Despre videoclipul de scuze: George Buhnici și mișcarea de PR

Credeați că dacă George Buhnici și-a cerut scuze am terminat de discutat subiectul?

Ei bine, nu. Dacă am face asta nu i-am îndeplini stimabilului dorința de a „învăța ceva din această experiență”.

Ce pot să spun e că nu sunt cele mai rele scuze pe care le-am auzit după o gafă misogină.

Ne amintim cu toții celebrul clip al lui Colo în care își cerea scuze de la influenceri că vlogul și glumele lui despre violarea minorelor au deranjat sau despre articolul lui Codin Maticiuc în care zicea că și un feminist poate fi misogin marțea.

În videoclipul de scuze, George Buhnici într-adevăr a recunoscut că a fost mârlan, a dat dovadă că își respectă familia și a încercat să aprecieze criticii, lucruri care sper că sunt adevărate și nu doar PR.

Dar ce mi-a dovedit mie este că el nu înțelege de ce a fost atât de mare scandalul iscat.

Și înainte să intrăm în miezul problemei, putem aprecia puțin ironia? În interviul său, tovarășul se adresează fetelor. Videoclipul de scuze al lui George Buhnici se numește „Iertați-mă, DOAMNELOR!”. O fi înțeles oare că fetele pe care încerca să le subjuge au crescut, netrecând cu vederea un act misogin? Sau doar poate vorbi respectuos numai când validează anumite aspecte?

Revenind, problema nu e că a fost el mârlan.

Dacă îl auzea cineva că îi glumește unei tovarășe pe plajă că e grasă nu ar fi fost mare fâs. Deși nici glumele de genul nu își au locul.

Care a fost deci problema?

Problema a fost că o personalitate publică a contribuit la obiectificarea femeii, adâncind misoginismul internalizat și pedofilia consecință patriarhatului.

Dezamăgirea vine din faptul că el e un om cult, care a investit în educația și dezvoltarea lui.

De ce? Fiindcă a dovedit că el nu concepe că patriarhatul, standardele toxice de frumusețe și inegalitatea de gen ar fi lucruri care l-ar afecta și în care nu a investit deloc spre a fi corectate.

Inegalitatea de gen este ceva cu care ne confruntăm toți. E o traumă moștenită la nivel de comunitate.

Ce a spus el: „N-am să dau curs invitațiilor sau ofertelor care speculează imaginea de „băiat rău”, bădăran și de misogin – consider că această imagine nu mă reprezintă, eu nu sunt și nu pot fi un astfel de personaj.”

În loc să nege cu desăvârșire această latură a sa în videoclipul de scuze, George Buhnici trebuia să spună că recunoaște că sunt anumite prejudecăți la nivel de societate cu care a constatat (șocat) că se confruntă, dar investește acum să le corecteze.

Doar fiindcă a înțeles că e jignitor și și-a cerut scuze public, nu înseamnă că George Buhnici înțelege efectele negative ale faptelor sale.

Insultele lui nu sunt doar simple insulte.

Să spui fetelor că le recomanzi să facă sală fiindcă tu nu îți dorești să vezi imperfecțiuni normalizează ideea că femeia trebuie să se supună bărbatului și accentuează standardele de sănătate toxice.

Sunt fete de toate vârstele care se înfometează pentru a arăta cum își doresc genul acesta de bărbați. Depresia, anorexia, bulimia sunt efecte medicale ale modelelor slabe de pe copertele revistelor.

Declarații de genul nu fac decât să bată în cuie lucrurile pe care aceste copile le cred deja: că nu sunt suficient de frumoase sau de bune pentru a merita să fie iubite.

De asemenea, încercarea de a normaliza privirile indecente încurajează mai departe.

Bărbați libidinoși și mai puțin educați se vor uita la el. Și li se va confirma că femeile pot fi judecate pe baza frumuseții lor, sexualizate fără voia lor. Vor trece prin viață spunând că feministele exagerează, că femeile nu știu să accepte complimente nesolicitate, că bărbăția lor stă în fizicul partenerei sexuale.

Vor respecte doar femeile condițional frumoase, cariera, inteligența, carisma nefiind apreciate.

Și puterea exemplului este cu atât mai pronunțată, având în vedere că el tratează femeile din viața lui ca obiecte. Adică urmăritorii lui, aceeași bărbați care consumă recenziile la telefoane, îl văd cum se dă mare cu femeile cucerite în trecut și soția actuală. Și văd cum această lipsă de respect i-a adus totuși în viață o femeie care îl iubește. Cum ne putem aștepta la soți iubitori când respectarea soției nu este unul dintre principiile morale promovate?

Și să ne amintim puțin articolul care a urmat interviul.

Ideea centrală era că el voia să încurajeze oamenii să facă sport din motive de sănătate, când el n-a folosit o dată în interviul său cuvântul „obezitate”. Iar un festival, un moment de euforie (cum menționează el) și un vlogger de tech nu sunt contextul în care vorbești despre o problemă atât de serioasă.

Și maniera în care a vorbit e jignitoare, e o bătaie de joc adusă bolii. Dacă chiar dădea (la momentul ăla) și doi bani pe sănătatea globală, s-ar fi exprimat total diferit. E ca și cum ar fi făcut comentarii despre părul „neîngrijit” al bolnavelor de cancer, de genul „mai spălați-vă și voi cu șampon anti năpârlire”.

Sportul este important sănătății și trebuie să îl încurajăm. Dar o femeie sănătoasă nu îndeplinește neapărat standardele toxice de frumusețe. Vergeturile, celulita, grăsimea corporală sunt naturale și frumoase, independente de sănătatea cuiva și de cât sport se face. Și vindecarea necesită iubire. O persoană care se urăște nu va investi în sănătatea sa, așa cum dacă urăsc culoarea roșie nu investesc în haine roșii.

Asemenea declarații, mai ales pe un fond libidinos, nu trezesc conștientizarea, doar descurajează.

Alt aspect deranjant din acel articol este cum a încercat el să pledeze în victimă, declarând că își va selecta mai bine intervievatorii și dând vina pe boți și conturi false pentru cum a escaladat criza.

Publicația, XtraNightShow, n-a greșit cu nimic.

Chiar dacă conținutul lor nu este neapărat educativ, materialul pe care l-au difuzat ei nu a fost alterat. Nu a fost nici plasat în vreun context diferit de al oricărei alte publicații serioase. Asemenea argumente ar fi fost scandaloase și dacă le difuza BBC. Și Doamne-ferește să difuzeze BBC, fiindcă noi am fost chiar un public blând.

De asemenea, tot argumentul legat de conturile false și de boți e ipocrit.

Interviul a fost publicat pe 16 iulie pe canalul de YouTube al celor de la XNS. Pe 17 era deja vizionat și discutat. Articolul pe blogul său apare pe 18. Festivalul într-adevăr a avut loc în weekendul 7-10 iulie, deci probabil de acolo confuzia tovarășului.

Dan Capatos menționează într-un videoclip de reacție că a fost o perioadă până la publicare de câteva zile. Timp în care nu au primit niciun mesaj de la George Buhnici în care să rectifice ceva. Dacă conștientiza toxicitatea și impactul acelor cuvinte, atunci avea șansa să îi roage să nu publice, să se explice sau să își prevină publicul și echipa de PR.

Dar conflictul a escaladat rapid fiindcă declarațiile lui au fost problematice. Și chiar dacă într-adevăr era vechi și căile necunoscute ale algortimului îl promovau brusc, ar fi fost la fel de scandalos. Impactul ar fi fost la fel de negativ.

V-am spus în articolul anterior că el și-a luat marja de eroare pentru a putea pleda în victimă „sper să nu mi se interpreteze”. Era un as în mânecă pe care a încercat să îl exploateze.

Încă trei aspecte rapide și vă las.

Faptul că el vorbește de cum femeia își dorește să fie respectată, dar el o tratează pe soția lui în fața acelei camere ca pe o iapă de vânzare

Aici adăugăm și argumentul despre cum femeile își doresc să arate mai tinere. Această dorință este tot un standard de frumusețe toxic, o așteptare nesănătoasă ca trupul femeii să rămână neatins de timp. Personal nu cred că ar trebui promovată această mentalitate, iar spunându-mi-se că nu îmi arăt vârsta e o jignire colosală și o dovadă de subestimare. Da, într-adevăr, unele femei se chinuie să arate cât mai tinere. Dar a folosi termenul „minoră” nu este o metaforă, este doar pedofilia internalizată. Este bărbatul toxic din el care își dorește să domine și să posede puritate.

Nu e pedofil, într-adevăr. Trebuie doar să șlefuiască această dorință nesănătoasă de control și fraged. Și poate să folosească cuvântul „tânără” de acum.

Termin cu revolta lui „Cum a ajuns o emisiune de cancan atât de relevantă pentru caracterul meu?”. Ei bine, au fost aruncate public niște declarații scandaloase, care dovedeau misoginismul său internalizat. După o săptămână în care putea preveni și un articol în care pleda în victimă. Toate în contextul carierei lui de tech vlogger.

A fi pregătit pe partea de tehnologie și sustenabilitate nu sunt trăsături de caracter. Publicul află detalii despre personalitate din contexte exacte precum interviurile.

Și ar trebui să fie relevant pentru caracterul lui și pe partea de reflectare asupra propriei persoane. Dacă chiar a învățat din toată experiența, altceva înafară de puterea de judecată a Internetului, atunci ar trebui să recunoască aceste gânduri care îl frământă și să vorbească cu psihologul său despre asta.

Într-un final, problema este că vorbele lui afectează cel mai rău exact minorele pe care le idolatrizează.

O femeie la 30 de ani știe că vergeturile de pe corpul ei sunt doar o dovadă a muncii pe care a depus-o în viață. O copilă crede că trebuie să arate bine acum, ca la 30 de ani să fi realizat atâtea.

Vorbele lui nu pe mine, acum la 20 de ani, mă afectează, ci pe minora nesigură pe ea. Pe copila care voia să nu mai mănânce ca să fie demnă. Deci mai bine să exagerez eu acum, decât să las altă minoră să îl audă și să îi dea dreptate.

Cea mai sinceră concluzie pe care o putem trage din videoclipul de scuze, este că George Buhnici știe că a greșit, dar nu înțelege încă de ce. Altfel, ar fi vorbit despre efectele discursului său și despre stupiditatea articolului.

Și dacă vi se pare că sunt prea dură cu el sau dacă trag de subiect, probabil nici voi nu ați înțeles încă cu desăvârșire toate substraturile.

 

Barsan Andreia Crista
Barsan Andreia Crista
Studentă la Matematici-Aplicate, întotdeauna am avut o pasiune combinată între artă și știință. Odată cu trecerea timpului, am adăugat dorința de a face bine, de a soluționa conflictele, de a simplifica viețile tuturor. Și așa s-au născut aceste articole!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare