Investiție multă, rezultate zero: De ce criticăm fotbalul și fotbaliștii?

Investiție multă, rezultate zero: De ce criticăm fotbalul și fotbaliștii? În problematica teoretică românească, suntem buni la câteva lucruri „sfinte”. Fotbal, religie și politică. Cred că ar fi corect să abordez, după câte știu, văd și simt, problema fotbalului românesc actual. În cazul în care susțineți că nu sunt specialist, fotbalist, om de sport (implicat direct), investitor etc, aveți dreptate. Sunt doar un suporter dezamăgit și chiar întristat de situația în care fotbalul, sportul Rege, a ajuns în România.
Ca să nu o lungesc cu introduceri pompoase, vă spun din start că după meciurile din Conference League, o ligă de fotbal european de mâna a treia, în care echipele românești au făcut un mare fâs, am rămas cu un gust amar. Cele trei echipe ce ne reprezentau în competiție au luat-o în freză scurt și pe doi de la echipe din țări fără tradiție în fotbal… Sau cel puțin nu știam noi de ele.

În fotbal se investește extrem de mult, chiar și la noi în țară. Chiar dacă rezultatele nu arată acest lucru, sportivii sunt plătiți decent, unii fac cefe late prin birouri și alții se îmbogățesc rapid din fotbal. Uităm de blaturi, minciuni, scandaluri de fațadă și clinciuri la TV. Așa cum am văzut, pe față erau dușmani, pe la spate ciocneau un pahar meritat de șpriț

În fotbal se investesc, la ora actuală, o grămadă de bani. De ce spun asta? Pentru că în 2020, bugetul lunar salarial de la trei echipe de fotbal din Liga 1 pentru jucătorii lor bate în jurul unui milion de euro. Da, da, un milion de euro pentru salarii, lunar, și-s doar trei echipe. Nu uităm că încă avem jucători ce încasează lună de lună câte 25.000-30.000 de euro. Pentru ce?
Sunt curios pentru ce iau jucătorii ăștia atâția bani, din moment ce nu au vreun rezultat notabil sau nu se evidențiază vreo evoluție în fotbal. Avem același stil de lungă și pe a doua, când o prinzi îi dai bufa, iar tactica în teren ne omoară cu desăvârșire. Ne-au făcut mucii cravată echipa care au apărut de câțiva ani pe „piață” și au arătat că fotbalul profesionist de la noi e o mare cacealma. Nicio echipă nu are un buget de sub 3.5 milioane de euro. Bugetul mediu din Liga 1 bate puțin spre 3.7 milioane de euro. Iar în teren arătăm a 3.5 milioane de lei vechi.
Toată lumea vorbește despre susținerea sportului, atât morală cât și financiară, în România. Dar cum să mai pui suflet ca suporter dacă un jucător plătit lunar cu un cumul a 80 de salarii ale unui simplu angajat nu te reprezintă, merge pe teren mai mult decât aleargă și la conferința de presă e tot cu nasul pe sus? Cum să mai crezi că Generația de Aur renaște prin tinerii de la U21 când nu sunt lăsați să participe la Olimpiadă de către cluburi? Cum să nu vezi elefantul din cameră?
Nu are nimeni o problemă personală cu ei, sper. Doar că toți avem așteptări, avem un vis, un ideal. Altfel sportul ăsta nu ar fi iubit și nu ar mai avea rating pe TV sau pe ziarele de sport. Ăsta rupe gura târgului mereu, iar din 10 știri, una este pozitivă. În rest se prezintă eșecul, decăderea, involuția. Bașca se mai și desființează echipe și vin altele noi, insuflate strict politic și discreționar, din pixul mai marilor noștri.
Domnilor, dacă vreți să credem în fotbalul vostru și să ne dedicăm vouă întru totul, faceți ceva, pentru că rezultatele astea de zero barat nu atrag nici sponsori, nici suporteri și nici juniori care să ducă mai departe tradiția din fotbalul românesc.
Cristian-Raul Peterlin
Cristian-Raul Peterlinhttps://jurnalcotidian501195846.wordpress.com/
Peterlin Cristian-Raul are 18 ani, studiază la Colegiul Național „Andrei Mureşanu” elev în clasa a XII-a, profil filologie. Este pasionat de teatru şi de misterele istoriei. Apreciază arta și filmele vechi.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare