Alegerile locale: Dacă se vrea, #SePoate! Cum au devenit unii primari modele de urmat?

Disclaimer: Vreau să evidențiez un singur lucru în acest articol: dacă se vrea, se poate. Opiniile noastre pot fi diferite; ceea ce e bine pentru tine, poate să nu fie bine pentru mine și viceversa. În articol nu mă interesează partidele. Mă interesează doar oamenii care au făcut ceva pe parcursul mandatelor. De asemenea, în colajele atașate, se găsesc atât proiecte realizate, cât și proiecte de viitor.

Ah, alegerile locale. Ce mult le-am așteptat și cât de puțin ne-am pregătit! În plină pandemie, pe 27 septembrie, românii își vor vota primarii, consiliile etc. Desigur, pe parcursul campaniei electorale, cred că am fost toți bombardați de promisiuni, de planuri și inițiative, de anunțuri pe orice tip de platformă. Candidații mergeau la costum să vorbească cu Tanti Florica și să-i promită „Vom face!” în speranța că la finele acestui „concurs” vor câștiga un (nou) mandat.

Totuși, după ce ne ghidăm?

Oare avem după ce? În afară de vechea zicală a românului „Au furat, dar ne-au și dat!”, care, fără supărare pentru cei care cred în această vorbă, mi se pare absurdă, cetățenii par debusolați atunci când alegerile locale apar. Ce se va întâmpla dacă Nenea George chiar iese primar? Ne va face acele parcuri? Ne va ajuta cu locuințele sociale? Își va aminti de Tanti Florica, bătrânica de la colțul satului, ai cărei copii sunt plecați în străinătate? Își va aminti de oamenii care i-au strâns mâna și i-au spus „Avem încredere, nu ne dezamăgiți”?

Pentru că în campania asta, candidații au fost atât de preocupați să arunce cu „noroi” unii în alții și să mintă frumos, vă scot în evidență modele de AȘA DA.

Ordinea primarilor despre care voi vorbi este complet aleatorie, nu este un top. Nu mă interesează nici partidul din care fac parte, pentru că ne-am săturat de politică. Ah, vorba vine „politică”, pentru că ce se întâmplă pe scena electoratului nostru, mai ales la alegerile locale, este mai mult un act din comediile lui Caragiale. Vrem fapte. Și haideți să vă arăt ce au făcut unii primari în mandatele lor.

  • Primarul Ioan Vlad, candidat din partea PSD pentru un nou mandat

Străzile, veșnica problemă a românului. Avem o adevărată obsesie pentru drumurile noastre, motiv pentru care activitatea unui primar se măsoară în câte drumuri a asfaltat în timpul mandatului. La acest capitol, stă foarte bine primarul Ioan Vlad, din comuna Sălașul de Sus, Hunedoara. Vorbim despre o comună a cărei sate au drumuri europene, făcute ca la carte, după ani în care străzile asfaltate în fiecare mandat de diversele personalități locale ce s-au perindat pe la conducerea locală se crăpau după un an, doi de la inaugurare.

Comuna acum încearcă să atragă fonduri europene pentru alte proiecte de infrastructură, unele fiind deja în implementare sau în stadiul de finalizare, precum drumuri în restul satelor, apă curentă, gaz, etc. De asemenea, spre surprinderea locuitorilor din această zonă, va fi construită și o sală de sport, proiectul mergând în paralel cu modernizarea și reabilitarea școlii din comună. Atragerea fondurilor europene și proiectele realizate au fost posibile într-un singur mandat și nu cu o lună înainte de alegerile locale, cum se întâmplă în alte zone. Așa-i că merge treaba dacă este și voință?

Alegerile locale Primarul Ioan Vlad Salasul de Sus

  • Primarul Gheorghe Damian, candidat independent pentru un nou mandat după ce a fost exclus din PSD

Comuna Ciugud din Alba este renumită pentru nivelul de dezvoltare la care, din păcate, nu se ridică foarte multe orașe din țara noastră. Drept exemplu, avem o școală smart, prima din mediul rural, care a și atras atenția presei. De ce? Ei bine, nu mai vorbim de renovarea clădirii, ci vorbim de soluții smart, precum un sistem care permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze după bunul plac. Da, lumina se reglează astfel încât să nu afecteze ochii copiilor. Aici funcționează primul laborator de realitate virtuală dintr-o școală din sistemul public din România.  Table interactive, tablete, muzică clasică pe holuri, citate motivaționale, uniformă și pentru profesori, doar spune ce ai vrea de la o școală și vei întâlni la Ciugud. Desigur, acesta nu este singurul proiect realizat de primarul independent.

După ce au rezolvat în șir probleme de infrastructură, gaz, apă, curent, Wi-Fi, chiar și piste de biciclete, acum construiesc un pod peste Mureș.  Și toate acestea sunt prezentate într-o campanie ambițioasă care nu consumă hârtie! SF!

Alegerile locale Primarul Gheorghe Damian Ciugud

  • Primarul Emil Boc, candidat pentru un nou mandat din partea PNL

Domnul Emil Boc a devenit un fel de legendă urbană. Nu cred că există român (deși sunt obișnuită ca aceștia să mă surprindă) care să nu știe cine este primarul Clujului. Aș putea să vorbesc despre zecile de proiecte realizate cu succes care au făcut din Cluj un candidat la titlul de Capitală Europeană a Inovării, dar articolul acesta s-ar lungi până la refuz. Emil Boc și echipa sa au 160 de proiecte finalizate și 118 proiecte în derulare pe timpul mandatului 2016-2020. Nu le pot enumera pe toate aici, însă mă voi rezuma la atât: Dacă se vrea, se poate!

Alegerile locale Emil Boc

  • Primarul Ilie Bolojan, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor din partea PNL

Dacă de Boc știa toată lumea, numele „Ilie Bolojan” nu trezește foarte multe amintiri. Dar dacă precizăm de „schimbarea la față a Oradiei”, cu siguranță lumea va ști despre ce vorbim. Nu este un secret că Oradea a ajuns în ochii publicului drept oraș european, pentru că primarul care a avut grijă să dezvolte orașul este un model de AȘA DA la alegerile locale. Totuși, acesta a făcut un pas în spate de la primărie pentru a candida la președinția Consiliului Județean Bihor, considerând că așa va reuși să dezvolte atât Oradea, cât și locurile din jur mult mai mult.

  • Primarul Póka András György, candidat pentru un nou mandat din partea UDMR

Nu știu câți au auzit de comuna Sâncraiu, din județul Cluj, dar aceasta se pregătește acum să inaugureze primul bazin olimpic din afara reședinței de județ. Poate vă întrebați de ce. Ei bine, pentru că după ce ai adus comuna la civilizație prin gaz, curent, apă și străzi, începi să îmbunătățești și modernizezi, prin proiecte europene. Pentru că ce ai mai putea face după ce le-ai făcut pe toate decât să creezi și să îți lași amprenta POZITIV (știu că mai mulți o fac negativ) asupra locului în care cetățenii ți-au dat votul de încredere. Și nu au fost dezamăgiți.

Alegerile locale primarul Poka Andras Sancraiu Cluj

Și totuși, cu cine votăm la alegerile locale?

Nu-i așa că vă simțiți ca Cetățeanul Turmentat (că tot am menționat comediile lui Caragiale)? Noi cu cine votăm? Nu o să vă zic să votați cu PNL, să-i înjurați pe cei de la PSD, să-i criticați pe cei de la USR și să-i ignorați pe restul. Pentru că, dacă aveți un om care știți că a făcut ceva pentru locul în care trăiți, aveți deja răspunsul. Dacă un candidat este un om consecvent, știți că este un bun administrator și organizator, de ce să nu îl votați doar pentru că vine din partea partidului care nu vă place? Partidul este o ideologie, omul îl face, nu partidul pe om.

Ideea este simplă: dacă au trecut ani de când omul ăla este primar și nu are nimic palpabil să vă convingă să îl votați, cu siguranță nu va avea nici după ce va fi ales.

Dacă le-ar fi păsat de oameni, ar fi făcut măcar jumătate din ce au promis, la nivel înalt și eficient, că doar cunoaștem situația Pârtiei Cocoș din Bistrița, pârtia europeană care nu poate fi utilizată, pentru că a fost construită într-un loc unde nu prea este zăpadă, și nu am vrea să se repete astfel de cazuri.

Știm cu toții când vin alegerile pentru că atunci își amintesc de oameni. Doar atunci Primăria, Înalta și Dorita Primărie, este în slujba cetățeanului.

Atunci se asfaltează drumuri, atunci se construiesc piste de biciclete, atunci ies la iveală 1230000 de proiecte, promise, dar niciodată realizate. Câte un metru asfaltat înainte de alegeri pentru fiecare kilometru de stradă promis anterior. Doar atunci. Pentru că după ce au fost aleși pentru încă un mandat, aceste „proiecte” vor dispărea în neant din diferite motive.

Dacă nu s-a făcut până acum, nici nu se va face.

Dacă 4-8-12 ani ați fost obișnuiți cu un primar care are planurile doar pe hârtie, schimbați situația sau vă puteți complace într-un sat sau oraș fără infrastructură, fără zonă verde, fără piste de biciclete, fără apă, curent, gaz.

Dați vina pe ei, dar uitați că voi îi alegeți. Așa că vă întreb: vă scot la un vot? 

Miruna A. Sabău
Miruna A. Sabău
Elevă a Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” din Hațeg iubește literatura. Cu dorința de a scrie cât mai mult, s-a alăturat echipei POV21 pe data de 30 aprilie 2019. Este îndrăgostită de sentimente, natură și umanitate, fire analitică și realistă continuă să scrie despre ceea ce vede în jur.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare