Maria Zancu este profesoară în învățământul primar și fondatoarea proiectului TeacherMe, un proiect dedicat profesorilor tineri. Este o tânărâ plină de ambiții, dornică să aducă o schimbare atât pentru cei mici, cât și pentru cei care îi îndrumă pe aceștia. Te invit să-i descoperi opinia și modul de predare în cele care urmează.
Ce părere ai despre sistemul de învățământ în momentul actual?
Am avut o perioadă destul de grea, care m-a făcut să mă gândesc serios la ce mă așteaptă în învățământ. Trebuie să îți placă să fii profesor, altfel nu ai nicio motivație să rămâi. În perioada aceasta dificilă am văzut cred că aproape tot ce se putea vedea: ură, mânie, lașitate, dispreț, agonie, indiferență. Ne-am separat și mai mult, iar asta e dureros. După aceea, am revenit în grupul meu de profesori și am găsit compasiune, într-ajutorare, grijă și dragoste pentru copii. Învățământul actual este plin cu de toate, dar ceea ce îi lipsește cel mai mult este forța profesorilor de a se ridica și a lupta, împreună, toți, uniți. Cel puțin așa văd în acest moment, posibil peste câteva luni sau câțiva ani să descopăr cu totul altceva.
Cum sunt percepute cadrele didactice tinere de către societate?
Depinde pe cine întrebi. Unii părinți vor zice că suntem fără experiență și că nu își vor lăsa copiii în grija noastră, alții sunt cei mai fericiți când descoperă că doamna învățătoare este de fapt domnișoara învățătoare. Dacă acum trei ani, când am intrat eu în sistem, erau foarte puțini profesori tineri care aveau curajul să vorbească deschis despre ceea ce se întâmplă în spatele catedrei, de aproximativ un an și jumătate am observat că au prins curaj și au ieșit să arate lumii cine sunt, ceea ce este foarte bine.
Îmi place să cred că, de când am început proiectul TeacherME, profesorii cu experiență privesc altfel debutanții. Am observat o schimbare în bine și în rândul ONG-urilor care activează în domeniul educației: au apărut ateliere pentru debutanți, videoclipuri explicative, lecții online, cărți și sprijin din partea lor.
Care consideri că este cea mai întâlnită problemă întâmpinată de profesorii tineri și ce putem face pentru a o rezolva?
Problema reală în acest moment este practica de care (nu) au parte cei de la facultate. Foarte mulți studenți se plâng de faptul că școala online pe ei nu i-a ajutat, ci i-a îndepărtat de ceea ce le făcea plăcere. Nu au acces toți studenții (de la toate universitățile din țară) la orele online susținute de profesori, ci mai degrabă de lecții înregistrate și neexplicate exact pe înțelesul lor. Cineva mi-a spus că ei (studenții) ar fi de vină, că nu știu nici măcar ce este aceea o schemă a lecției, însă nimeni nu a pus problema și invers: câți studenți au avut privilegiul să întâlnească un profesor care să aibă răbdare să le explice ce este aceea o schemă a lecției și de ce este utilă?
Ce se poate face? Atât de multe! Începând de la deschiderea facultății către toate școlile din România care doresc să primească studenți în practica observativă, până la deschiderea profesorilor către studenți, pentru a-i învăța pas cu pas tot ceea ce înseamnă să fii profesor și finalizând cu introducerea orelor obligatorii de predare (mai multe decât acum). Mulți au impresia că noi cunoaștem tot când intrăm în primul an de învățământ, însă nu este adevărat. Asta nu o spun eu, ci statisticile care arată faptul că mulți tineri pleacă din învățământ în primii doi ani.
Ce te-a motivat să creezi comunitatea TeacherMe?
Mi-am dorit să vorbesc despre primii ani de învățământ. Acum doi ani, mentorii puneau accentul pe profesorii deja formați, deja cu experiență. Am fost surprinsă să descopăr că la anumite ateliere la care participam eram singura din categoria 20-30 de ani. Oamenii îi învățau pe profesorii care deja erau în sistem de minim șase-zece ani. La început era totul o frustrare, fiindcă nu credeau în mine și nu eram băgată în seamă. Am început să creez videoclipuri despre primii ani de învățământ și să explic pas cu pas ce înseamnă să fii profesor debutant.
Am venit cu o altă perspectivă, una de actualitate, pe care mulți profesori nici acum nu o acceptă: tonul pe care comunicăm este diferit iar atelierele le realizăm interactiv, cu multă culoare, pornind de la practică și ajungând în final și la teorie. În final, după aproape doi ani de când realizăm ateliere, videoclipuri, întâlniri online și multe altele, oamenii au început să își întoarcă privirea și către profesorii tineri. La început eram doar eu și era înfricoșător. Acum sunt înconjurată de educă-lume din ce în ce mai mulți!
În ce măsură ești susținută de către această comunitate și de ceilalți profesori?
Ne susținem unii pe alții, ne motivăm și creștem împreună. Suntem ca o echipă, sau cel puțin așa simt eu. În ultimul timp am mutat comunicarea pe Instagram, unde ne încurajăm și împărtășim cu toții ceea ce facem la școală. Comunitatea celor educă-lume este din ce în ce mai mare.
Cum sunt primite ideile inovatoare în programa școlară?
Înainte de pandemie erau privite cu scepticism. Acum însă sunt primite de mulți profesori cu brațele deschise. Am observat un număr tot mai mare de profesori participanți la atelierele noastre, profesori care își doresc să afle cum să predea cât mai atractiv pentru elevi și pentru ei. Programa școlară ne permite să fim creativi, cel puțin din perspectiva mea.
Mereu ne surprinzi cu metode creative de a îi învăța lucruri noi pe copilași. Ce te inspiră?
Recunosc, îmi place mult să fiu spontană, oricât îmi creez eu lecțiile cu atenție înainte. De multe ori îmi dau seama înainte de oră că îmi doresc să schimb ceva, îmi doresc să adaug sau chiar să scot. Mă axez pe nevoile lor și pe cum îi percep pe ei în ziua aceea: mai obositi, mai relaxați, mai fericiți sau poate chiar prea energici. Lecția pe care o planific acasă, într-un moment în care îmi vizualizez clasa de elevi neutră, fără elementele care să perturbe activitatea, nu va fi niciodată aceeași cu cea pe care o voi realiza a doua zi. Mă motivează elevii mei, mă inspiră profesorii care au curajul să fie altfel, să fie deschiși, onești, înțelegători, atenți, carismatici și empatici, profesorii care vorbesc despre orele pe care le susțin.
Zilnic îi înveți câte ceva nou pe cei mici. Ce te-au învățat ei pe tine?
În primul rând m-au învățat să iubesc ceea ce fac și m-au ajutat să descopăr lumea lor sinceră și frumoasă. Ei mă învață în fiecare zi să zâmbesc, să râd, să mă autoanalizez cât mai mult pentru a afla cine sunt. Mi-am dat seama că sunt suflete pure ce își doresc atenție, motivație și iubire, iar în schimb vei primi totul înzecit.
Ce speri să se schimbe pe viitor în sistemul de învățământ?
Nu sunt atât de optimistă încât să fac planuri de viitor, mai ales atunci când vine vorba despre sistemul de învățământ din care fac parte mii de profesori și sute de mii de elevi. Tot ce îmi doresc pe viitor este ca oamenii să întoarcă mai mult privirea către profesorii tineri, fiindcă ei sunt cei care vor fi viitoarele cadre didactice ce vor avea rolul de a-i ghida pe debutanți peste ani.
Aflați mai multe detalii despre comunitatea profesilor tineri la TeacherMe.