Sexul este considerat încă un subiect tabu, despre care oamenii refuză să vorbească și amână consultul unui specialist atunci când apar probleme în viața sexuală. Astăzi vom discuta cu Bogdan Morar – sexolog despre problemele pe care oamenii le întâmpină în viața sexuală și cum pot aceștia să își îmbunătățească relațiile sexuale.
Bogdan este psiholog clinician, psihoterapeut și sexolog. De asemenea, este creator de conținut în sfera educației sexuale, organizează workshop-uri pe partea de educație sexuală și relațională și activează împotriva discriminării și ignoranței minorităților sexuale.
Cine se adresează mai des la sexolog, femeile sau bărbații?
Din ce am observat, publicul e destul de conservator ca atitudine, mai ales când vine vorba de sexolog. În general, bărbații preferă să consulte sexologi bărbați, iar femeile preferă sexologi femei. Însă nu e o regulă.
Care este cea mai întâlnită problemă sexuală pe care oamenii încearcă să o rezolve cu ajutorul sexologului?
În general, bărbații vin pentru ejaculare precoce, disfuncții erectile, sau lipsa dorinței sexuale. Femeile vin mai degrabă pentru lipsa orgasmului, libido scăzut, dureri în timpul actelor sexuale și așa mai departe.
Ce beneficii are sexul pentru sănătate?
Sexul are multe beneficii pentru sănatătea noastră. Bine, depinde si ce fel de sex facem (dacă e calitativ, dacă implică un orgasm sau nu). Însă, în general, sexul întărește sistemul imunitar, crește libido-ul și scade tensiunea arterială. Pe lângă asta, sexul regulat scade riscul de a dezvolta cancer prostatic, îmbunătățește somnul, scade nivelul de stres și adâncește atașamentul față de partener. În plus, poate ușura anxietatea, depresia și chiar Îmbunătăți funcția cognitivă.
Beneficii similare observăm și la masturbare, asta așa, pentru cei care încă mai cred că masturbarea e nesănătoasă. Din contră, e cel mai “safe” tip de sex de care poți să ai parte. Și e o alternativă cât se poate de validă pentru cei care fie sunt single, fie, din diferite motive, optează să nu se angajeze în relații sexuale.
Care este durata normală a unui act sexual?
Depinde cum definim actul sexual. Vorbim despre întreg repertoriul sexual (preludiu, penetrare, postludiu) sau discutăm strict de penetrarea propriu-zisă? Apoi, despre ce fel de penetrare vorbim? Vaginală, anală, orală? În funcție de cum definim actul sexual, putem discuta de câteva minute sau câteva ore.
Ca să răspund, există destul de multă variație in privința “duratei normale”, iar studiile încă indică rezultate diferite. Însă, din ce știm până acum, cel puțin în ceea ce privește strict penetrarea vaginală (fără preludiu sau postludiu), bărbații rezistă, în medie, 5,4 minute in pat.
Masturbarea este o problemă în relațiile de cuplu?
Da și nu. Depinde de inteligența emoțională si erotică a partenerilor. Poate fi o reală problemă sau poate fi o soluție sau chiar o oportunitate pentru mai multă satisfacție în cuplu.
Din păcate oamenii încă văd masturbarea ca pe ceva rușinos despre care nu se vorbește, ceva ce fac adolescenții sau tinerii adulți până își incep “cu adevărat” viața sexuală. Asta este fals. Masturbarea e ceva ce facem cu toții, indiferent de vârstă sau dacă ne aflăm sau nu într-o relație.
De fapt, masturbarea e ceva perfect normal și sănătos, atât pentru noi înșine, cât și pentru relația de cuplu. Studiile ne arată că masturbarea poate duce la o viață sexuală mai satisfăcătoare. Spre exemplu, femeile căsătorite care se masturbează tind să aibă mai multă dorință sexuală și mai multe orgasme în cadrul relațiilor sexuale cu partenerii lor decât cele care nu se masturbează. Mai mult, pe lângă masturbarea solo, partenerii pot încerca să se masturbeze împreună. E un mod excelent de a învăța mai multe despre preferințele celuilalt în termeni de tehnică.
De ce este considerat periculos sexul anal?
Din ignoranță. Există multă mitologie în privința sexului anal, și mult tabu în continuare, cu toate că e practicat pe scară largă în toate cuplurile. Nu e vorba că sexul anal e periculos. Sexul în sine e periculos, dacă e să o luăm din perspectiva infecțiilor cu transmitere sexuală. Indiferent că vorbim de sex vaginal, anal sau oral, toate activitățile sexuale sunt riscante.
Sexul anal poate fi și el periculos dacă e practicat iresponsabil, adică fără prezervativ și lubrifiant. Important de menționat aici e faptul că sexul anal nu trebuie să doară, dacă doare fie nu suntem pregătiți fie o facem greșit. Iar asta e valabil pentru orice fel de sex (vaginal, oral). Durerea nu are ce căuta în acest context.
Însă cât timp e practicat corect, sexul anal e perfect sănătos și sigur. Ba mai mult, putem vorbi de extra beneficii la bărbați, deoarece sexul anal îmbunătățește considerabil anumite afecțiuni precum disfuncțiile erectile, adenomul de prostată, prostatita cronică s.a.m.d. Fie că vorbim de sex propriu-zis sau de o simplă stimulare a prostatei, cu degetul sau cu o jucărie sexuală, beneficiile sunt aceleași pentru bărbații penetrați.
Ce poate face un bărbat care se confruntă cu disfuncție erectilă? Dacă este o cauză psihologică, poate fi aceasta rezolvată? Cum?
Vorbim despre disfuncție erectilă, adică despre inabilitatea persistentă de a obține și menține erecții suficient de rigide pentru acte sexuale.
În primul rând, dacă un barbat observă că întâmpină dificultăți erectile, trebuie să consulte un specialist (sexolog, sex-terapeut sau urolog) pentru un diagnostic corect și pentru a exclude alte afecțiuni. Spre exemplu, putem confunda disfuncția erectilă cu o tulburare de dorință sexuală. Abia după ce avem un diagnostic corect putem interveni cu un tratament.
În ceea ce privește cauza acestei disfuncții sexuale, există cu siguranță și o componentă psihogenă. Însă cele mai recente studii ne arată că etiologia principală a disfuncției erectile e de natură organică (cardiovasculară, urologică, neurologică, endocrină). Din fericire, indiferent de etiologie, există o varietate de opțiuni: farmacoterapie cu vasodilatatoare, diferite dispozitive mecanice (pompe cu vid), psihoterapie specializată sau chiar intervenții chirurgicale.
Explică-ne conceptul de kink și BDSM. Obișnuiesc oamenii să practice astfel de experiențe?
Kink-ul e un termen ce descrie sexul neconvențional pe când BDSM-ul implică și prezența unei relații de putere între parteneri (unul e dominant, celălalt e submisiv). Mai exact, orice iese din sfera sexului “cuminte și tradițional” intră în zona de kink/BDSM.
Să știi că o bună parte din oameni practică deja kink-ul fără s-o știe. Sexul în locuri publice (în mașină, în toaleta publică), o palmă sau două în timpul actului sexual sau introducerea jucăriilor sexuale în pat sunt numai câteva exemple de kink pe care-l practicăm deja fără să știm.
Cum pot învăța cuplurile să se concentreze pe construirea unei vieți sexuale bogate?
Exista o serie de tehnici – atât exerciții sexuale propriu-zise pe care partenerii le practică acasă, cât și tehnici de comunicare – pe care partenerii le dezvoltă în terapie. Însă n-are rost să intrăm în detalii.
O viață sexuală bogată depinde de foarte mulți factori (individuali, relaționali). Știm că viața noastră sexuală e influențată atât de factori organici, cât și de factori psihogeni. Și mai știm că inteligența emoțională și erotică a partenerilor are un cuvânt important de spus într-o relație.
Însă, indiferent de calitățile partenerilor, indiferent de tehnicile dezvoltate în urma terapiei, probabil cel mai important predictor al unei vieți sexuale bogate este disponibilitatea partenerilor. Disponibilitatea de a lucra la relație, de a o îmbunătăți, de a lupta pentru ea. Chit că ne confruntăm cu ejaculare precoce sau lipsa orgasmului la femei, atat timp cat suntem investiți în relație și suntem dispuși să lucrăm la ea, prognosticul arată bine.
Ce le recomanzi oamenilor pentru o educație sexuală adecvată?
În primul rând deschidere, curiozitate și curaj. Sunt necesare pentru cunoaștere și mai ales pentru autocunoaștere. În al doilea rând, e important să se informeze din surse oficiale, pertinente. Există multă literatură de specialitate pe zona asta, inclusiv jurnale medicale ce pot fi de un real ajutor. Bineînțeles, e important ca informația să fie recentă. S-au înregistrat salturi masive în studiul sexualității umane în ultimii 20 de ani, așa că informația pe care o consumăm trebuie să fie recentă.
Obișnuiesc cuplurile să folosească jucării sexuale în pat? Care sunt cele mai utilizate?
Nu toate cuplurile, există o anumită reticență din partea bărbaților, mai ales în cuplurile heterosexuale, însă tot mai multe cupluri introduc jucării sexuale în pat. În general e vorba de vibratoare sau de inele peniene cu vibrații ce oferă un plus de stimulare în timpul penetrării, dar și de accesorii din zona kink (cătușe, cleme pentru sfârcuri, lenjerie).
Într-un one night stand poate fi vorba și de iubire sau mai degrabă doar sex? Poate avea consecințe negative asupra indivizilor implicați?
Eventual de foame de iubire, că de iubire cu siguranță nu poate fi vorba. Un one-night stand, așa cum îi spune și numele, e o aventură de-o noapte fără angajamente, fără sentimente. Sună simplu, nu? În realitate, e puțin mai complicat fiindcă fiecare vine cu propriul bagaj. Unii caută pur și simplu distracție, alții caută afecțiune. Deci putem să ne angajăm într-un one-night stand din motivații total diferite. Iar asta ne poate aduce destul de multă suferință, mai ales dacă sperăm să dezvoltăm o relație, pe când celălalt a mers deja mai departe.
Cu siguranță pot exista consecințe negative. Un one-night stand, chiar și unul de succes, ne poate trezi sentimente negative. Ne putem simți singuri, triști și vinovați și putem chiar regreta decizia de a face sex cu persoana respectivă. Asta pe lângă posibilele infecții cu transmitere sexuală la care ne putem expune.
Însă sexul casual, fără angajament nu e problematic în sine. Poate fi ceva foarte practic și util. Totul depinde de motivațiile noastre, de vulnerabilitățile și așteptaăile noastre. E important să știm ce căutăm și la fel de important e să ne asumăm și riscurile.
De ce se rușinează oamenii de corpul lor și cum pot învăța să se accepte așa cum sunt?
Fiindcă mulți consideră că nu sunt suficient de atractivi. E foarte ușor să fii nemulțumit de propriul corp în ziua de azi. Standardele actuale de frumusețe, atât pentru femei cât și pentru bărbați, sunt imposibil de atins. De la filme la social media, suntem bombardați cu trupuri perfect sculptate și chipuri la superlativ. Mai mult, trăim într-o societate care ne încurajează să ne comparăm constant cu ceilalți, ceea ce e toxic.
Nu e chiar atât de ușor să ne acceptăm așa cum suntem. Drumul către acceptare e lung și presupune mai multe ajustări (neutralizarea gândurilor negative, a criticului interior s.a.m.d.), însă cea mai utilă schimbare pe care o poți face este să nu te mai compari cu ceilalți. Spre exemplu, dacă urmărești conturi online care îți activează și alimentează sentimente negative față de propriul corp, e o idee bună să te oprești și să le dai unfollow.