Alexandra Măceșanu și Sarah Everard: De ce în România nu se poate?

Când se va opri ciclul datului din umeri?

Au trecut aproape doi ani de la cazurile din Caracal. Ce măsuri preventive au fost luate pentru a se îmbunătăți siguranța populației? Dacă cineva știe ceva, să spună acum sau să tacă pe veci. Nu de-alta, dar, din câte știu, tragediile românești sfârșesc mereu prin a fi uitate. Măcar să ne amintim, dacă n-avem chef să acționăm în vreun fel.

De ce să înveți din greșeli, când poți să te prefaci că acestea nu există?

Într-adevăr, e ușor să ignori când crezi că nu ești afectat. Totuși, mie parcă mi se face ciudă când văd cum o altă țară gestionează un caz asemănător mult mai eficient și responsabil. Acest caz din străinătate la care mă refer este cel al doamnei Sarah Everard, o londoneză de 33 de ani.

În cursul unei singure săptămâni, cazul ei a fost rezolvat. În cursul a doi ani, cazul Alexandrei Măceșanu rămâne o enigmă până și pentru Wikipedia. Cea românească o prezintă drept ucidere, cea străină drept răpire. Nu-s nici medic legist, nici judecător, dar, în umila mea opinie, cred că răpirea și uciderea sunt niște chestii destul de diferite… De ce par mai certe teoriile conspiraționiste de pe 4chan decât un caz care a făcut vâlvă în toată țara? Care-i adevărul?

Hai să comparăm, fugitiv, acțiunile autorităților.

Alexandra Măceșanu a sunat de mai multe ori Poliția, de fiecare dată sfârșind ignorată. În Marea Britanie, Poliția a făcut dispariția doamnei Everard cunoscută public și a căutat dovezi în aproximativ 750 de case. I-au găsit rămășițele în timp util și ucigașul, de asemenea. Uau, incredibil. Deci asta înseamnă să-ți faci treaba?

Repede, adu albumul de familie. Mai știi ce se întâmpla pe vremea aia?

Toată lumea vorbea. Unii plângeau, alții inventau scenarii posibile, alții dădeau vina pe Alexandra… Însă niciuna din aceste acțiuni nu a avut în vedere prevenția sau găsirea vreunei soluții. Singurul lucru pe care l-au învățat românii a fost că „aia e”, au dat din umeri și și-au văzut mai departe de viață. Mai mult decât atât, când tristețea era în plină floare, o nouă persoană a profitat de ea pentru a se alătura politicii.

Ce fac englezii acum? Păi, momentan a ajuns virală o statistică potrivit căreia 97% din femeile de 18-24 de ani din Marea Britanie au fost hărțuite sexual. Soluția de moment pe care au copt-o autoritățile? Conform MyLondon, femeile au fost sfătuite să nu iasă singure din casă. Genial sfat, așa păzeau și americanii femeile în anii ’70 de Ted Bundy. Au trecut 50 de ani. Văd că păstrăm tradiția.

Diferența dintre noi și ei a fost definitivată de o postare de pe Twitter

Stuart Edwards, un om care locuiește în apropiere de locul în care a dispărut Sarah Everard, a zis ceva incredibil. A cerut sfaturi pentru bărbați: ce ar putea face pentru ca femeile să se simtă mai în siguranță?

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de The Guardian (@guardian)

Bineînțeles, postarea a fost primită cu brațele deschise. Aș vrea să menționez câteva dintre sfaturile primite:

  • „Dacă mergi în spatele unei femei, chiar și la o distanță, și este întuneric, traversează pe cealaltă parte a străzii și mergi acolo în schimb.”
  • „Condu-ți prietenii acasă, indiferent de cât de sigură consideri că este ruta.”
  • „Fii vocal dacă vezi o femeie fiind amenințată sau intimidată. Fii un aliat. Spune când un comportament este rău. Continuă să pui întrebări și să înveți. Încurajează-i pe alții să facă la fel.”

Credeai că-i doar atât? Iată că nu.

Dacă mai ții minte, am menționat puțin mai sus că Poliția sfătuise femeile să nu iasă singure din casă. Aceste cuvinte nu au fost primite prea bine de cetățenii britanici. Iar cum doar cuvintele nu sunt întotdeauna cea mai utilă armă, Boris Johnson a anunțat implementarea unor noi măsuri. Barurile și cluburile vor fi patrulate noaptea de către polițiști îmbrăcați în haine normale. Această măsură are ca scop protejarea femeilor. Mai mult de atât, potrivit The Times, guvernul va dubla un fond menit să descurajeze criminalii, oferind o luminare mai bună și mai multe camere CCTV.

România, te uiți?

Momentan, cuvântul ,,preventiv’’ există doar în dicționar. Fii tu schimbarea. Hai să fim locul 1, măcar aici.

În cazul în care ai uitat cumva povestea Alexandrei Măceșanu, sau poate vrei să ți-o reamintești, click aici.
Aderov Ruxanda-Sofia
Aderov Ruxanda-Sofia
Studentă. O încântă arta în toate formele și o pasionează impactul ei asupra societății. Refuză etichetele (cea de fană Fullmetal Alchemist și Les Miserables e singura acceptată).

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare