Facultatea. Un cuvânt simplu, dar care dă bătăi de cap tuturor absolvenților de liceu. Alegerea facultății este de multe ori subiectivă și poate fi influențată chiar și cu cele mai bune intenții, de părinți, de prieteni, colegi sau de tendințe.
Cei mai mulți dintre tineri sunt dezinformați sau cunosc prea puține informații privitoare la ceea ce au de oferit multe dintre facultăți. Dacă te regăsești printre acești studenți, atunci sper că acest articol îți va fi de folos.
Lăcrămioara Domide este studentă în anul trei la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a fost încântată să își împărtășească experiențele sale universitare, să ne povestească unele aspecte legate de această facultate, dar și să ofere câteva sfaturi viitorilor studenți care doresc să opteze pentru o carieră juridică.
» Bună! Pentru început aș dori să ne spui ce anume te-a determinat să alegi această facultate? Ai vreo pasiune pentru domeniul juridic?
Bună! Sinceră să fiu alegerea de a da la această facultate a fost destul de spontană. De la începutul clasei a XII-a îmi trecea prin minte ideea de a opta pentru drept deoarece eram atrasă de modul în care juriștii își desfășoară activitatea, iar documentarele cu cazuri, crime și investigații mă fascinau de-a dreptul. Așa că am decis să încerc, cu toate că nu am rude sau părinți care să lucreze în domeniu, iar odată ajunsă aici a început adevărata mea pasiune pentru domeniul juridic și tot ce implică asta.
» Ce presupune, în linii mari, a fi student în cadrul acestei facultăți? Cum arată viața ta ca studentă la Drept?
A fi student la această facultate presupune, după părerea mea, multă dăruire, multă implicare și multă muncă. Viața de studentă la drept nu e cea mai ușoară, implică multă cafea și nopți nedormite, învățat constant (aici nu merge cu învăț în sesiune) și mai puțin timp liber (prietenii mei s-au obișnuit cu sintagma „nu pot ieși, am de învățat”), dar pe lângă astea, o să înveți multe lucruri care o să te ajute în viața de zi cu zi, o să îți dezvolți gândirea critică, și o să evoluezi mult ca om, iar cu timpul o să constați că se compensează și că se merită.
» Ce calități crezi ca trebuie să însușească un student pentru a putea urma această facultate și a rezona cu ea?
După cum se spune, Facultatea de Drept nu e simplă. Orice student care vrea să urmeze cursurile acestei facultăți ar trebui să aibă o anumită vocație, să îl atragă ideea de dreptate, pentru că astfel va face totul cu plăcere. O calitate esențială, necesară oricărei persoane, nu doar studentului la drept, cred că e educația și aici mă refer la cei 7 ani de acasă. Un atuu este atenția la detalii, rezistența la efort, atracția pentru lectură și dorința de muncă constantă.
» Cum a fost, pentru tine, pregătirea pentru examenul de admitere?
Examenul de admitere constă într-o probă de raționament logic care valorează 50% din nota de admitere (50% din notă reprezintă examenul de bacalaureat). Din câte îmi amintesc pentru admitere m-am pregătit singură, fără nicio consultație, cu vreo două luni înainte de examenul propriu-zis. Fiind o probă care îți testează atât raționamentul, cât și promptitudinea, prin rezolvarea subiectelor din anii anteriori (care se găsesc pe site) am reușit să mă familiarizez destul de rapid cu modul de rezolvare, reușind să mă clasez printre primii admiși, la buget. Examenul nu e foarte dificil dacă reușești să te concentrezi și să îți dozezi timpul de lucru corect.
» Dacă ai avea posibilitatea, ai alege să urmezi o altă facultate? Consideri că ai făcut alegerea corectă alegând această facultate?
Cu siguranță aș alege această facultate din nou și din nou. Am găsit aici o multitudine de persoane cu un caracter distins, de la care am avut de învățat, oameni de prestigiu care au o carieră remarcabilă în spate, care mă inspiră și mă motivează să ajung acolo unde îmi doresc.
» Cum au decurs cursurile pe perioada pandemiei? Ai întâmpinat dificultăți până în momentul actual?
Pentru mine facultatea online din perioada pandemiei a fost destul de dificilă. Concentrarea mea la cursuri era din ce în ce mai diminuată, calitatea informației parcă se pierde atunci când ești doar tu în fața unui ecran, astfel și examenele mi s-au părut mai complicate, plus că îmi lipsea mult interacțiunea și socializarea cu alte persoane. Acum că m-am întors la facultate în varianta clasică, fizic, parcă anul trecut în format online nici n-a existat. Parcă a fost doar o pauză și acum am reluat povestea. Pentru mine școala online nu e „școală”.
» Și nu în cele din urmă, te-aș ruga să ne spui ce sfaturi ai pentru cei care vor sa urmeze această facultate?
Să credeți în voi, astfel o să puteți depăși orice obstacol. Și să nu uitați niciodată scopul pentru care ați ales să faceți asta, în acest mod sunt convinsă că n-o să renunțați niciodată. Nu te compara cu nimeni altcineva din lume, dacă simți că te atrage acest domeniu, cu toate că nu o să fie simplu, o să fie un parcurs frumos, și indiferent de rezultat, o să te dezvolți pe tine ca și persoană mai mult decât crezi. Caracterul tău cred că valorează mai mult decât orice.
De asemenea, echipa noastră a mai pregătit și alte interviuri cu diferiți studenți din cadrul altor facultăți pentru a-i ajuta pe absolvenții de liceu care încă nu s-au decis ce vor studia în continuare:
- https://pov21.ro/2021/07/16/cum-iti-dai-seama-ca-facultatea-de-filosofie-este-pentru-tine-interviu-cu-alexandru-cojocariu-student/
- https://pov21.ro/2021/08/04/afla-daca-facultatea-de-arhitectura-si-urbanism-este-pentru-tine-interviu-cu-tudoran-bianca-andreea-studenta/
- https://pov21.ro/2021/08/03/facultatea-de-psihologie-si-stiinte-ale-educatiei-ce-presupune-a-fi-student-la-aceasta-facultate/
- https://pov21.ro/2021/04/12/cum-arata-viata-de-student-la-facultatea-de-matematica-si-informatica/
- https://pov21.ro/2021/04/05/ce-ar-trebui-sa-stii-inainte-sa-dai-la-facultatea-de-medicina/