Te pasionează fotografia și vrei să știi mai multe despre ea? Interviu cu Sorina Mihaela Teiușanu, despre arta fotografiei

Fiecare dintre noi facem ceva ce ne place, ceva ce ne aduce un zâmbet pe buze și ne face să trăim cât mai intens clipa. Unii dansează pe toate ritmurile posibile și imposibile, alții cântă melodii care de care mai frumoase, iar alții surprind prin fotografie aceste momente spectaculoase.
„Fotografiile fură inimile oamenilor”, așa spun legendele. Însă un fotograf dă de fapt viață amintirilor și pare a fi omul care oprește timpul. Pe mine, personal, întotdeauna m-a fascinat arta fotografiei. Chiar zilele trecute am găsit un album cu poze și în minte mi-au răsărit un amalgam de amintiri frumoase.
De asemenea, apreciez foarte mult și munca depusă de un fotograf. Fotograful este un artist, atent la cele mai mici detalii, la peisaje, la postura celui ce pozează și la câte și mai câte.
Așa că, în acest articol vă voi prezenta viața unui fotograf, viața unui artist până la urmă, Sorina Mihaela Teiușanu, o tânără frumoasă și extrem de talentată, la început de drum, care va împărtăși câteva aspecte din viața ei de fotograf și va ajuta poate cu mici sfaturi iubitorii de fotografie.
1. Bună! Țin tare mult să îți mulțumesc că ai rupt din timpul tău să-mi răspunzi la câteva întrebări legate de viața ta ca fotograf! Spune-mi cum a început totul, cum a prins rădăcini această pasiune?
Bună, Ana, mulțumesc foarte mult pentru ocazia pe care mi-o oferi să vorbesc despre lucrurile dragi mie.
Sincer, nu știu dacă pot repera momentul în care am știu că sunt pasionată de fotografie, dar știu să-ți povestesc cum a început totul. Am avut mereu dorința și speranța că îmi voi achiziționa un aparat de fotografiat pentru a surprinde lucruri care îmi ieșeau în evidență, momente și oameni. Pe vremea aceea, telefoanele nu aveau mai nimic altceva în afară de butoane și, de aici, necesitatea unui aparat foto era evidentă. La o zi de naștere am primit un aparat foto mic, digital cu care am încercat eu să surprind câte ceva, dar nu a fost „dragoste la prima vedere”, așa cum sperasem să fie.
Din primul meu salariu, însă, am decis să-mi achiziționez primul aparat profesional entry-level, un DSLR micuț, pe care îl dețin și astăzi în amintirea debutului meu către această pasiune. Lucrurile nu au fost atât de simple la început. Ce am aflat pe pielea mea a fost că, atunci când ești începător, nu trebuie să te compari cu altcineva și, cu atât mai puțin cu oameni care nu mai sunt începători si ale căror creații depășesc cu mult acest nivel.
Un an întreg am ținut aparatul pe raft și doar l-am șters de praf, asta până într-o zi în care am început să îl iau în călătorii și să fac fotografii pentru mine, fotografii pe care nu le-am arătat nimănui, dar care mi-au adus plăcerea fotografiatului, evoluția și dorința să continui.
2. Ai fost susținută de către familie, prieteni să urmezi acest drum?
Da, întotdeauna. Cumva, datorită lor am continuat. Actual sunt cursanta unui curs de fotografie la care m-am înrolat doar datorită sfaturilor înțelepte ale unei persoane foarte dragi mie.
3. Ești hotărâtă să faci mai departe ceea ce îți place? Vreau să spun, te vezi făcând fotografie și peste 20 de ani?
Cu siguranță, da! Fie că va fi tot sub formă de pasiune, așa cum s-a născut, sau o voi duce la rangul de fotografie care să încânte sufletele și altor oameni, voi continua să fotografiez și să-mi țin aparatul foto pe lista lucrurilor de luat cu mine, oriunde aș merge.
4. Ai avut momente în care ai fost descurajată, momente de cădere, să le spun așa? Cum ai trecut peste?
Nu cred că a fost cazul. Cred că cel mai descurajant moment a fost achiziția DSLR-ului, despre care spuneam că l-am ținut pe raft o perioada bună de timp. Dar, tocmai în acest timp mi-am dat răgaz și timp de gândit și am realizat singură că lucrul acesta s-a născut din pasiune și că, dacă nu abordez totul treptat și cu răbdare, voi ajunge să nu evoluez niciodată deoarece targetul setat de mine pe atunci era iluzoriu și lipsa de încredere și experiența nu mă ajută nicicum. Din momentul în care am realizat asta, am făcut fotografie pentru mine. Acum cred că sunt pregătită să fac și pentru ceilalți.
5. De ce aparatură ai nevoie pentru niște poze perfecte?
Fotografia perfectă transmite emoție și nici cea mai scumpă cameră foto alături de cele mai profi accesorii nu vor asigura asta.
Pentru ca o fotografie să fie perfectă este nevoie de ochi buni în spatele aparatului foto, de un subiect solid și de emoție. Aici, compoziția și setările se pot învăța pe parcurs, dar nimic nu va detrona o fotografie care conține emoție, emoție care ar putea fi surprinsă chiar și de camera telefonului mobil…
6. Ce îţi place cel mai mult să fotografiezi?
Îmi place să spun că fotografiez „tot ceea ce-mi văd ochii”, nu am o preferință anume în materie de genuri fotografice. Fotografiez tot ce mi se pare fotogenic, candid, spontan. Caut mereu ca fotografiile mele să fie simple, curate și cu un subiect evident care să transmită emoție.
7. Ce sfaturi ai avea pentru cei care sunt pasionați de fotografie și au poate visuri mărețe legate de aceasta?
Să încerce, să greșească și să o ia de la capăt. Să caute surse de inspirație în tot ce îi înconjoară și să nu-și lase niciodată aparatul foto acasă. Un fotograf priceput va face întotdeauna fotografii excepționale din cele mai simple locuri și momente. Nu trebuie să cauți locul perfect ca să obții o fotografie perfectă, ci doar să iei un loc și să-l pui în valoare într-atât de bine, încât să iasă o fotografie perfectă!
Mulțumesc mult, Ana, pentru ocazia de a-mi împărtăși pasiunea cu voi și sper și am încredere că vor fi oameni care vor găsi utile experiențele mele de până acum și vor îndrăzni să încerce!

Sursă foto: Instagram

Tudoran Ana Maria
Tudoran Ana Maria
Bună! Dacă ai ajuns aici, înseamnă că apreciezi munca depusă de mine și vrei să mă cunoști așa că-ți mulțumesc. Sunt o fire ambițioasă, lupt să-mi îndeplinesc dorințele, prietenoasă și plină de energie. Am făcut dansuri timp de câțiva ani, iar noua mea ocupație este scrisul, dar și cititul și călătoria. De asemenea, pot spune că am găsit oameni foarte tari prin intermediul redacției POV21 și vă îndemn și pe voi să vă alăturați acesteia, dacă aveți aceeași poftă de a scrie ca și mine.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare