Cele mai noi date centralizate în platforma globală privind calitatea aerului, IQAir, arată că România s-a clasat pe locul 15 în rândul celor mai poluate țări din Europa, în 2020. La nivel mondial, capitala București a ocupat poziția 51 în acest clasament, potrivit Agerpres.
Conform statisticilor de anul trecut, calitatea aerului din marile orașe s-a îmbunătățit semnificativ datorită măsurilor luate pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-CoV 2. Comparativ cu anul 2019, s-au înregistrat îmbunătățiri ale calității aerului în orașe precum Beijing (-11%), Chicago (-13%), Delhi (-15%), Londra (-16%), Paris (-17%) şi Seul (-16 %).
La nivel mondial, doar 24 dintre cele 106 țări aflate sub monitorizare au respectat recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în privința poluării cu PM 2.5 (particule în suspensie) în 2020.
România ocupă locul 15 în rândul celor mai poluate țări din Europa
18% din orașele europene poluate cronic au încălcat, timp de 50 de zile, obiectivele zilnice ale OMS. Totodată, monitorizarea și raportarea datelor privind calitatea aerului la nivelul Europei de Nord și de Vest acoperă 818 orașe, pe când, în Europa de Sud și de Est, doar 616 orașe sunt monitorizate în această privință, potrivit Agerpres.
„În România, autorităţile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe reţele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În Bucureşti, doar una din cele 6 staţii oficiale monitorizează praful fin, şi aceea e amplasată la periferia oraşului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant”, declară Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.
Topul celor mai poluate capitale la nivel mondial realizat de raportul de specialitate mai arată că Bucureștiul ocupă poziția 15 în clasamentul celor mai poluate țări din Europa. Cea mai poluată capitală din lume este Delhi, iar în cealaltă extremă, cel mai curat aer se regăsește în insulele din mijlocul oceanului, Virgin Islands și Noua Zeelandă sau în capitalele țărilor nordice, Stockholm și Helsinki.
Comisia Europeană cere României să minimizeze emisiile industriale poluante
Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere prin care a deschis o procedură de infringement (de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) pentru conformarea cu legislaţia UE privind prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare. Comisia UE afirmă că justiţia din România nu pune în aplicare sancţiunile propuse.
România este, în acest moment, vizată de mai multe proceduri de infringement care privesc mediul. Deșeurile, apa și calitatea aerului sunt domenii în care România are o legislație care nu se conformează cu legislația Uniunii Europene, iar Comisia Europeană este nemulțumită de lipsa de acțiune. În aceste domenii au fost deja demarate proceduri de infringement.
Comisia Europeană solicitase României, în luna mai a anului 2020, ca în patru luni să ia măsuri privind calitatea aerului înconjurător și să măsoare, să informeze publicul și să raporteze „în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului”.
Dacă statul român nu comunică la timp măsurile de transpunere a dispozițiilor directivei, Comisia poate solicita Curții să aplice sancțiuni.