Recenzie seria Bridgerton de Julia Quinn – povești savuroase și temperamente vulcanice

Seria Bridgerton – Opt frați, numiți alfabetic. Se ceartă, glumesc, dar se iubesc cu înverșunare. Povești încărcate de umor, pasiune și temperamente puternice, o familie numeroasă înconjurată de dragoste, prietenie și devotament. 

De la lansarea miniseriei „Bridgerton” pe Netflix, aceasta s-a transformat într-un adevărat fenomen, devenind cel mai urmărit serial de pe platforma de streaming, cu peste 82 de milioane de vizionări. Și, totuși, cum anume a reușit un serial făcut după o carte de dragoste să devină favoritul publicului în mai puțin de două luni de la lansare?

Simplu. Noutatea, decorurile luxoase, actorii fermecători și apetența oamenilor pentru povești frumoase într-o perioadă în care veștile proaste păreau să copleșească ecranele au făcut din Bridgerton un succes instant în peste 83 de țări.

Cu siguranță că Julia Quinn, autoarea celor opt cărți din seria „Bridgerton”, nu și-a imaginat niciodată că romanele ei vor ajunge să fie ecranizate, dar, deși scrise acum 21 de ani și amplasate în perioada Regenței, romanele cunoscutei autoare prezintă atitudini și comportamente avangardiste nu doar pentru anii 1800, dar unele chiar și pentru anii 2000: parenting cu blândețe, femei puternice, bărbați care nu ezită să-și arate latura sensibilă.

Cum am ajuns să mă îndrăgostesc de aceste cărți

Întâlnirea mea cu seria de cărți a Juliei Quinn a avut loc cândva în luna ianuarie a anului trecut. După ce am vizionat dintr-o suflare primul sezon al serialului, am rămas literalmente îndrăgostită de poveste, așa că a trebuit să fac un „research” imediat pentru a afla cât mai multe. 

Îmi place să citesc aproape orice gen de carte, însă trebuie să recunosc că romanele de dragoste sunt printre favoritele mele. Cum vă spusesem mai devreme, după vizionarea serialului mi-am comandat cât mai repede posibil seria de cărți. 

Odată ajuns coletul, mi-am spus să mai aștept și să le citesc când voi avea mai mult timp pentru a mă bucura pe deplin de ele. Și uite așa se face că am început să le citesc doar la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Am să recunosc, au fost o tentație continuă, însă, spre surprinderea mea, am rezistat eroic pe frontul curiozități.

A trecut multă vreme de la ultima ficțiune historical romance. Uitasem cât de pline de vervă, de bucurie, de muzică și de bârfe sunt aceste cărți. Nu sunt lecturi solicitante, dar sunt animate, pline de viață, de umor și de farmecul unor vremi de mult apuse.

Despre seria de cărți

„Eu și ducele” este volumul care ne introduce în minunatul univers Bridgerton. Am primit o „invitație” specială pentru a mă alătura lumii bune, în săli de bal animate de ținute atent alese, dar și de intrigi siropoase și confesiuni punctate de sinceritate sau momente de vulnerabilitate.

Acțiunea întregii serii se desfășoară între anii 1813-1827 și prezintă pe rând povestea fraților Bridgerton, numiți în ordine alfabetică: Anthony, Benedict, Colin, Daphne, Eloise, Francesca, Gregory și Hyacinth.

Toți cei opt frați ai familiei Bridgerton au, însă, romanul lor. Astfel îi vei descoperi: pe Anthony, cel mai mare dintre frați în „Vicontele care mă iubea”, pe Benedict în „Propunerea unui gentleman”, viața lui Colin se desfășoară în „Seducătorul domn Bridgerton”, despre viața intensă a lui Daphne în „Eu și ducele”, feminista Eloise este eroina romanului „În căutarea unui soț”, povestea de iubire a Francescăi o vei descoperi în „Păcătosul conte Kilmartin”, Gregory apare în „Fii a mea, Lady Lucinda”, iar Hyacinth este personaj principal în romanul „Sărutul lui”

  1. Eu și Ducele (The Duke and I)

Prima carte care deschide seria de opt volume este intitulată „Eu și ducele” (The Duke and I) și stă la baza primului sezon Bridgerton, ce prezintă povestea de dragoste dintre Daphne Bridgerton și Simon Basset, duce de Hastings. Aceștia au pus la cale un plan în care se prefac că își fac curte. Astfel, Daphne atrage atenția domnilor, iar ducele scapă de mamele care vor să-i prezinte fiicele spre măritiș. Însă cei doi cad în propria capcană și se îndrăgostesc nebunește unul de altul.

2. Vicontele care mă iubea (The Viscount Who Loved Me)

Al doilea volum publicat de Quinn îl urmărește pe Anthony, cel mai mare frate Bridgerton, un burlac convins, despre care Lady Whistledown scrie că nu are niciun plan de însurătoare. Autoarea se înșală, însă, de această dată, deoarece Anthony nu numai că are intenții serioase, dar chiar și-a ales o soție. În calea dragostei sale stă, însă, sora mai mare a miresei, Kate Sheffield, cea mai băgăreață femeie din Londra. Convinsă că Anthony nu este potrivit pentru sora sa, Kate face tot ce îi stă în putință să îi despartă, însă lucrurile iau rapid o întorsătură neașteptată.

3. Propunerea unui gentleman (An Offer from a Gentleman)

Sophie Beckett este fiica unui nobil, însă mama sa vitregă o tratează ca pe o servitoare. Nu visează să ajungă la balul mascat organizat de familia Bridgerton, însă când se întâmplă asta și ajunge în brațele lui Benedict, se simte ca o regină. La miezul nopții, însă, Sophie se reîntoarce la viața ei normală, dar Benedict rămâne vrăjit de ea și începe să o caute. Oare când va afla că femeia pe care o iubește este săracă, va simți același lucru?

4. Seducătorul domn Bridgerton (Romancing Mr. Bridgerton)

Dacă ai văzut serialul Bridgerton, știi deja că Penelope Featherington a fost întotdeauna îndrăgostită de Colin. Și-a petrecut toată adolescența urmărindu-l și crezând că îl cunoaște, însă un secret o tulbură cumplit. Când Colin revine dintr-o călătorie în străinătate, lucrurile nu mai sunt deloc cum le lăsase, iar Penelope nu i se mai pare doar cea mai bună prietenă a surorii sale. Află, însă, că și ea are secrete, iar fericirea veșnică nu mai pare o certitudine.

5. În căutarea unui soț (To Sir Phillip, With Love)

În primul sezon din Bridgerton ai văzut că Eloise este interesată de o carieră academică și nu are niciun gând să devină soție. Îl cunoaște, însă, pe Sir Philip și începe să se gândească dacă nu cumva el este jumătatea ei. Deși acesta este departe de bărbatul perfect, o face să uite de toate, atunci când îi zâmbește. Rămâne de văzut dacă Eloise va trece peste rațiune sau își va relua planurile academice.

6. Păcătosul conte Kilmartin (When He Was Wicked)

În primul volum, Francesca este doar o copilă, însă la al șaselea devine deja o adolescentă pregătită de prima iubire. Michael Stirling este un desfrânat și toată Londra îl cunoaște, însă Francesca îl face să uite de toate obiceiurile sale scandaloase. Nu poate ajunge, însă, la ea atât de repede cum și-ar fi dorit, deoarece este logodnica vărului său. Când el devine un tânăr nobil, iar ea devine liberă, Francesca nu vede în Michael decât un prieten. Lucrurile se schimbă, însă, într-o noapte, când pasiunea se dovedește mai puternică decât rațiunea.

7. Fii a mea, Lady Lucinda (On the Way to the Wedding)

A venit rândul lui Gregory Bridgerton să aibă parte de iubire. Este cel mai romantic dintre frații săi și crede cu tărie că, în momentul în care o va cunoaște pe femeia vieții sale, va ști cine este. Gregory se îndrăgostește de Miss Hermione Watson, care, însă, este îndrăgostită de altcineva. Lady Lucinda este cea mai bună prietenă a lui Hermione și, pentru a o scăpa de o căsnicie nefericită, îi propune lui Gregory să îl ajute să o cucerească. Bineînțeles, nici de această dată lucrurile nu merg conform planului, dar s-ar putea să iasă mai bine.

8. Sărutul lui (It’s in his kiss)

Hyacinth a crescut și ea și este pregătită să își întâlnească dragostea. Gareth este tânărul care îi apare în cale, însă relația lor nu este deloc una ușoară. În ciuda provocărilor pe care și le lansează unul altuia, își dau seama că s-ar putea să aibă, totuși, ceva în comun.

Despre Julia Quinn

Cele opt cărți din seria „Bridgerton” au fost scrise între 2000 și 2006, iar autoarea lor a devenit rapid una dintre cele mai populare scriitoare romantice ale generației sale. Mulți au numit-o „Jane Austen contemporană”. Deși acțiunea romanelor din seria „Bridgerton” are loc în Londra, Quinn este o scriitoare americană, ce a absolvit de la Universitatea Harvard și a urmat, pentru o scurtă perioadă de timp, cursuri medicale la Yale. Dragostea pentru scris a făcut-o, însă, să renunțe și să urmeze o carieră literară. 

Julia Quinn este o autoare prolifică de romane de dragoste. Cu o diplomă în istoria artei și cu studii incipiente de medicină, Julia Quinn a ales o carieră în domeniul literaturii după ce drepturile pentru primele ei două cărți s-au vândut la o licitație, lucru neobișnuit pentru o scriitoare de romane de dragoste. Julia Quinn a continuat să scrie și cărțile ei au devenit bestsellere, autoarea fiind prezentă în topurile New York Times de șaisprezece ori.

A câștigat de trei ori cea mai mare distincție pentru autorii de romane de dragoste, RITA Award, și a fost inclusă în Romance Writers of America Hall of Fame. Una dintre cărțile din seria Bridgerton, To Sir Phillip, With Love a primit în 2005 o recenzie din partea Publishers Weekly și, ulterior, aceeași publicație a declarat-o una dintre cele mai bune șase romane de consum din anul respectiv.

Despre serial

Primul sezon al serialului are opt episoade și se concentrează pe povestea de dragoste dintre Daphne Bridgerton și Simon Basset, Duce de Hastings. Narațiunea o face Lady Whistledown, o jurnalistă anonimă, pe care internauții au comparat-o cu o altă povestitoare celebră – Gossip Girl.  

Din fericire pentru toți fanii acestui serial, sezonul cu numărul doi a fost confirmat și ar trebui să apară spre finele acestui an. Sezonul se va concentra pe povestea de dragoste a vicontelui Anthony Bridgerton, interpretat de Jonathan Bailey

Abia aștept următorul sezon, deoarece, dintre toți frații, povestea lui Anthony a fost preferata mea. 

Citind această serie mi-am adus aminte de motivul pentru care eu iubeam cărțile astea: starea de bine. Nici nu știu cum să vă spun despre starea de bine pe care mi-a lăsat-o, despre zâmbetele care mi-au înflorit tot timpul pe față, despre pasiunea și naivitatea cu care m-am aruncat în această cursă.

Fără să fie cărți solicitante, cu nu știu ce subiecte abordate sau răsturnări de situație total imprevizibile, cărțile astea te binedispun, te deconectează și te aruncă în mijlocul sălilor de bal. Nu trăiești doar luxul lor, trăiești convenționalitățile impuse de societate, restricțiile dictate de nume sau de familie. Cred că suntem toate atrase de rochiile cu fuste vaporoase, corsete care subțiază talia și coafuri impunătoare. Bine, până la proba îmbrăcării lor. Dar am fi dispuse să acceptăm tot setul de reguli care vine la pachet cu rochia?

Câteva citate care mi-au plăcut

  • „Trebuie să trăiești fiecare oră ca și cum ar fi ultima, spuse ea, și fiecare zi ca și cum ai fi nemuritor.” – Kate Sheffield
  • „Bărbații sunt ca și oile. Unde merge unul restul îl vor urma în curând.” – Lady Whistledown
  • „Știai că întotdeauna am bănuit că bărbații sunt niște idioți”, a spus Daphne, „dar nu am fost niciodată pozitivă până astăzi.” – Daphne Bridgerton
  • „Gura lui a capturat-o pe a ei, încercând să-i arate cu sărutul lui ceea ce încă învăța să exprime în cuvinte. El o iubea. El o venera. Ar merge prin foc pentru ea.” – Julia Quinn
  • „Te iubesc cu tot ceea ce sunt, cu tot ceea ce am fost și cu tot ceea ce sper să fiu. Te iubesc cu trecutul meu și te iubesc pentru viitorul meu. Te iubesc pentru copiii pe care îi vom avea și pentru anii pe care îi vom avea împreună. Te iubesc pentru fiecare dintre zâmbetele mele și chiar mai mult, pentru fiecare dintre zâmbetele tale.” – Colin Bridgerton
Bota Andreea Diana
Bota Andreea Diana
A absolvit Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu" Bistrița, specializarea Filologie intesiv engleză. În prezent este studentă a Facultății de Litere din cadrul Universitatății Babes - Bolyai, specializarea Limbi Moderne Aplicate (engleză - franceză). Este pasionată de literatură, lingvistică, muzică și dans. Este o persoană sociabilă, extrovertită, activă, tenace, ambițioasă și muncitoare, iar prin implicarea sa în acest ONG își dorește să susțină și să facă auzite punctele de vedere ale tinerilor din secolul XXI.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare