Ai pierdut zilele pe Snap? MOVE ON!

Nu de puține ori mi s-a întâmplat să ies în oraș cu prietenii și să îi văd legați de telefoanele lor de parcă soarta lumii depinde de prezența lor pe rețelele de socializare. Chiar zilele trecute eram cu un prieten la un majorat și aveam o conversație plăcută, cel puțin pentru mine, când, în mijlocul discuției, el a scos telefonul și a făcut o poză la sticla de suc de pe masă. Văzându-mi expresia confuză, mi-a oferit și explicația: „Pierd zilele pe snap”. Nu m-a lămurit.

Ce este Snapchat?

Este imposibil să nu fi auzit de Snapchat a.k.a Snap. Această aplicație este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS și este unică prin caracterul temporar pe care îl au „snap-urile”. Ce înseamnă asta? Faci o poză și o trimiți persoanelor din lista ta. Nimic nou până aici. Poza poate fi vizualizată o singură dată, iar apoi dispare, făcând-o inaccesibilă pentru ceilalți, inclusiv persoanelor cărora ai trimis-o. Teoretic, acestea pot face un screenshot, dar tu vei fi anunțat în acest caz. Tadam! Și de asta este această aplicație atât de iubită și de populară.

Totuși, care este faza cu zilele pe Snapchat?

Lucrurile sunt destul de simple, aparent. Dacă trimiți în fiecare zi un mesaj de genul acesta prietenilor tăi, Snapchat-ul contorizează. Problema apare când încetezi. Dacă ai ratat o zi de trimis poze, tot progresul tău s-a dus și va trebui să o iei de la zero. Poate nu vi se pare o pagubă enormă acest lucru, poate credeți că este ceva minor, la urma urmei.

Doar credeți. Am rămas uimită să văd oameni în jurul meu care au intrat în panică pentru că pierdeau zilele pe Snapchat. Chiar vorbeam cu un coleg despre relații când mi-a mărturisit numărul exact de zile pe care îl avea cu iubita sa. Surprinsă, am întrebat de unde știe. Ghicește cineva? Snapchat!

Încă nu v-ați convins că este ceva serios?

Vă mai ofer un exemplu. Aveam o prietenă care de fiecare dată când deschidea Snapchat-ul nu uita să menționeze că urăște aplicația aia din suflet și că i se pare inutilă. Ca orice om curios, am întrebat-o de ce nu renunță la ea. Motivul? „Pierd zilele pe snap”.

Este foarte trist să vezi cum tinerii încep să asocieze zilele pe snap cu zilele de prietenie, o rețea de socializare plină de poze făcute doar ca să fie trimise, într-o seară de vară alături de oamenii dragi. Snapchat-ul pleacă, de fapt, de la premisa „trăiește prezentul”, dar ajunge să închidă din ce în ce mai mulți tineri cu fiecare snap, cu fiecare foculeț și zi creată. Instagram, Facebook, WhatsApp, Snapchat, Twitter și nu știu dacă mai sunt și altele, pentru că, deși am doar 17 ani, am început și eu să pierd evidența rețelelor, care au devenit propriile noastre celule.

Stăm la masă, comandăm o pizza și în loc să vorbim între noi, purtăm discuții cu oameni din cealaltă parte a țării, pe care probabil nici nu i-am întâlnit.

Primul lucru pe care îl întrebăm când intrăm într-un local este parola de Wi-Fi și asta a început să se extindă. Ne certăm cu prietenul/prietena şi, în loc să fim maturi și să căutăm soluții reale la problemele noastre, dăm swipe pe Tinder printre <n> profile retușate și filtrate la maximum.

Dăm scroll pe Instragam printre pozele care au #goals și vedem fete cu corpuri perfecte și un ten impecabil, lucrat excepțional cu Photoshop, o lumină bună, machiaj de sute de dolari și un Iphone X, vedem poze de cupluri cu #couplegoals și ne condamnăm partenerul pentru că nu ne aduce un buchet de 1000 de trandafiri, nu ne plimbă în Hawaii și nici nu își face tatuaj cu numele nostru.

Stai pe TikTok și observi că în lumea asta sunt atâtea femei frumoase care mai de care și tu te-ai pricopsit cu o fată obișnuită, ciufulită dimineața și nemachiată, care, ce să vezi, are și câteva stretch marks de la schimbările prin care trece corpul ei.

   STOP! ÎNCETAȚI!

Viața nu este virtuală, viața nu a fost și nici nu va putea fi trăită vreodată online. Da, să poți vorbi cu cineva zi de zi prin mesaje este ceva frumos, da, rețelele de socializare conectează oamenii, dar orice lucru făcut în exces dăunează sănătății.

Pune telefonul jos și vorbește cu prietenii tăi în timp ce vă așteptați pizza. Permite-ți să pierzi o zi pe snap ca în minutul ăla să stai să privești ochii care te văd doar pe tine. Ignoră Instagram-ul când te minte că perfecțiunea este posibilă și oprește notificările de la Facebook când crush-ul postează doar pentru că vrea să îți facă în ciudă. Creează scântei în realitate între tine și ea, nu pe snap. Creează povești care țin mai mult de 24h. Lasă-i în minte mesaje care nu dispar imediat după ce le vede.

      Ai pierdut zilele pe snap? Fii fericit, ți-ai recăpătat viața!

Miruna A. Sabău
Miruna A. Sabău
Elevă a Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” din Hațeg iubește literatura. Cu dorința de a scrie cât mai mult, s-a alăturat echipei POV21 pe data de 30 aprilie 2019. Este îndrăgostită de sentimente, natură și umanitate, fire analitică și realistă continuă să scrie despre ceea ce vede în jur.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare