INTERVIU – Doleanțele elevilor cu privire la modificarea pragului de acordare a bursei de merit

Acum ceva timp, în cadrul Ministerului Educației a fost luată o decizie importantă ce privește acordarea bursei de merit. Pragul de acordare al acestora a fost modificat de la 8.50 la 9.50. Astfel, doar elevii cu media peste 9.50 beneficiază de aceasta.

Mai multe detalii despre această moțiune găsiți aici.

Această schimbare a stârnit sute, chiar mii de controverse atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor. Cei nemulțumiți de această decizie au inițiat chiar și o grevă JAPONEZĂ.

În ciuda faptului că ministrul nu ia în considerare nicio opinie, nicio petiție semnată, am încercat să luăm legătura cu cât mai mulți elevi și cadre didactice din diferite județe pentru a le cere opinia în legătură cu acest subiect controversat.

Victor, Botoșani


În opinia mea, rectificarea și totodată exigența acordată burselor de merit reprezintă o dilemă majoră pentru elevi. Având în vedere momentul delicat în care ne aflăm, adică pandemia de Covid-19, ridicarea standardelor învățământului nu este o idee benefică elevilor.

Această intenție, a modificării mediei ar trebui regândită, astfel să se ajungă la o medie de 9,00 sau chiar să se revină la media inițială de 8,50. Bursele pot reprezenta o motivație pentru elevi, aceștia dorind să participe la concursuri, olimpiade sau diferite activități. Chiar dacă sumele acestor burse nu par însemnate, ele pot ajuta mulți copii, care nu își permit anumite rechizite sau manuale școlare din cauza situației financiare de care dispun familiile acestora.

Cezar Panaite, Brăila


Sunt de parere că a venit timpul sa nu îi mai facem pe elevi sa gândească de mici ca la niște angajați! De aceea, aș vrea să ofer o perspectivă diferită asupra situației.

Conceptul e unul destul de simplu și totuși acceptat de mase ca fiind o normalitate. Prin prisma recompensei, adică bursa, acțiunea de bază, în cauză învățatul, își pierde drastic din valoarea intrinseca, motivația elevilor devenind aceea de a lua bursa și nu de a asimila informațiile predate și de a se dezvolta.

Având o experiență de 2 ani in cadrul structurii de reprezentare, pot spune că aveam așteptări ceva mai mari de la Consiliile Școlare, Județene si cel Național în identificarea adevaratei probleme ce stă la baza acestei întregi controverse, cu toate că nici de partea Ministerului nu mă pot alia, având în vedere gafele majore facute în ultimele luni, lucru ce m-a determinat să îmi pierd orice fel de încredere în acesta.

Concluzie? Consiliul Elevilor condamnă Ministerul pentru proasta treabă pe care o fac, iar Ministerul se preface ca CNE-ul nu există – Un adevărat joc de-a șoarecele și pisica ce nu pare că se va încheia prea curând.

Anonim, Tulcea


Părerea mea este că această decizie a fost luată fară a fi gândită în întregime. Deși este adevărat că în perioada școlii online s-au luat note mai mari și au existat mult mai multe medii peste 8.50, asta nu înseamnă că elevii care totuși muncesc pentru acea medie (spre exemplu 8.70) trebuie privați de acea sumă de bani. Aceste burse ajută mulți elevi care poate nu au suficiente venituri, dar învață pentru a primi acei 100 lei sau chiar mai mult. Dacă tot se dorește restabilirea mediei minime pentru bursă, să fie măcar rectificată la 8.80-9.00 . Consider că ar fi mult mai rezonabil.

Alexandra, Tulcea


Elevul ar trebui motivat să învețe, iar rezultatele acestuia ar trebui apreciate.
Pentru a face performanță, elevul are nevoie de cărți, materiale, uneori chiar și de meditații,  iar pentru acestea e nevoie, în fond, de bani. Un venit în plus, care pentru o mulțime de elevi a fost suspendat, bursa, ar fi acoperit anumite cheltuieli. Vrem performanță dar nu contribuim cu nimic. Vrem olimpici dar nu investim, ci din contră, dacă se poate să mai micșorăm (din orice, indiferent că e vorba de bursă sau alocație), o facem fără să ne gândim de două ori.

Veniturile în România sunt deja mici, iar faptul că ridicați media pentru acordarea bursei e pur și simplu ridicol. Continuați să aplicați anumite decizii care se iau în alte state, aici, în România. Continuați să Comparați situația de aici cu cea din afară. E absurd. Sistemul nostru de învățământ e unul învechit. Un mediu în care nu poți studia ce îți place și ești forțat să înveți lucruri utile sau mai puțin utile pentru viitorul tău. Iar în ciuda faptului că sunteți conștienți de toate astea dar totuși continuați și veniți cu niște idei ridicole, nu faceți altceva decât să trageți în jos tot ce a mai rămas din „școală”. Avem nevoie de o schimbare REALĂ care să ne pună în valoare abilitățile, pasiunile, talentul, nu de decizii luate peste noapte care ne aduc neplăceri.

În concluzie, sunt FOARTE dezamăgită de absolut toate deciziile luate până acum de cei din minister. Sunt dezamăgită că nu sunteți deschiși la schimbare și că încercați pe cât posibil să păstrați totul exact ca acum 50 de ani, că doar da, e mai simplu așa. Schimbările necesită multe bătăi de cap. Dar, lucrul ăsta mă motivează să lupt pentru a schimba eu ceva. Îmi fac curaj să cred într-un viitor mai bun și cu siguranță voi schimba ceva chiar eu, dacă voi nu sunteți capabili de asta.

Andreea, Bistrița


De aproape doi ani de când a început pandemia, o mulțime de schimbări au avut loc în sistemul educațional românesc. Așa urmează și povestea cu bursele de merit, al căror prag de acordare a fost modificat de către ministrul Educației săptămâna precedentă.

Ca să clarificăm situația, aceasta nu se mai acordă elevilor cu media peste 8.50, ci doar elevilor cu medii peste 9.50. Cel mai probabil vă așteptați ca opinia mea să fie contra acestei decizii, însă surpriză… sunt unul dintre elevii care susține această hotărâre.

Acum să vă explic și de ce.

Un elev sârguincios și ordonat muncește și învață pentru notele sale. Își face temele, e prezent și activ la ore, e dornic să înțeleagă și să aprofundeze. Ce frumos ar fi dacă toți elevii ar întruchipa astfel de tipare, însă, din păcate, nu toți sunt așa. Și nu are rost să ne victimizăm sau să ne ascundem, ci să admitem faptul că nu toți depunem același efort (și aici nu are rost să menționez faptul că activitatea unor elevi la școală se bazează aproape numai pe ajutorul celorlalți colegi, aceia, știți voi „care învață bine” , „tocilarii”, „ăia fără viață socială”) Și NU, nu jignesc, nu sunt egoistă și nu sunt rea, sunt doar sinceră, iar uneori adevărul doare. Și atunci dacă aproape 53% din elevii României primesc burse de merit, iar printre acești 53% se află și analfabeți funcționali, unde mai e bucuria, răsplata, MERITUL acela al elevilor sârguincioși ? Să nu mai vorbim de faptul că odată cu pandemia, interesul elevilor pentru studiu a scăzut semnificativ, iar procentajul celor care învață cu adevărat este mult mai mic. Toți avem egalitate de șanse și de drepturi atâta timp cât muncim egal. Așadar, atâta timp cât munca nu e la fel pentru toți, de ce răsplata ar trebui să fie la fel pentru toți ?

Și acum să vă spun si o mică istorioară. De când am început studiul liceal am primit bursă de merit aproape în fiecare an, mai puțin pe clasa a IX-a. Nu că aș fi eu ceva elevă de top, însă îmi place să cred că sunt organizată, muncitoare și ambițioasă. Probabil vă întrebați ce s-a întâmplat atunci și care a fost cauza faptului că nu am primit bursă în acel an. Ei bine, cu toții știți că pentru a primi orice tip de bursă este nevoie de a pregăti un dosar care să conțină mai multe acte și documente, nu o să intru în detalii. 9,77 mi-a ieșit media în acel an, iar când am mers la secretariatul liceului pentru a mă informa cu privire la documentele care erau necesare pentru a primii bursa, am fost întâmpinată cu aceste întrebări „Domnișoară, media ta este cuprinsa cumva între 9.97 și 10?” – Nu; „Ai participat cumva la Olimpiade și ai obținut locurile de pe podium?” – Nu; „Și atunci, oare dumneata ce cauți aici, ce bursă dorești?”. Să vă spun drept, m-am simțit foarte dezamăgită și jignită, dar această situație m-a ambiționat și m-a făcut să învăț și mai mult pentru a obține bursa de merit. Și așa faptul că am primit bursă în restul anilor se explică. Acum unii vor zice, „Ești săracă, ai nevoie de acei bani, de aceea te preocupi de notele și mediile tale!” – Nu, nu sunt săracă. Sunt o persoană modestă. Dar, cei care nu muncesc cu adevărat pentru ceva, nu vor ști niciodată cât de satisfăcătoare este răsplata.

„Ceea ce semeni, aceea vei și culege!”

De asemenea, am reușit să luăm legătura și cu un cadru didactic care a fost de acord să își exprime părerea despre acest subiect.

Buzoianu Cristina, Tulcea


Modificarea criteriilor de acordare a burselor de merit, într-un moment delicat pentru învăţământul românesc (pandemie, şcoală online, resurse de învăţare insuficiente), amplifică şi mai mult o stare de incertitudine a elevului care se simte, astfel, şi mai demotivat să se situeze la un anumit nivel de performanţă.

În opinia mea, meritul elevului ar trebui recompensat nu numai peste pragul unei anumte medii (9,50, conform noilor reglementări), având în vedere particularităţile profilului şcolar, precum şi diferite grade de exigenţă în notare. Măsurile recente vor conduce, din punctul meu de vedere, la o segregare între elevi, pe criterii de competiţie, defavorabilă atât dezvoltării personale, cât şi armoniei grupului.

De asemenea, relaţiile părinţi-elevi ar putea fi afectate, în sensul impunerii de către cei dintâi a unor standarde uneori imposibil de atins de către copil, nu neapărat din lipsa pregătirii, ci din cauze de multe ori subiective (suprasolicitare, teama de eşec, teama de a nu dezamăgi, complexe de inferioritate).

Pe de altă parte, există, din păcate, nu puţine situaţii în care suma relativ modică a bursei de merit acoperea unele dintre cheltuielile necesare copiilor şi tinerilor pentru asigurarea bazei de rechizite şi alte materiale utile în procesul de învăţare. În consecinţă, inteligenţa copiilor noştri se pierde, de multe ori, din cauza unor decizii arbitrare care descurajează performanţa mai mult decât să o susţină.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare

GirlUp România a anunțat desfășurarea unui protest împotriva abuzurilor și discriminărilor din sistemul educațional

Pe 27 mai, GirlUp România, organizație non-guvernamentală de activism și egalitate de gen, a anunțat printr-o postare pe Instagram faptul că pe 10 iunie,...

O nouă tranșă de bani va fi încărcată pe cardurile de alimente în 15 iunie

Cardurile sociale pentru alimente și mese calde vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei la jumătatea acestei luni. Peste 2,4...

Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii

Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii. Pentru că...

Un nou serial românesc, disponibil pe Netflix

Serialul "Adela", produs de Ruxandra Ion și difuzat pe Antena 1 în perioada anilor 2021-2022, poate fi vizionat pe Netflix. Până în acest moment,...

Calendarul zilelor festive, aniversărilor și comemorărilor culturale ale lunii iunie 2023

Conform calendarului cultural furnizat de către Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, în timpul acestei luni vor avea loc numeroase zile festive, aniversări și...

Sighetu Marmației a fost capitala folclorului în acest sfârșit de săptămână

În Sighetu Marmației, județul Maramureș, a avut loc cea de-a XXV-a ediție a festivalului-concurs „Am fost, ș-om fi”. Aflat la o ediție jubiliară, evenimentul...

Regele Charles al III-lea a ajuns în România și s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ajuns astăzi, 2 iunie, în România, unde a venit...

Clujul se confruntă cu probleme sociale care necesită atenție și soluții concrete. Iată inițiativa care sprijină copiii și tinerii defavorizați din zona Clujului

Conform Raportului economic și social de mediu, în anul 2022, Direcția de Asistență Socială și Medicală a contribuit la implementarea proiectului „PROTECT(ie)...

INTERVIU. De la pictura în ulei la colaje bazate pe cultura anime. Postică Ioan-Vasile: „Vreau să reușesc să produc imagini prin care să prezint...

Postică Ioan-Vasile are 23 de ani și este originar din Chișinău. A locuit acolo până la vârsta de 18 ani și a studiat pictura...

EVENIMENT PENTRU COPIII DIN TOATĂ ȚARA LA MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Ziua Internațională a Copilului a reprezentat un prilej pentru cei mici și nu numai de a trece pragul Ministerului Afacerilor Interne. Pe 31 mai...