Școala online cu avantajele și dezavantajele ei

Ce ne-a plăcut la școala online și ce nu? O parte dintre noi s-a simțit ca în vacanță. Ei și-au lăsat probabil teancul de teme adunat pe ultima sută de metri. Alții au profitat de perioadă ca să recupereze serialele și cărțile de care nu au avut timp. Și, probabil cei mai puțini și-au format un program de lucru zilnic pentru a ține pasul cu materia.

Indiferent de cum ne-am organizat viața în aceste săptămâni, cu toții am rămas cu anumite impresii legate de școala online. Mai jos le puteți citi pe ale mele.

Școala online m-a… Eliberat

Cum? De cine m-a eliberat? De monotonia aceluiași program zilnic decis de oameni care nu au habar de ritmul de lucru diferit al fiecăruia dintre noi! Unii elevi nu se pot concentra bine dimineața, dar învață foarte bine după-amiaza. Alții nu se pot pune în funcțiune de la 8:00, dar lucrează spectaculos de pe la 10 ș.a.m.d. Nu intenționez să contest necesitatea unui program fix de lucru. În lipsa acestuia, societatea nu ar mai putea funcționa normal. Însă, nu pot nici să neg că libertatea de a-mi organiza singur programul de studiu, m-a determinat să-mi rezolv sarcinile mai eficient și cu mai mult drag.

O altfel de atmosferă de lucru, un avantaj pentru introvertiți

În unele săli de clasă, din România, sunt peste 30 de elevi. Prin urmare, este foarte dificil ca toți să aibă șansa să participe activ la fiecare oră. Mai mult, se creează o atmosferă destul de agitată, mai ales în pauze. Pentru introvertiți e un adevărat consum de energie să petreci 6 ore într-o încăpere cu alte 30 de persoane cu care ești nevoit să socializezi.

Școala online aduce cu sine un avantaj din acest punct de vedere. Astfel, îți poți scrie și învăța lecțiile urcate de profesori pe diverse platforme în liniștea și confortul casei tale. Fără certuri pentru nimicuri între colegi. Fără tot felul de presiuni sociale care inevitabil apar atunci când îți împarți spațiul cu câteva zeci de persoane. Pentru elevii introvertiți (Vezi aici mai multe despre aceste persoane), este o modalitate de lucru ideală.

Te-ai săturat să stai 10 minute în fața dulapului ca să te hotărăști cu ce te îmbraci pentru școală? Să mănânci ceva pe fugă, eventual pe drumul spre liceu, ca să nu întârzii? Școala online te scapă de toate aceste mici iritări cotidiene!

Descoperirea unor noi moduri de învățare

Școala online îți dă prilejul să explorezi noi moduri de învățare. Metodologia clasică (predare – învățare – verificare) poate fi înlocuită cu mijloace mai atractive. În acest răstimp, am găsit o groază de videoclipuri cu lecții predate diferit, față de cum eram obișnuit. M-au ajutat să privesc subiectele predate la școală dintr-o altă perspectivă. Mai mult, mi-am dat seama că ceea ce la școală se predă în 50 de minute, pot să învăț individual conspectând lecția mult mai rapid.

Filmele și romanele istorice, cărțile scrise într-o limbă străină studiată, documentarele… Toate acestea sunt doar câteva exemple de studiu altfel! Da, vă asigur că veți rămâne cu ceva din ele, chiar dacă poate părea că nu. Pe mine unul m-au ajutat!

Avantaje și dezavantaje

Până acum v-am prezentat câteva avantaje ale școlii online, dar haideți să vedem și fața cealaltă a monedei. Dacă nu v-ați regăsit în rândurile de mai sus, poate că sunteți dintre cei care preferă școala clasică. Să vedem câteva argumente în favoarea ei!

Dezorganizarea și procrastinarea, două surse de stres

Primul avantaj menționat, în acest articol, a fost că îți poți face singur programul de lucru. Pentru unii, însă, asta se poate transforma într-un mare dezavantaj. Lipsa de motivație și senzația de vacanță te pot conduce la o procrastinare continuă. Fiind mereu obișnuit ca sarcinile și programul să-ți fie dictate de profesori, te trezești că acum trebuie să te organizezi singur. În consecință, ești confuz și nu știi de unde să începi.

Notificările de pe Classroom nu se mai opresc. Te-ai trezit la 11 și nu ai niciun chef să te apuci acum de teme, soarele îți face cu ochiul și serialele te așteaptă. O duminică înainte să înceapă școala, te apuci să-ți faci temele, stresat de cantitatea gigantică a acestora. Probabil că am exagerat, dar cine nu se regăsește măcar puțin în acest scenariu?

Îmi lipsește socializarea

Te auzi spunându-ți des asta? Ei bine, dacă pentru unii, atmosfera liniștită de lucru de acasă și lipsa colegilor gălăgioși sunt fantastice, pentru alții e exact invers. Ne lipsesc colegii, prietenii de la școală, chiar și… profesorii! Ni se pare inuman să stăm închiși în casă, fără niciun amic cu care să ne vedem. Of, of! Școala asta online!

Nu uita de școală, fie ea și online!

Bună sau rea, școala online ne ține până la urmă conectați la materie. Ca urmare, nu ne vom întoarce la școală cu șocul că nu ne mai aducem aminte nimic, deși urmează să dăm tezele.

Voi încheia printr-un îndemn. Mai amintiți-vă din când în când și de temele postate de profesori online, de lecții, de caiete… Nu mult, o oră pe zi. Așa veți evita să vă apucați de plâns în fața miilor de teme adunate cu două zile înainte de reînceperea școlii. Și nu uitați să vă bucurați de această deconectare de la ritmul galopant din cursul anului, rămânând totodată sănătoși!


Sursă foto: Unsplash

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare