„Un bărbat pe nume Ove”, de Fredrik Backman, este primul roman scris de acest autor. Mărturisesc că nu am luat-o în ordine, citind mai întâi „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, carte care mi-a plăcut mult și a cărei recenzie o găsiți aici sau aici.
Stilul simplu, concis, dar totodată puternic și expresiv al lui Backman, cât și talentul său de povestitor pasionat și cu povestiri cât se poate de verosimile, m-au făcut să-i citesc și primul roman, a cărui recenzie o scriu acum.
Acțiunea se dezvoltă pornind de la Ove, un bărbat de 59 de ani, ursuz, mizantrop, tăcut și singuratic. Respectă cu strictețe și cele mai neînsemnate reguli, fiind un om foarte disciplinat, riguros și ordonat, urând haosul și fiindu-i groază de pierderea controlului asupra celor ce se întâmplă.
Ove e genul de boșorog din scara alăturată pe care urăști să-l întâlnești, deoarece nici nu se sinchisește să-ți răspundă la salut.
Are un talent aparte în a enerva oamenii cu încăpățânarea sa, acompaniată de arătătorul pe care ți-l înfige ostentativ în față. E în stare, ca să vă faceți o idee, să se certe o oră cu un chelner de la restaurant, explicându-i că trebuie să plătească mai puțin decât scrie în nota de plată. Da, am uitat să menționez că bătrânul e și foarte… Econom, ca să nu spun altfel.
Vezi prețul la eMag!
Vezi prețul la Cartepedia!
Vezi prețul redus la eMag!
În spatele acestui personaj morocănos, care amintește de bătrânul Scrooge al lui Charles Dickens, se ascunde însă o ființă sensibilă, pătrunsă de iubire, veșnic îndrăgostită, loială și al cărei singur sens în viață este să fie alături de persoana iubită.
Se va petrece însă o schimbare care-i va tulbura pentru totdeauna viața, făcându-l să încerce să se sinucidă de mai multe ori. Mai mult nu vă spun despre asta, căci nu ar mai avea niciun farmec să citiți cartea.
Această întorsătură de situație din viața lui îl va conduce, de fapt, spre ceea ce pare a fi în prima parte a cărții: un bătrân morocănos, plin de tabieturi și comoditate, nedorind să ajute sau să intre în contact cu nimeni, nici chiar cu cei mai apropiați vecini.
Vezi prețul la eMag!
Vezi prețul la Cartepedia!
Vezi prețul redus la eMag!
Treptat însă, adevărata esență a lui Ove va ieși la iveală, pe măsură ce aparențele înșelătoare vor fi șterse puțin câte puțin. Toate astea se vor întâmpla datorită unui grup destul de ciudat de ființe: o gravidă străină, un tolomac, soțul gravidei, o pisică jigărită cu doar jumătate de coadă, un homosexual și alți câțiva potențiali prieteni.
Vezi prețul la eMag!
Vezi prețul la Cartepedia!
Vezi prețul redus la eMag!
Acest roman m-a învățat să disting esența de aparență. Uneori întâlnim persoane care ni se par morocănoase, antisociale, ursuze și rele. În realitate, însă, s-ar putea să se afle în ele o inimă mare, camuflată de catastrofele și problemele vieții… Să ne abținem deci înainte să judecăm oamenii fără să-i cunoaștem deloc cu adevărat!
Stilul de scriere ar putea părea prea simplist pentru unii. Uneori poți să ai impresia că citești o carte pentru copii, într-atât de simplu și jucăuș scrie Backman.
E însă o exprimare curgătoare, iar simplitatea poate fi, la fel de bine, un avantaj. Depinde de fiecare în parte cum interpretează. Pe mine nu m-a deranjat mult.
Vezi prețul la eMag!
Vezi prețul la Cartepedia!
Vezi prețul redus la eMag!
Cartea am citit-o pe nerăsuflate, terminând 400 de pagini în trei zile. Nu e un suspans de tipul celui din romanele polițiste, dar e un farmec aparte pe care l-am găsit și în „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, care nu-ți permite să lași cartea din mână.
Dacă v-a plăcut „Un bărbat pe nume Ove”, nu ezitați să încercați și celelalte romane ale autorului. Pe mine nu m-au dezamăgit.
Citește chiar aici și recenzia cărții „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău“!
Sursă foto: Facebook.