Fie că ești adolescent, student, adult sau pensionar, cu toții suntem oameni și câteodată a fi om devine obositor. Tot ceea ce ne înconjoară reprezintă, printre altele, o serie de încercări plurivalente a ceea ce suntem. Tot-ul meu este diferit de tot-ul vostru, însă e de preferat să îl manipulăm în baza unei gândiri, îndrăznesc a o numi, generale.
Când zic „gândire generală”, mă refer la un minim de credințe și convingeri etice necesar-comune oricărei persoane pentru că, vrem nu vrem, trăim mai mult în trecut și viitor decât în prezent.
Stoicismul, fundamentul cărții despre care urmează să vă vorbesc, nu este doar o școală filosofică, ci mai degrabă un mod de a trăi care atrage după sine o practică permanentă a gândirii logice și a monologului interior.
Date despre autorii cărții
„Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi” este o conlucrare a celor doi Ryan Holiday și Stephen Hanselman.
Ryan Holiday este un autor american modern și stoic, strateg în relații publice, proprietar de librărie și gazda podcastului The Daily Stoic. Și-a îndreptat atenția către această doctrină încă din timpul colegiului, la recomandarea unui profesor de a-l citi pe Epictet, unul dintre cei mai influenți stoici.
Trust Me, I’m Lying, The obstacle is the way, Ego is the enemy, Conspiracy sunt cărțile care i-au oferit lui Ryan Holiday titlul de bestselling author, abordând subiecte precum marketing, cultură și condiția umană. Întreaga sa lucrare a fost tradusă în peste 30 de limbi și apărută în publicații precum New York Times și Fast Company.
Stephen Hanselman, co-autorul cărții Stoic zi de zi, lucrează ca și librar, editor și agent literar în industria editorială de peste 30 de ani. În ceea ce privește aportul său în redactarea cărții de factură filosofică, acesta a tradus 366 de fragmente stoice aparținând lui Marcus Aurelius, Seneca, Epictet, Zenon, Cleanthes și Chrysippus.
Părți tehnice ale discursului
„Stoic zi de zi: 366 de citate despre înțelepciune, perseverență și arta de a trăi” a fost publicată destul de recent, la 18 Octombrie 2016.
Titlul și tema cărții sunt corelate și clare, lăsând impresia acelei soluții venite din exterior. Autorii se apropie de cititori tocmai prin intermediul acestei trăsături, cea a unui jurnal scris în care sunt oferite modele de tratări stoice ale problemelor societății contemporane.
Cartea cuprinde trei părți, trei discipline: cea a reprezentării, cea a acțiunii și cea a voinței. Modul de organizare al textului este rigid, fiecare zi din an începând cu un citat stoic și fiind urmat de o argumentare accesibilă a conceptelor.
Adresarea are aspect colocvial, folosindu-se majoritar persoanele a II-a singular tu și plural noi, astfel că se induce acea atmosferă din cadrul unei terapii de grup. Noi (cititorii) suntem cei ajutați de psihologi (în cazul de față, stoicii Holiday și Hanselman) să înlocuim gânditul compulsiv cu cel benefic nouă, prin motivația de schimbare.
Impresii personale
Mă consider problematică din fire, overthinking-ul fiindu-mi motorul stresului și anxietății de toate zilele. Nu-mi dă voie să mă concentrez, câteodată nici să mă odihnesc, ci din contră. Sunt momente în care nu mai știu dacă situațiile în care m-am plasat la nivel mintal au fost reale sau eu le-am gândit atât de mult încât le-am dat acea stare de fapt, de existență.
Ei, stoicismul, printre altele, fix asta ne învață: să ajungem la autocontrol. Pentru asta trebuie să ținem cont de natura minții noastre, să o înțelegem, să-i oferim alinare prin moralitate și să creăm o relație stabilă între ea și corp.
Bineînțeles că doar prin documentare nu se ajunge la autocontrol, însă e o domolire a babiloniei interioare și un început de rezultat final bun.
Tind să cred că este o carte întocmită pentru introducere în filosofia stoicismului – un curent care nu oferă altceva decât naturalețea cu care ar trebui să treacă viața și o lectură necesară oricui are neînțelegeri cu propriul sine.
Citate pentru dezvoltarea spiritului stoic
- Epictet: Păstrează la îndemână acest gând, din zori și până seara: nu există decât o singură cale spre fericire, iar aceasta este renunțarea la tot ce se află în afara sferei tale de alegere, să nu privești nimic drept un bun al tău, să predai totul în mâinile divinității și soartei.
- Marc Aureliu: Așadar, pretrece-ți această clipă a timpului în conformitate cu natura și încheie-ți viața împăcat, cum măslina cade în clipa când e coaptă, binecuvântând pământul care a purtat-o și mulțumind pomului care i-a dat naștere.
- Epictet: Dacă cineva ar pune corpul tău la dispoziția primului venit, te-ai indigna, pe drept cuvânt. Dar când tu singur îți pui sufletul la dispoziția oricui, pentru ca de insulta lui să se tulbure și să-și iasă din fire, nu ți-e oare rușine de tine?
- Seneca: Învață-mă că valoarea vieții nu ține de durata ei, ci de felul cum este folosită; că se poate întâmpla, ba chiar se întâmplă adeseori, ca cine a trăit vreme îndelungată să fi trăit puțin.
- Seneca: Este cu totul nefericit spiritul ce-și face griji pentru viitor și simte nenorocirea mai înainte de a se întâmpla, fiind frământat de gândul că bunurile de care se bucură nu vor dura până la moarte. Nu-și va găsi nicicând pacea și, în așteptarea viitorului, va pierde bunurile prezentului, de care s-ar fi putut bucura.
În final, filosofia este un studiu vast, destul de greu de descifrat și împărțit în școli, doctrine, în funcție de perioada istorică și gânditor individual. Ryan Holiday și Stephen Hanselman au reușit să prezinte însă lumii această mișcare culturală antică nu doar înglobând cugetări ale filosofilor într-o carte, ci explicând clar totul.
De reținut: medicamentul pe care trebuie sa-l administrați zilnic și nu aveți voie sa-l uitați vreodată este propria minte, train it with books like The Daily Stoic and u can solve a lot of things.