220 de mii de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani terminaseră cel mult 8 clase în 2020, iar procentul abandonării școlii a început să crească în primul an al pandemiei

De curând, Eurostat a publicat indicatorul pentru anul 2020 al părăsirii timpurii a școlii, iar astfel s-a constatat că în grupa de vârstă 18-24 de ani se înregistrează o rată îngrijorătoare de abandon școlar în sistemul de Educație.

Abandonul timpuriu al școlii este definit în România ca procentul tinerilor cu vârste
cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult nivelul secundar inferior și care nu mai urmează nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională.

Conform Institutului Național de Statistică, numărul tinerilor rezidenți cu vârste cuprinse între 18-24 de ani era la începutul acestui an de 1.402.079 de persoane.

Ceea ce a încurajat acest fenomen în martie 2020 a fost instalarea pandemiei la nivel global. România, ca și multe alte țări europene, a fost nevoită să transforme învățământul clasic în unul modern forțat, în mediul online, în acest mod, 4 copii dintr-o clasă de 25 de elevi au renunțat la școală încă din ciclul gimnazial sau după finalizarea lui.

Spre deosebire de anul trecut, timp în care s-au consemnat 216.378 de indivizi cu vârsta de 18-24 de ani care au abandonat sistemul educațional după 8 clase, numărul din acest an a crescut cu 2346 de persoane.

Monitorul educației și formării 2021 arată că prin Planul Național de Redresare și Reziliență România și-a arogat o schimbare în ceea ce privește acest aspect: „Va fi pus în aplicare un program național pentru a reduce rata ridicată de părăsire timpurie a școlii. În 2020, ponderea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au părăsit timpuriu sistemul de educație și formare a fost de 15,6 %. Deși rata a scăzut în ultimii ani, aceasta rămâne semnificativ mai ridicată decât media UE de 9,9 % și reprezintă o provocare structurală pentru sistemul școlar. Părăsirea timpurie a școlii este mai ridicată în zonele rurale (23 %) și în rândul grupurilor defavorizate, inclusiv al romilor. Acestea sunt, de asemenea, grupurile care au fost afectate în mod disproporționat de impactul pandemiei de COVID-19 asupra educației și de închiderea școlilor.

Pentru a evita agravarea situației și pentru a reduce părăsirea timpurie a școlii, între 2022 și 2026 va fi pus în aplicare un program de granturi pentru școli, cu finanțare din partea Mecanismului de redresare și reziliență. Cu un buget de 400 de milioane EUR, programul va permite dezvoltarea mai multor măsuri de sprijin educațional și a unor programe sociale pentru a preveni și a reduce abandonul școlar. Peste 2.500 de școli vor fi eligibile pentru finanțare. În plus, în întreaga țară va fi pus în aplicare un instrument de avertizare timpurie dezvoltat și testat în prezent cu sprijinul UE”.

 

România și-a propus prin documentul intitulat Strategie privind reducerea părăsirii timpurii a școlii în România, reducerea indicatorului cu 8 puncte procentuale în 10 ani. A cheltuit peste 2 miliarde de lei din fonduri europene și bani de la bugetul de stat și a reușit reducerea cu 2 puncte procentuale a ratei de părăsire timpurie a școlii în perioada 2012-2021, potrivit unor date furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Anca Mocănaşu
Anca Mocănaşu
Studentă la Jurnalism, scrie poezie, proză și recenzii de cărți sperând că va reuși să transmită emoție - orice tip de emoție. Se consolează cu reggae și bețișoare parfumate.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare