V-ați fi gândit acum 10 ani că, în loc de Inna și Alina Eremia, în repertoriu aveti 10 semne că vă aflați într-o relație toxică?
Cred că v-am spus și când am discutat despre Sour că fetițele din ziua de azi au melodii mai bune pe care să sufere. Deși sună de parcă ar fi fost scrisă în epoca Victorious, 10 things I Hate About You, sub interpretarea Leah Kate, este cel mai bun exemplu. O listă cu cele mai deranjante defecte într-o relație probabil m-ar fi ajutat să trec peste câteva inimi frânte. Nu e ca și cum eram într-o relație din care să mă despart, trebuia doar să sfărâm filmele din capul meu.
Dar oare supărarea cântăreței e superficială, cum era a Oliviei? Păi hai să vedem motivele ei:
You’re selfish (ești egoist)
Individualizarea e o coardă sensibilă în relații. Celebra glumă cu „eu devine noi” a băgat în sperieți generația mea, deci copiii mai cad în extrema cealaltă. E într-adevăr un echilibru fragil, să îți găsești timp pentru tine însuți, fără să te simți vinovat că nu îți petreci fiecare secundă cu partenerul. E perfect normal să avem nevoie să ne încărcam bateriile și să ne prioritizăm propriile nevoi. Nu trebuie să te sacrifici într-o relație, contrar opiniei populare. E important să înțelegem că e o diferență între sacrificii și compromisuri.
Un compromis e „dacă ești obositx nu trebuie să ieșim în oraș, doar să petrecem timp împreună acasă”. Un sacrificiu e „nu mai ies în oraș cu prietenii fiindcă partenerul meu este prea posesiv”.
E important într-adevăr să ne acceptă, nevoile reciproc într-o relație și să găsim o cale de mijloc, altfel nu putem coabita; e un angajament pe care ni-l asumă până la urmă.
Dar dacă o părticică din tine moare pentru a-l face pe el fericit, dacă îți arunci visurile și plăcerile în foc, cu muzică de trib pe fundal, află de la mine că te închini la zeul la care nu trebuie. Iubirea nu cere moarte.
Punct pentru Leah.
You’re jaded (ești plictisit, anost)
Monotonia se instalează ușor într-o relație. E normal să deveniți mai comozi unul cu altul, să vă multumiți cu prezența celuilalt, să nu simțiți nevoia să vă depășiți limitele. Dar dacă se ajunge în punctul în care vă pierdeți entuziasmul sau scânteia, trebuie să discutați și să remediați acest lucru.
Monotonia nu duce într-un punct sănătos, e important să ne îngrijim de conexiunea dintre noi, să ne acordăm timp să ne bucurăm de relația noastră, nu doar să trăim până murim. Un zâmbet, un compliment, o plimbare nu sunt lucruri colosale; nu poți să fii bine dispus până în punctul în care îți vezi partenerul.
Dacă mai sus vorbeam de angajamentul relației, aici putem stabili că nu e un angajament care solicită să tolerezi ceva ce nu îți mai aduce bucurie.
Punct pentru Leah.
The dumbest guy I dated (cel mai prost tip cu care am ieșit)
Eu nu sunt fanul teoriilor cum că trebuie să vrem să ne dezvoltăm constant și că ne datorăm nouă înșine să ne atingem potențialul maxim. Sunt niște concepte aș zice capitaliste, care să ne determine să fim productivi, muncitori. Șpârla e că munca noastră e în zadar; și banii companiei se vor cheltui, și toate poeziile memorate se vor uita. Dar, ce datorăm celor din jur e să ținem pasul cu lumea. E important să avem în viețile noastre mai multe surse de bucurie decât mâncarea proastă, bârfa și vreo relație toxică televizată.
Nu cred că gagica se aștepta să fie doctor în cultură generală; cred doar că voia să aibă ce discuta cu el, discuții acompaniate de raționament. Nu suntem doar instincte și răutăți, e important să fim deschiși, fiindcă informația vine și singură.
Punct pentru Leah.
Talk a big game till u naked (te dai mare până de dezbraci)
Cred că versul ăsta nu e despre cât de mult contează sau nu mărimea, ci despre cât de arogant și încuiat era el. Sunt lucruri pe care nu putem sau nu trebuie să le schimbăm la aspectul nostru; cu cât avem cu atât defilăm. Plăcerea (sexuală) se poate atinge indiferent de ce avem în posesie, dar e nevoie să comunicăm deschis despre pasiunile, nevoile și sentimentele noastre.
Și cel mai important, în pat nu e loc de orgolii; e important să acceptăm indicațiile și să ne asigurăm că ceea ce depinde de noi e făcut spre confortul partenerului (atâta timp cât nu e spre disconfortul personal).
Poți fi cât de mare vrei dacă nu știi s-o folosești, zic și eu. Nu fi într-o relație toxică cu mâna stângă!
