Polaris Medical Cluj a apărut în atenția presei, când a devenit primul spital privat preluat de stat. Pe data de 24 martie 2020, Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj, anunța într-o postare pe Facebook că CJ nu face niciun pas înapoi de la lupta COVID-19.
Pacienții spitalului, precum și familiile acestora au fost anunțați să evacueze în termen de 48 de ore, deoarece incinta urma să devină o extensie a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Fiica unei paciente povestea, potrivit stiridecluj.ro, cum mama ei era internată la Polaris la paliatie. „Am fost sunată și a început calvarul. «Aveți 48 de ore să o scoateți din spital.» Unde? Mama e cu AVC gastrostoma pentru alimentație și nedeplasabilă. A fost groaznic. Dacă vedeați în 25 martie cum stăteau salvările private și mașinile să ducă muribunzii pe unde puteau! A fost horror.”
Consiliul Județean Cluj a răspuns prin intermediul paginii oficial de Facebook că „Decizia închiderii spitalului Polaris a fost luată de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, nu de către autoritățile locale, dintr-un județ sau altul. În plus, spitalele subordonate Consiliului Județean sunt implicate în linia I sau II a luptei cu COVID.” Răspunsurile pentru protestele primite în comentarii și mesaje pe pagina oficială au continuat, iar CJ a declarat că „la momentul preluării Spitalului Polaris, acesta era deja închis ca urmare a decizie Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.”
Totuși…
Cum am menționat mai sus, pe data de 24 martie 2020 CJ Cluj anunța preluarea spitalului. Spitalul a fost închis în data de 28 martie 2020, iar ultimul pacient a fost externat în data de 26 martie 2020. Personalul a intrat în șomaj tehnic pe data de 1 aprilie. Deci în momentul anunțului preluării, spitalul nu era gol așa cum declara CJ Cluj oamenilor supărați din secțiunea de comentarii.
Ceea ce a indignat oamenii a fost faptul că spitalul a stat închis o lună, fiind închiriat apoi cu aproximativ 80 000 de lei + TVA lunar. Personalul medical, organizarea și susținerea activității urmează să fie conduse de partea centrală și anume Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.
Nu se știa că spitalul a fost închis!
Alin Tișe a declarat că nu știa nimic despre Polaris Medical, exprimându-și dorința de a nu fi întrebat despre acesta. „Nu e treaba mea să știu ce au făcut ei cu pacienții. Ei trebuie să execute ordinul Comitetului de Urgență. Chiar nu știu de ce au închis ei! Nu știam că spitalul e închis!”.
Mihai Moisescu Goia, directorul DSP Cluj, a declarat și el ceva asemănător, conform știridecluj.ro „Eu am toată empatia și durerea, dar nu am ce face. Sunt și alții în șomaj tehnic, nu numai ei. Cât despre pacienții scoși din spital, nu i-am scos eu!”.
Aproape 200 de angajați concediați!
Acțiunea de concediere colectivă a fost demarată luni, 4 mai, conform infocluj.eu. Cadrele medicale au fost anunțate printr-o teleconferință că Polaris Medical a sistat cu data de 1 aprilie contractul cu CNAS. Pe perioada respectivă, angajații aveau dreptul la salarii compensatorii și la plata zilelor de odihnă, prin contractul de muncă. În urma decizie, 185 de persoane urmează să fie puse pe liber pentru a evita insolvența, deoarece spitalul nu are veniturile necesare pentru a plăti personalul.
Situația din familiile cadrelor medicale este tristă, iar asta este dezbătut în următorul articol: Sunt fiica unui medic autoizolat din Suceava. Cum ne-a afectat Coronavirusul familia?
Se anticipează transformarea spitalului, acesta funcționând ca firmă de închiriat secții de chirurgie contra cost. Polaris Medical Clinică de Recuperare S.A. este pe pierdere de la înființare, iar Polaris Hospitality SRL, cea care închiriază clădirea pentru Polari Medical Clinică este în câștig. Mai jos, este un tabel comparativ oferit de ziardecluj.ro
Mai jos, sunt câteva declarații preluate de pe Facebook