AIESEC, organizația care le dă ocazia tinerilor să se dezvolte prin intermediul exchange-urilor!

AIESEC este una dintre cele mai mari organizații globale de tineri care are ca scop facilitarea exchange-urilor internaționale. Este non-politică, non-profit și are la conducere o serie de studenți și recent absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior.

AIESEC a fost înființat în 1948 în 7 tări din Europa de Jean Choplin (Franța), Bengt Sjøstrand (Suedia) și Dr. Albert Kaltenthaler (Germania). 65 de ani mai târziu, organizația este prezentă în 126 de țări și teritorii. În România a fost înființată în anul 1990 și are la momentul actual filiale în toată țara.

Din 1948 și până în prezent, peste 1,000,000 de tineri au trăit experiența AIESEC. Impactul organizației poate fi văzut prin intermediul alumnilor AIESEC, care în prezent reprezintă companii, ONG-uri și lideri mondiali, precum Laureatul Premiului Nobel, Martti Atisaari din Finlanda.

Cătălina Rusu, membru PR, împreuna cu Ștefania Melinte, ne-au oferit mai multe informații cu privire la organizarea din cadrul AIESEC și detalii despre organizație.

Unde are AIESEC filiale în România și de ce departamente/comisii dispun acestea?

AIESEC aș putea spune că este o organizație cu multă experiență în România. AIESEC România s-a format în 1990 și la momentul actual este prezent în 13 orașe din țară. Avem în Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Iași, Suceava, Oradea, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Brașov, Galați și două filiale în București.

În principiu, suntem împărțiți pe două tipuri mari de departamente: cele de front-office si cele de back-office. Cele de front se ocupă de ce numim noi „operations”, sunt departamentele care iau contact direct cu persoanele din afara organizației, iar cele de back-office sunt responsabile de munca din „spatele cortinei”. Numărul departamentelor, tipul și modul de organizare diferă de la un oraș la altul, dar în AIESEC toată lumea găsește un departament unde calitățile sale să se potrivească. Le-aș putea enumera pe cele din AIESEC în Cluj-Napoca pentru a putea înțelege că îți poți găsi ușor locul tău în organizație. În AIESEC în Cluj-Napoca există următoarele departamente: Marketing, Finance&Legality, Outgoing Global Experience (include voluntariatele și internship-urile), Incoming Internships, Incoming Global Volunteer și Talent Management (departamentul de resurse umane).

Ce oportunități au tinerii care aleg să facă parte din această organizație?

Dacă aleg să facă parte din organizație, eu cred că sunt nelimitate! În primul rând, AIESEC în general e un safe space. Oamenii peste care am dat și cei cu care lucrez sunt mereu primitori, te fac să te simți inclus și îți oferă șansa să experimentezi cât mai multe în organizație. AIESEC este locul perfect dacă ești în perioada în care încerci să faci networking și să cunoști oameni atât din domeniul tău de activitate, cât și din alte domenii. Și nu doar îi cunoști, formezi cu aceștia și relații de prietenie, colaborare, iubire. Who knows? La acest lucru pot adăuga că ai șansa de a socializa cu rețeaua de alumni ai AIESEC, foști membri ai organizației care îți oferă ajutorul la nevoie sau te sfătuiesc.

Pe lângă asta, înveți niște lucruri care pe bune că le folosești pe viitor. Sună foarte clișeic, dar situațiile în care ești pus în organizație le întâlnești cu siguranță la un loc de muncă. În AIESEC îți dezvolți atât partea de hard skills, cât și cea de soft skills, care din punctul meu de vedere este mai importantă și mai utilă pe termen lung. Cred că printre cele mai importante skill-uri pe care le-am dobândit aici sunt gândirea critică, time management, cum să fiu propriul meu lider, cum să comunic clar mesajul pe care vreau să îl transmit și lista poate continua. La toate acestea aș adăuga că le dezvolți într-un spațiu unde ești încurajat să ieși din zona de confort dar, totodată, îți sunt respectate barierele, unde ești ajutat atunci când te afli în dificultate și motivat constat de oamenii care te înconjoară.

Cum facilitează mai exact AIESEC aceste exchange-uri internaționale?

AIESEC își dorește să dezvolte în tineri spiritul de lider și să îi facă să își atingă potențialul maxim, iar acest lucru se poate întâmpla cel mai bine punându-i într-o situație provocatoare, cum ar fi plecatul din țară și descoperirea unei noi culturi. Iar pentru a ajunge să faci parte dintr-un exchange trebuie să urmezi niște pași simpli.

În primul rând, te înscrii pe platforma noastră, aiesec.org. Apoi te contactează cineva din organizație ca să te ajute să îți alegi un program de voluntariat sau internship potrivit, pentru că sunt foarte, foarte multe și în foarte multe locații. După ce îți alegi oportunitatea potrivită, în funcție de dorințele tale, skill-urile pe care le ai și țara unde ai vrea să pleci, treci prin proces foarte repede și ușor, după care trebuie numai să te duci în proiect!

De ce ar alege un tânăr să facă parte din această organizație?

Sunt atâtea motive pentru care ar trebui măcar să încercați să fiți în AIESEC. Aș începe cu cel mai important din punctul meu de vedere, acela că AIESEC are o cultură organizațională atât de puternică și de welcoming cu toată lumea, încât te face să te întrebi „oare eu de ce nu am auzit de ei mai repede?”. Ar trebui să intri în AIESEC pentru că e locul perfect unde poți îți dezvolți skill-uri deja existente sau să dobândești unele noi. AIESEC ajută toți membrii să își dezvolte skill-uri de leadership, în funcție de nevoile fiecăruia și de poziția pe care o au în organizație și prin metodele create și perfecționate în cei mulți ani de când există, poți vedea de la o lună la alta cum evoluezi și cum te descoperi pe tine. Lista motivelor pentru care ar trebui să aplici în AIESEC ar putea continua cu multe alte bullet points, dar aș vrea să o închei cu un singur motiv care să te facă să vii în AIESEC: dacă simți că vrei să evoluezi într-un spațiu safe, AIESEC e organizația din care ar trebui să faci parte.

Ghinea Mădălina
Ghinea Mădălina
Redactor al Revistei POV21 și membru activ din ianuarie 2021. Plină de ambiții și idealistă convinsă, scriu constant despre altceva, dar întotdeauna despre evoluție. Descoperă mai multe în celelalte articole semnate de mine!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare