Cum să iei Bacul cu brio în timpul pandemiei?

Ești izolat din cauza pandemiei și nu știi ce să faci cu timpul tău? Vrei să iei Bacul cu notă mare, fără meditații? Am aici o serie de idei foarte bune, cred eu, pe care le-am aplicat și care te vor ajuta să iei o notă excelentă indiferent de profilul la care te afli.

Deci, să începem cu experiența mea personală cu privire la examenul de Bacalaureat de anul trecut.

A început carantina undeva prin martie. Presupun că toți știu asta, pentru că a fost momentul în care am început o izolare în masă.

Eu am învățat la profil de matematică-informatică și problema mea cea mai mare era matematica. Nu știam nimic din clasa a 9-a, a 10-a și aveam umbre de idei în clasele a 11-a și a 12-a. La limba română pot să spun că mă descurcam puțin, dar cred că, în martie, eram varză la subiectele 2 și 3, în sensul că nu aveam nicio cunoștință. A treia materie a fost biologia. A fost materia la care pot să spun că am repetat tot anul pentru că-mi și plăcea.

Acum că v-am lămurit cum a fost situația mea, vă voi spune și ce metode am aplicat, deși eu nu le-am respectat întotdeauna și tot a fost mai bine decât să nu fi început deloc.

  1. Organizează-te. Este super important să te organizezi. Trebuie să știi să-ți prioritizezi alegerile în funcție de timp și de importanță. Te poți uita la un film sau serial, dar dacă vrei excelență, alege să te uiți la un episod pe seară, după ce ai terminat ce ți-ai propus. Aici nu sunt multe de discutat, pentru că deja e un cliché cu privire la ideea „eat the frog” . Cu cât faci cele mai grele activități mai din timp, cu atât presiunea și stresul se vor simți mai greu și mai târziu. Ia-ți un caiet de notițe sau aplicație și împarte-ți task-urile pe etape mici, temele pe lecții. Încearcă să lucrezi cât mai puțin, constant și consistent. Te va ajuta să înveți mult mai ușor decât învățatul pe ultima sută de metri.
  2. Apucă-te cât mai devreme în zi. Dar nu e obligatoriu. În funcție de cum te simți bine. Cum spuneam și la primul punct, eat that frog. Dacă ai fi obligat ca zi de zi, pentru un an, să mănânci trei broaște, ți-aș oferi sfatul lui Mark Twain: „mănâncă de dimineață sau cât mai din timp cea mai urâtă și grețoasă broască dintre cele trei, iar apoi le mănânci și pe celelalte.” Așa e și cu obiectivele. Fă obiectivele de la cele mai grele la cele mai ușoare cât mai din timp pentru ca apoi, seara, să ai satisfacția că ai terminat ce aveai de făcut și te poți relaxa în voie, în loc să te simți stresat toată ziua și să te apuci seara, eventual ziua următoare. Primele activități din zi fă-le să fie responsabilitățile.
  3. Lasă telefonul deoparte, ori aplicațiile sociale sau de entertaining. Și mie îmi place să mă uit pe Youtube, pe Facebook sau pe Twitch, ori alții adoră Instagramul la nebunie, dar cât timp înveți, lasă-le deoparte, și dacă simți că nu poți rezista, pune-l pe silențios și du-l în altă cameră. Uită de el. Dacă ai nevoie de el să lucrezi sau să studiezi, doar dezactivează aplicațiile și notificările sau descarcă aplicații de tipul App Blocker. Eu cred că dacă nu lăsam telefonul cât mai mult deoparte, nu aș fi fost la fel de consecvent pe ceea ce aveam de făcut.
  4. Ai răbdare, împarte sarcinile în bucățele și nu te panica. Tot în primul punct spuneam acest lucru. Deci, pot confirma că organizarea este o piatră de fundație în ceea ce privește succesul în absolut orice, nu doar în studiu. Revenind, ai răbdare. Poate fi foarte stresant gândul la câte mai ai de învățat sau la câte mai ai de făcut, dar tu ia și te concentrează pe ceea faci și câte ai făcut deja, nu pe câte ai de făcut. Astfel, devine mai puțin stresant gândul la Bacalaureat dacă nu te stresezi singur. Un detaliu foarte important. Nu te panica pentru că se apropie examenul acela al maturității. Nu e atât de înfricoșător pe cât pare și dacă respecți cele de mai sus,vei vedea pe pielea ta că nu ai chiar așa mult de învățat.
  5. Fă din studiu o joacă și imersează-te în lecție. Asta este una din cele mai mari probleme ale unui student sau elev; faptul că nu face din învățare un proces activ. Aici avem două forme de învățare: învățarea pasivă și cea activă. Cea pasivă este cea abordată de către mulți, pentru că este simplă. Doar citești și vezi ce-ți rămâne în cap. În învățarea activă aloci mai mult timp și trebuie să înțelegi. Este musai să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut și să nu-ți lași mintea distrasă. Aici ai nevoie de întrebarea „de ce?” să îți poți da seama de ce unele lucruri funcționează astfel, de metode de asociere a informației pentru a memora mai ușor ceea ce îți propui să memorezi alături de înțelegere, de gândire, pentru a putea înțelege ce se întâmplă, iar această gândire se antrenează punându-ți întrebări. Având în vedere că provenim dintr-un sistem în care gândirea este ignorată, tu trebuie să-ți educi mintea să gândească, să pună întrebări, să activeze zona logică și să înțeleagă de ce lucrurile sunt așa cum sunt. Alături de asta mai și distrează-te, fă lecția amuzantă, tot prin metoda asocierilor și chiar dacă tu nu te vezi amuzant, încearcă să faci asta. Te poți surprinde.
  6. Fii atent la ore! Se poate să mai culegi ceva. Serios. E pandemie, e online, e greu, dar nu e imposibil. În perioada în care nu era nimic organizat, profesorul de matematică ne mai preda cum mai reușea, o lecție pe săptămână și se resimțeau dezorganizarea și greutatea, dar în ciuda acestui fapt, tot am reușit să culeg informațiile de care aveam nevoie să înțeleg mai bine ceea ce fac. Așa că, vă zic și vouă. Concentrați-vă în orele alea și puneți întrebări până simțiți că nu mai aveți nelămuriri. Chiar dacă ești timid sau simți că zici o prostie, tu întreabă și astfel scapi de orice nelămurire.
  7. Odihna și sportul sunt sfinte. Dumnezeule! M-au sfătuit oameni să fac sport, dar nu i-am ascultat până în primăvară. Eram zilnic obosit, eram și puțin deprimat, mintea mea era epuizată și nici nu dormeam cum ar fi trebuit. Odată ce au venit primăvara și izolarea, am zis să-mi pregătesc un program de somn și sport. Mi-a fost puțin greu la început, dar dormeam în intervalul orar 22:00-5:00, și deși mă trezeam mai greu, știam că am ceva de făcut. După ce studiam, alergam sau mă plimbam cu bicicleta. Ce am descoperit din asta este că se formează un ciclu în care seara picam lat de oboseală și dormeam profund, iar dimineața mă trezeam odihnit și dornic să reîncep procesul. În fond, respectați acel minimum de 7-8 ore de somn și faceți un antrenament de minim 30 de minute. Asta poate să facă diferența cu concentrarea voastră și starea voastră de spirit.

Cam acestea au fost, în mare, lucrurile pe care le-am experimentat și pe care în cea mai mare proporție, vă invit să le aplicați. Nu pot spune că tot ce am făcut e corect sau că e unica metodă, dar sunt sigur că vă poate ajuta să faceți față și chiar să excelați. Procesul încercare-eroare vă va ajuta să vă îmbunătățiți tehnica și nu doar, să descoperiți faptul că aveți potențial.

Dacă vreți să mai citiți pentru examen, aruncați un ochi aici!

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare