținut pe TikTok, arareori victimele unui viol purtau ceva considerat provocator.
Într-adevăr, trebuie să fii precaut (din păcate). Dar sfaturi precum să nu rămâi singur într-o zonă retrasă, să nu îți ții banii la vedere, să nu vă îmbătați tot grupul criță nu sunt comparabile cu „nu purta tanga”. Ce porți este prea puțin important. Un hoț de buzunare va fura un telefon la vedere, iar o persoană (beată) la festival se va da la persoane pe care le consideră atractive, indiferent de sclipici.
Iar obiectificarea femeii vine dintr-o moștenire socială mai complexă decât chiloții noștri.
Dacă citatul discutat mai sus a fost problematic, ultimul e doar de o nesimțire crasă. E dovada că iubita nu știe cum funcționează viața. A auzit de feminism, dar nu știe de unde a pornit mișcarea și încotro se îndreaptă. E clar că e un film pe care ea nu îl înțelege, cum vă spunea una dintre colegele mele.
De ce aduc asemenea acuze?
Exact fiindcă de asta au luptat feministele atâția ani: ca să fie egalitate indiferent de sex. Ca să fim judecați pe baza competențelor și calităților, nu a sexului.
Să (nu) purtăm haine fără să ne simțim în pericol. Bărbații să îmbrace rochii fără să fie umiliți. Masele să înțeleagă că acțiunile unei femei nu sunt dedicate unui bărbat. Printre altele, acestea sunt obiectivele feminismului.
Faptul că a aruncat în discuție un cuvânt cu încărcătură istorică pe care ea nu o cunoaște și nu o înțelege nu face altceva decât să accentueze mentalitatea ei învechită; ideile ei despre cine ce și pentru cine poartă, zona ei de confort în care un bărbat în pantaloni curtează o femeie slabă în rochie.