Cu toții ne dorim o viață sănătoasă. Nu ne dorim dureri de spate, probleme cu articulațiile la bătrânețe, migrene, dar în schimb ne dorim un sistem imunitar bun. Ce facem noi pentru acest lucru? Nu, statutul în pat la televizor sau la serial cu punga de chipsuri în brațe nu este o soluție. Avem nevoie de mișcare, de plimbări în aer liber, de SPORT mai concret. MULT SPORT!
Astfel, cercetările arată că sportul ne poate ajuta încă de mici, copiii ajungând mai concentrați. A fost demonstrat că școlarii din clasele mici, care erau implicați în activități fizice pe parcursul zilei, în timpul orelor erau mai implicați și asimilau mai bine informațiile.
Sportul are atât de multe beneficii pentru fiecare dintre noi, iar în procesul de dezvoltare a celor mici, acesta presupune implicarea întregului corp pentru realizarea unui anumit scop. Capacitatea de a coordona corect fiecare mișcare se învață în timp și este nevoie de multă concentrație în timpul antrenamentelor pentru a atinge rezultatul propus.
Vaida Darius, student la Facultatea de Educație fizică și sport a fost de acord să ne vorbească atât despre sport și beneficiile pe care le are cât și despre sportul pe care îl practică din pură pasiune, Triatlonul. Pentru cei care nu cunosc, Triatlonul este un sport compus din trei discipline:
- Natație;
- Ciclism;
- Alergare.
Aceste probe au loc fără întrerupere, fiind legate între ele de tranziții și tot timpul cronometrate. Dar haideți să îl lăsăm pe Darius să ne prezinte mai multe lucruri despre sport.
1. Bună Darius! Țin tare mult să îți mulțumesc că ai rupt din timpul tău să-mi răspunzi la câteva întrebări legate de viața de sportiv. Spune-mi, întâi de toate, mai multe lucruri despre tine și despre facutatea pe care ți-ai ales-o?
Salut, mă numesc Vaida Darius și sunt student la Facultatea de Educație Fizica și Sport specializarea Kinetoterapie. Locuiesc în localitatea Arcalia unde îmi desfășor activitatea ecvestră. De asemena, practic un sport puțin cunoscut de majoritatea populației din România, Triatlonul. Triatlonul este un sport compus din trei discipline înot, bicicletă și alergare, proba standard având 1,5 km înot 40 km bicicleta și 10 km alergare în ordinea prezentată.
2. Ce te-a determinat să te apuci de sport?
Am început să practic sport la nivel de loisir (plăcere, hobby) în jurul vârstei de 12 ani mobilizat de cumnatul meu care a terminat aceeași facultate pe care am urmat-o și eu ulterior. Am început performanța în Triatlon datorită pandemiei deoarece facultatea începând online aveam discipline precum handbal, baschet, gimnastică, atletism predate online.
În domeniul kinetoterapiei este esențială practicarea activității fizice și sportului pentru a înțelege mult mai bine corpul uman, pentru a înțelege mișcări și de a-ți da seama ce fel de exerciții sunt eficiente sau nu. Am cautat pe rețelele sociale persoane care practică acest sport, iar astfel am avut ocazia să îi cunosc pe actualii mei antrenori, Negrușa Cristian și Maria și sa fiu legitimat la ACS Triatlon Bistrița.
3. Cât la sută consideri că este important sporul în viața unui om? De ce?
Sportul este esențial în viața unui om fiind singura metodă prin care ne putem menține vitalitatea și capacitatea de a fi activi la vârste înaintate. Sportul este veriga care face legătura cu originile noastre, cele de vânători culegători. Practic prin sport manifestăm partea noastră naturală.
De asemenea, sportul sau activitatea fizică constantă previne o gamă variată de boli cum ar fi: hernia de disc, hipercifoza toracala, probleme neurologice, boli reumatologice etc. De asemenea, sportul crește semnificativ imunitatea, un aspect foarte important pentru situația pandemică actuală. Am rămas dezamăgit văzând că autoritățile nu dau importanță activității fizice în combaterea pandemiei.
Eu, de exemplu am și uitat cum este să ai gripă, am avut maxim stări periodice de răceală ușoară. Corpul are nevoie de oxigen, prin sport (de preferat în aer liber), astfel mărindu-ne capacitatea pulmonară și abilitatea plămânului de a funcționa și în condiții adverse. Un alt aspect important este aerisirea încăperilor. Prin activitate în aer liber și aerisirea încăperilor prevenim intubarea și masca de oxigen în ATI. Este mai simplu, eficient și fără daune colaterale sa prevenim o boală, afecțiune decât să o tratăm după ce ea deja a apărut. PROFILAXIE.