Punct pentru Leah.
Only 6 seconds and I have to fake it (doar 6 secunde până joc teatru)
Pentru vorbitorii de engleză e evident ce teatru joacă, pentru restul vă spun doar că e urmarea aroganței de la punctul (7).
Sexul poate fi calitativ și fără atingerea orgasmului, dar sunt factori în joc care trebuie luați în calcul. Dacă ceva nu se potrivește pentru unul dintre parteneri, poate fi ușor schimbat, e nevoie doar să se discute despre probleme.
Trebuie să ne ascultăm corpul și vom afla dacă se cere o schimbare de ambient, tehnică sau partener.
Dar, mi se pare că plăcerea sexuală e în aceași măsură responsabilitatea ambelor persoane implicate. Decât a ajuns să mimeze ca să îl satisfacă pe el, trebuia să aducă în discuție aceste probleme înainte să i le reproșeze.
Nu primește nimeni punct aici.
You’re toxic (ești toxic)
Toxic mi se pare că e o caracteristică care vine după un amalgam de acțiuni. Un partener anost, egoist, arogant determină o relație toxică.
Dar nu contează tehnicalitățile, dacă te îneci în personalitatea cuiva, aerisește-ți viața, nu trebuie să îți umpli speranțele și idealurile cu monoxid de carbon.
Punct pentru Leah.
Can’t trust you (nu pot avea înscriere în tine)
Vorbim din nou despre angajamentul de la punctul (10). Dacă ți-ai asumat o relație amoroasă/sexuală cu o persoană, nu te poți aștepta doar la floricele. Trebuie să fi prezent și implicat, să îi respecți nevoile și să îi cinstești încrederea. Nu poți să-l minți în avantajul tău, să îi dezvălui secretele sau să nu îți onoreze promisiunile.
Relațiile vin cu o doză de vulnerabilitate perfect normală și dacă nu îți permiți să fii confortabilă cu perechea ta, atunci înlocuiește-o cu o canapea pufoasă; sigur nu vei avea o relație toxică cu o piesă de mobilier.
Punct pentru Leah.
You still got mommy issues
Nu știu despre ce traumă netratată din copilărie vorbim, dar orice persoană vie cu un bagaj emoțional, mai mult sau mai puțin fragil. Angajamentul unei relații acoperă susținerea persoanei în procesul de recuperare, dar când se refuză tratamentul în favoarea exprimărilor violente, nu e nimeni obligat să tolereze.
Nu știu dacă e un motiv să urăști pe cineva totuși. E un motiv de despărțire evident, dar nu i-aș reproșa că a fost traumatizat când era mic; i-aș reproșa tho că nu apelează la ajutor de specialitate.
Nu primește nimeni punct aici.
2 years of your bullshit I can’t undo (doi ani din mizeriile tale care nu mai pot fi remediați)
Se tot spune că timpul e cea mai prețioasă resursă, să avem grijă cu cine îl petrecem. Eu nu văd rostul regretelor, dacă te-ai simțit bine la acea petrecere nu contează că ai pierdut o noapte de citit poezii. Nu revenim acum la discuția despre productivitate.
Dar orice perspectivă am avea asupra modului ideal de a ne petrece timpul, putem cădea de acord că 2 ani de relație toxică nu sunt o alegere optimă. Mai bine pleca într-o croazieră.
Punct pentru Leah.
I hate the fact that you made me love you (urăsc că m-ai făcut să te iubesc)
Pe cât de clișeic sună, e relativ adevărat. Undeva între un sindrom Stockholm, unde vorbim de atașamentul victimei fața de agresor și simpla schimbare a rutinei unei relații, toxicitatea nu e suficientă pentru a încheia o relație, așa cum nici dragostea nu e suficientă pentru menținerea ei.
Indiferent de cât de nepotriviți sunteți sau cât de traumatizant este comportamentul partenerului, despărțirea nu este neapărat iminentă. Trauma vine cu scăderea stimei victimei „nu vei găsi pe cineva mai bun”, cu speranța continuă că poate se va schimba acest comportament și cu percepția de normalitate.
The heart wants what it wants. Proiectarea plăcerii dinainte de neînțelegeri, frica unei schimbări majore sau de abandon, normalizarea micilor gesturi traumatizante, toate acestea pot fi mascate prin câteva cuvinte dulci spuse la momentul potrivit. Greutatea depășirii unei asemenea dependențe emoționale mi se pare un motiv suficient de bun pentru a apărea pe listă.
Punct pentru Leah.
Per total, protagonista cântecului a îndurat suficiente. Lista e numai bună să vă verificați partenerii și dacă bifează prea multe căsuțe nu știu dacă discuțiile vor fi suficient. Aveți grijă pe cine primiți în viețile, inimile și așternuturile voastre.