S-a făcut marele anunț care a mai șters cel puțin jumătate din doritorii de a da admitere la medicină în viitorul apropiat. Căci sigur, după atâția ani de Corint roșu, majoritatea îl știau la virgulă și li se părea perfect normal să facă o meserie în care e pusă viața oamenilor în pericol după ce n-au putut învăța 100 de pagini altfel decât mot-a-mot.
Corintul roșu este Biblia elevilor de clasa a11-a și a12-a care dau admitere la facultățile de Medicină din țară și e manual singular în majoritatea bibliografiilor:
Iar Barrons-ul este manualul utilizat pană acum doar pentru admiterea la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș:
UMF Craiova a dat bomba marți, 25 ianuarie, printr-un anunț publicat pe pagina de facebook: „????????????????????̆????̦???? ???????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????? ????????????????????????????????̆ ????̦???? ????????????????????????????????????????????????. Absolvenții de liceu care își doresc să devină medici sau stomatologi se vor pregăti pentru examenul de admitere după un nou manual. ???????????????????????????????? ????̦???? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????? ???????????????????????????????? ???????? ????????????????????????????̆????̦???????????? ???????? ????????????????????????????????̆, avându-i ca autori pe Barbara Krumhardt și I. Edward Alcamo, editura University Press Târgu Mureș, ediția 2022, va fi utilizată ca unică resursă bibliografică pentru proba la biologie, începând cu anul universitar 2023-2024, de către facultățile de profil din cadrul Universității de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» din Cluj-Napoca, Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași, Universității de Medicină și Farmacie Științe și Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureș, Universității de Medicină și Farmacie «Victor Babeș» din Timișoara și a Universității Ovidius din Constanța.”
Evident, marea schimbare s-a transformat în tragedie tocmai pentru viitorii noștri medici care au învățat timp de 2 ani un manual cuvânt cu cuvânt. De 100 de pagini, să nu uităm, căci noua bibliografie implică de 6 ori mai multă materie, și implicit în jur de 12 ani de pregătire pentru admitere, dacă asta ar fi posibil. Și unii chiar nu m-ar uimi dacă s-ar apropia de afirmația asta.
Oameni buni, nu dați la medicină și dintr-odată proba de admitere se dă ca la facultatea de arhitectură, v-ați prins, nu?
Înțeleg că vă concentrați pe admitere, dar știți ce urmează după ce o luați? Modestele sute de pagini din primul semestru din anul I s-ar putea să vă pună pe gânduri dacă pentru voi e o problemă că trebuie să învățați mai mult acum, de parcă nu urmează să faceți asta o viață întreagă.
Sigur, e o problemă imensă că membrii Alianței Universitare G6-UMF vor să standardizeze admiterea la nivel național pentru a alege cei mai buni candidați. Sunt curioasă dacă cei care credeți asta sunteți tot cei care se plângeau că învață informații greșite din Corint.
Pe de altă parte, nu cred că e vorba nici de timp, comparând iarăși cu ce vă așteaptă în facultate, odată admiși. Se pune problema schimbării bibliografiei cu un an și jumătate înainte de examen, ceea ce e de bun simț, având în vedere că o astfel de decizie trebuie luată cu cel puțin 6 luni înainte de examen. Deci, aceste schimbări se puteau face chiar și pentru admiterea din 2022, realizabil.
Acum scuzați-i dacă n-au păstrat marja de eroare de 12 ani pentru aceia dintre voi care aveți nevoie să știți pagina și virgula, dar nu vă faceți griji, cu puțin noroc, tot Barron’s prindeți și peste ani, când veți fi pregătiți.
Dar nu se predă în școli, ce ne facem cu asta?
Vin cu o veste șoc: Barron’s cuprinde tot anatomia și fiziologia corpului uman, nu explică cum a fost creat Universul și nici nu povestește despre cum se creează un site. Surprinzător, știu! Atât timp cât și până acum ți-a fost scop să ÎNȚELEGI materia, va trebuie doar să aprofundezi și adaptezi ce ai reușit să înveți până acum. Evident că nivelul de dificultate crește, dar doar în acest fel poate crește calitatea și profesionalismul din domeniu.
Practic, facultățile vor fi scutite o perioadă destul de lungă de timp de studenții care învață pederost cum acționează, spre exemplu, sistemul nervos simpatic. Asta ca să evităm să uitați vreun efect când veți vrea să le explicați pacienților ce li se întamplă în corp când fug de un urs.
Am mai auzit voci zicând că deja s-a predat un semestru din Corint…
Și nu e just pentru elevii care sunt în clasa a11-a acum. Asta cu materia de admitere predată în școli are 2 valențe interesante:
Prima subliniază tocmai că de cele mai multe ori e predată în școli numai să nu se zică că s-a făcut ceva, motiv pentru care peste jumătate din elevii admiși la facultățile de medicină s-au pregătit în medie 2 ani cu un profesor în particular. Ceea ce nu a fost până acum o problemă, desigur, decât dacă din diferite motive nu ai putut beneficia de avantajul ăsta, iar atunci ne întoarcem la materia pe care oricum o înveți singur, nu contează manualul sau clasa în care se predă materia.
A doua constă în simplitatea sensului și scopului studierii la o facultate: „FACULTÁTE, facultăți. 2. Unitate didactică și administrativă în cadrul unei instituții de învățământ superior, condusă de un decan și cuprinzând mai multe catedre pentru pregătirea studenților și a doctoranzilor într-un anumit domeniu de specialitate,” ne zice DEX-ul, și este, așa cum probabil ați ghicit, facultativă.
Noi ne-am obișnuit în România cu ideea că facultate presupune pregătire suplimentară celei obținute în școli și teatează interesul și capacitățile viitorului student, mai presus de resursele pe care sistemul educațioal încearcă să ni le pună la dispoziție.
Desigur că sistemul educațional liceal ar trebuie să ofere facilitați pentru cei ce vor să urmeze studii superioare, dar în condițiile actuale felul în care a fost până acum acceptat Corintul ar trebui să se încurajeze tipizarea admiterii la nivel național și introducerea noului manual în bibliografia școlară.
Sunt sigură că până la sfârșitul articolului, ai reușit să decizi dacă medicina e sau nu o variantă potrivită pentru tine din perspectiva primului pas, admiterea, în ciuda circumstanțelor instabile din jurul ei. Ce părere ai? Pot opri câteva pagini un adevărat viitor medic de la a-și îndeplini menirea?