Prin sport eliberăm endorfine care reduc stresul, acesta fiind un factor major în imunosupresie. De asemenea, eliminând toxine prin transpirație, putem spune că pielea prin transpirație este al treilea rinichi, odată ce transpirăm și avem activitate fizică crește și nevoia (pofta) de apă în corp ce ne obligă să ne hidratăm, apa este un factor major în sănătatea viețuitoarelor, fiind mai importantă decât hrana, însă noi nu îi dăm o așa mare atenție.
Prin sport ne îmbunătățim digestia deblocând tranzitul intestinal. Bineînțeles prin toate aceste aspecte, populația globala are de câștigat, în schimb veniturile industriei farmaceutice ar scădea drastig. Deocamdată nu există pastila care să înlocuiască sportul, dar ce știm este că acum îl putem face pe gratis.
4. Cum ți se pare programa de sport din liceu/școală generală, în comparație cu ce înveți la facultate (sau analizând-o pe baza informațiilor acumulate pe parcursul facultății)?
Programa școlară nu aș putea spune că este cea mai bună, dar în schimb problema majoră în sistemul român de învățământ cu privire la sport este mentalitatea atât a profesorilor cât și a elevilor, o constantă pe care am identificat-o în liceu este că ora de educație fizica și sport este ora aia în plus în care nu prea facem mare lucru și de ce nu facem noi matematică, română sau biologie pentru că se apropie bacul.
Este ora la care lipsești pentru că profesoara de română face meditații pentru BAC. Sunt dezamăgit de faptul că profesorii pe care i-am avut la ora de educație fizica și sport nu ne-au conștientizat cu privire la importanța sportului. Eu mergeam cu drag la ora de educație fizică, dar nu pot spune același lucru și despre majoritatea colegilor mei.
Un alt aspect care m-a frustrat cu privire la sport este faptul că toată lumea pretinde să aibă note mari la disciplina respectivă, aspectul acesta al notelor este în mentalitatea atât a elevilor cât și a profesorilor. Întotdeauna m-am gândit dacă aș fi eu în postura de profesor de sport as nota elevi la fel cum sunt notați și la celelalte materii, ca de exemplu: română, matematică, fizică, biologie etc. Ca și un update la programa școlară cu privire la ora de educație fizică și sport, aș introduce noțiuni de nutriție. De asemenea, aș îndruma să predea elevilor lucruri actuale cum ar fi: importanța posturii la birou și în bancă la școală, importanța oxigenului și a apei în corp, cum să ridicăm greutăți pentru a preveni hernia de disc sau alte patologii ale colanei vertebrale etc.
5. Cum te-a afectat pe tine pandemia de COVID-19 atât ca student, cât și în general?
Pandemia m-a afectat atât pozitiv cât și negativ. Un aspect pozitiv al pandemiei este faptul că am început să practic acest sport și am avut ocazia să cunosc doi oameni minunați, antrenorii mei. Când am început facultatea online simțeam nevoia sa fac sport fiind la Facultatea de Educație fizica și sport, orice fel de activitate care se învârte în jurul sportului. Așadar, am căutat pe rețelele de socializare cluburi de Triatlon în Bistrița.
Aspectul negativ a fost faptul că am avut materii precum baschet gimnastică, atletism și handball predate online fiind imposibil să predai aceste discipline online, au fost o mare dezamăgire aceste cursuri online și un mare minus pentru procesul nostru pedagogic.
6. Crezi că Facultatea de educație fizică și sport a fost cea mai bună alegere pentru tine? De ce?
Facultatea de Educație fizică și sport specializarea Kinetoterapie a fost cea mai bună alegere pentru mine. Este un domeniu pe care îl practic cu drag și pasiune.
7. Ce sfaturi ai pentru cei care ar dori să urmeze această facultate și să facă, de asemenea, un sport de performanță?
Pentru cei care vor sa aleagă această facultate le-aș recomanda să o aleagă din pură inițiativă, fără să fie împinși de la spate de către familie. O altă recomandare este sa fie pasionați de sport și ar fi indicat sa fi practicat un sport înainte. În primul semestru o sa fie surprinși având în programă handball, baschet, atletism și gimnastică. Dar cel mai important este să fie pasiune și dorință de a asimila informație.