RECENZIE: „Totul se termină cu noi” de Colleen Hoover – o carte care merită tot timpul

DESPRE CARTE 

Cartea însumează un număr de 416 pagini și a fost lansată la Editura Epica. Aceasta a fost publicată pentru prima dată în 2016 („It Ends with Us”). 

PREZENTAREA CĂRȚII 

Lily Bloom, o fată cu nume de floare, nu a avut întotdeauna o viață frumoasă și roz, dar acest lucru nu a împiedicat-o niciodată să muncească din greu pentru a-și atinge obiectivele. 

A suferit foarte mult în copilărie din cauza tatălui său, Andrew Bloom, primar în orașul în care locuia, care îi agresa fizic și verbal mama ori de câte ori avea ocazia. Însă, aceste evenimente au întârit-o pe Lily, evoluând foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere, deschizându-și o florărie din pasiunea pentru grădinărit. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid pe acoperișul clădirii în care acesta locuia, un neurochirurg foarte chipeș ce o cucerește imediat prin aspectul său fizic, vocea sa, dar și prin personalitatea sa misterioasă. Din acea noapte, viața protagonistei noastre se va schimba radical. 

Ryle este un tip hotărât, încăpățânat și poate chiar puțin arogant. Însă, este și sensibil, deștept și foarte atras de Lily. În plus, acesta arată magnific în uniforma de medic, lucru care o atrage pe Lily. Aceasta nu și-l poate scoate din cap. Însă el respinge ideea de a avea o relație serioasă și de lungă durată, considerând că aceasta ar însemna o responsabilitate în plus. Totuși, în curând, Lily devine excepția de la acest principiu și-l face pe neurochirurgul chipeș să își dorească mai mult decât o aventură de o noapte cu ea. 

În viața sa, apare și Allysa, sora lui Ryle, care devine prietena ei cea mai bună și angajata preferată la florăria pe care o deține. Aceasta va fi alături de ea la fiecare pas și o va susține în orice face. Însă, aceasta se angajează la florărie nu pentru că nu are bani, ci pentru a nu se mai gândi la faptul că nu poate rămâne însărcinată cu bărbatul iubit, Marshall. Dar, viața îi va pregăti o surpriză. 

După o perioadă de timp și mai multe întâmplări, relația dintre Lily și Ryle se oficializează, dar întrebările legate de aceasta ajung să o copleșească pe protagonistă deoarece Ryle devine agresiv cu ea din cauza iubirii obsesive pe care i-o poartă. Așadar, tema pe care o abordează acest roman este violența domestică. 

Mai mult decât atât, întâlnirea cu fostul ei iubit din adolescență, Atlas Corrigan, despre care află că a reușit să își îndeplinească visul, de a deține un restaurant, o va pune pe gânduri, mai ales datorită relației speciale pe care au avut-o. Oare care dintre legăturile clădite este mai puternică?

Sursă foto: Pinterest
Sursă foto: Pinterest

Află prețul aici

Sursă foto: Pinterest
Sursă foto: Pinterest

DESPRE AUTOARE 

Colleen Hoover este autoarea a numeroase romane pentru tineri, dintre care nu mai puțin de zece figurează pe listele de bestselleuri New York Times. Colleen locuiește în Texas împreună cu soțul ei și cu cei trei băieți ai săi. O puteți vizita și online. 

Cartea sa „Totul se termină cu noi” este inspirată din viața reală, căsnicia părinților săi. Am rămas profund impresionată de curajul imens pe care l-a avut autoare să așterne într-o carte atât de frumoasă această poveste.

IMPRESII PERSONALE 

Până nu am ajuns la ultima pagină, nu am reușit să las cartea din mâini. Este o lectură ușoară și plăcută care te prinde repede. Pe lângă povestea de viață pe care o prezintă într-un mod educativ, aceasta vine și cu o mică doză de umor care m-a impresionat. După ce veți citi „Totul se termină cu noi” vă veți pune foarte multe semne de întrebare. De exemplu: „Ce aș fi făcut oare în locul ei?”, „De ce nu a putut să îl lase de la prima abatere”, de ce, de ce și iar de ce… 

Cartea aceasta m-a făcut să înțeleg cât de puternice sunt de fapt femeile care au parte de agresiuni din partea soților, cât au de îndurat și de câtă nedreptate au parte. Ryle m-a cucerit de la prima pagină, nu doar datorită uniformei de medic, ci și modului în care o trata pe Lily, acesta fiind afectuos, grijuliu, blând și drăguț cu ea la început. Însă, precum spune și Lily după primul incident din bucătărie: „Cincisprezece secunde. Atât durează să transformi complet viața cuiva. Cincisprezece secunde, după care nu vom mai fi niciodată la fel. 

După această scenă mi-am dat seama de faptul că istoria s-ar putea repeta. Dacă Lily nu ar fi făcut alegerea bună la momentul potrivit, aceasta ar fi suferit probabil soarta mamei ei. Din fericire, aceasta a învățat din greșelile mamei și nu a avut parte de aceeași soartă. O apreciez enorm de mult pentru curajul de care a dat dovadă atunci când l-a părăsit pe soțul ei, dar și pentru ambiția ei de a-și urma visele acolo unde „Totul este mai bine. 

Oricât de rănit i-ar fi fost orgoliul, oricât de supărat ar fi fost sau oricât de dificilă ar fi fost situația, Ryle nu ar fi trebuit să se atingă de Lily. NICIODATĂ. 

Sursă foto: Pinterest
Sursă foto: Pinterest

Și Lily are partea ei de vină pentru că nu i-a spus „adevărul gol-goluț” soțului său, despre jurnal, despre tatuaj, despre magnet, despre adevăratul motiv pentru care s-a mutat la Boston, despre fostul ei iubit, Atlas. Însă nu o învinovățesc deoarece a vrut doar să țină ascunsă o parte din viața ei care i-a provocat atât bine, cât și rău în același timp și să trăiască în prezent fără presiunea trecutului. 

De asemenea, consider că destinele celor doi foști iubiți, Lily și Atlas au fost predestinate încă din timpul adolescenței. Conexiunea lor, chimia lor era una foarte puternică, iar Colleen a transmis acest lucru cititorului. Un băiat dulce, talentat (pasionat de gătit), înțelegător, a iubit-o foarte mult pe Lily care, la rândul ei l-a iubit foarte mult.

Sursă foto: Pinterest
Sursă foto: Pinterest 

Aceasta l-a ajutat în momentul în care a rămas pe drumuri și a fost nevoit să se mute într-o casă părăsită. A riscat foarte mult, dar a meritat. Aceasta este dragostea adevărată.  

În plus, titlul cărții vă poate duce cu gândul la o poveste de dragoste neîmplinită, nereușită, însă semnificația acestuia este mult mai profundă. Astfel, acesta se referă la promisiunea pe care i-o va face Lily fiicei ei, că aceasta nu va avea soarta pe care a avut-o ea.  

Așadar, această carte, dacă alegeți să o citiți, nu vă va dezamăgi. Nu am cuvinte să descriu amalgamul de sentimente și trări pe care le-am avut în momentul în care am citit-o. Cum treceam de la o stare la alta, de la furie la tristețe și invers, bucurie și nostalgie și nu doar atât, dar vă las pe voi să simțiți. 

Pentru mine este foarte specială pentru că am primit-o cadou de ziua mea de la o persoană foarte dragă mie, pentru lecția de viață impresionantă pe care o prezintă, personajele atât de reale pe care le are și modul în care este scrisă ce nu au pereche. Această carte mi-a arătat ce înseamnă cu adevărat zicala „E prea frumos să fie adevărat”, m-a învățat să nu-mi mai repet greșelile și să-mi cunosc foarte bine limitele. 

CITATE CARE M-AU IMPRESIONAT 

  • Nu există oameni răi. Toți suntem oameni care uneori fac lucruri rele. 
  • Ai spus că ești ca un drog. Dar nu mi-ai spus cât de repede dai dependență. 
  • Toți oamenii fac greșeli. Ceea ce definește caracterul unei persoane nu sunt greșelile pe care le face, ci modul în care tratează acele greșeli și cum le transformă în lecții, mai degrabă decât scuze. 
  • Continuă să înoți. 
  • Plantele ne răsplătesc în funcție de cât de multă dragoste le oferim. Dacă ești crud cu ele sau le neglijezi, nu-ți dau nimic. Dar dacă îți pasă de ele și le iubești așa cum trebuie, te răsplătesc cu daruri sub formă de legume, fructe și flori. 
  • Voi continua să mă prefac că înot, când, de fapt, tot ceea ce fac este să plutesc. De-abia îmi țin capul deasupra apei. 
  • Se termină aici. Cu mine și cu tine. Se termină cu noi. 

Aceste citate m-au impresionat profund datorită emoției pe care o transmit și pentru că m-au făcut să vad altfel societatea în care trăiesc.

Tudoran Ana Maria
Tudoran Ana Maria
Bună! Dacă ai ajuns aici, înseamnă că apreciezi munca depusă de mine și vrei să mă cunoști așa că-ți mulțumesc. Sunt o fire ambițioasă, lupt să-mi îndeplinesc dorințele, prietenoasă și plină de energie. Am făcut dansuri timp de câțiva ani, iar noua mea ocupație este scrisul, dar și cititul și călătoria. De asemenea, pot spune că am găsit oameni foarte tari prin intermediul redacției POV21 și vă îndemn și pe voi să vă alăturați acesteia, dacă aveți aceeași poftă de a scrie ca și mine.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare