Într-o Românie adormită, femeile sunt victimele misoginismului!

Da, o Românie adormită, pentru că-n timp ce o parte din femeile care își fac curaj să se afirme, cerând ajutor. Altele rămân tăcute, pentru că strigătul lor a fost auzit și ignorat cu succes de prea multe ori! Într-o țară ca a noastră, drepturile femeilor sunt îngropate-n cenușă, în timp ce misoginii se răspândesc la fiecare colț de stradă!

 

Și nu, nu-i nevoie să fii protagonistul știrilor de la ora 19:00 ca să ne dăm seama că ești unul dintre ei!

 

Te vedem atât la orele de vârf ale zilei, când aglomerația acaparează centrul, cât și-n serile târzii când noi, femeile, suntem nevoite să fugim spre casă. Pentru că fluieratul tău e primul semn al unei urmăriri ca-n filme! Te vedem de fiecare dată când, încercând să ocupăm postul mult dorit, ne înjosești cu zâmbetul pe buze, oferindu-ne un sfert din salariul pe care ar fi trebuit să-l primim! Te vedem în cluburi, cafenele sau restaurante, când, încercând să pari un gentleman, îți furișezi mâna pe talia, piciorul sau sub brațele noastre.

 

Da, te vedem, te simțim și te auzim atunci când spui că-i vina noastră, pentru că noi am ales fusta neagră din dulap, în loc să ne luăm salopeta de iarnă!

 

Încă din liceu ne-a fost dat să vedem cum femeile sunt învinovățite și mustrate pentru c-au îndrăznit să-și lase o parte a pielii neacoperită! Mentalitățile colegilor noștri se formau după modelul unora din „domnii” care se aflau la catedră și care, atunci când o voce feminină îndrăznea să răspundă, era numită drept „o simplă nefericită”. Așa începea, practic, o zi de tortură psihică, care deseori ajungea să aibă consecințe grave pentru fetele din țara noastră, care aveau impresia că libertatea-i și pentru ele.

 

Oh, dar cum am îndrăznit să credem că-n secolul douăzeci și unu ne puteam permite luxul de a ne exprima liber? Tu, ca femeie, trebuie doar să-ți muști limba și să înduri agresiunile, căci oricum va trece totul printr-o sărbătoare precum Valentine’s Day, Dragobete sau 8 Martie, când misoginismul va încerca să-și împacheteze rahatul în cele mai frumoase și prețioase cadouri!

 

Dar, dragilor, rănile de pe corp se cicatrizează, la fel și cele din suflet!

 

Așa că hai să luăm atitudine schimbând comportamentul și mentalitatea pătată a celor din jurul nostru! Nu doar femeile trebuie să ia inițiativă în fața misoginismului existent, ci și tu, ca bărbat, trebuie să te autosesizezi atunci când știi că vecina de la doi e victima unor abuzuri! Statisticile ne arată că una din trei femei e agresată fizic, la nivel global, iar noi încă închidem ochii? Ce așteptăm? Victima putea să fie chiar prietena, sora sau mama ta, trezește-te!

 

Nu vă lasați călcate în picioare în singura viață pe care o aveți, iar atunci când aveți nevoie de ajutor, semnalați! Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziție o linie specială pentru a semnala orice tip de abuz.

Pentru mai multe detalii, te invit să dai click aici.

Autor: Lorena Miterici

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare